Momenat kada je Dani Mota postigao prvi gol (©Reuters)
Momenat kada je Dani Mota postigao prvi gol (©Reuters)

Totalni fudbal i prolaz Portugalije: Osam golova, Mota za špice, Konseisao junior zadao konačan udarac (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 31.05.21. | 23:45

Rui Žorž i njegovi učenici idu u polufinale na Španiju

Najluđi meč ovog četvrtfinalnog ponedeljka na Evropskom prvenstvu za mlade odigrali su Portugalija i Italija u Ljubljani! Stadion Stožice video je za nešto više od dva i po sata totalni fudbal u izvedbi najtalentovanijih mladih fudbalera Portugalije i Italije gde se na kraju pobednik tražio u dodatnih pola časa, a tamo je ekipa Ruija Žorža pokazala veći kvalitet, staloženost i pre svega sposobnost da iskoristi situaciju i kvalitetnim egzekucijama obezbedi prolaz među četiri najbolje ekipe na Starom kontinentu - 5:3 (3:3, 2:1).

Spektakularan meč na stadionu Stožice! Ne samo zbog osam golova u 120 minuta, već zato što smo mogli da vidimo sve – odličan fudbal, poteze za televizijske špice, neizvesnost, sportsku tenziju, isključenja i na kraju pobedu tima koji je ipak više zaslužio da prođe dalje. Nekako je tiho Portugalija ušla nešto sporije, tiše i naizgled bez dovoljno energije, ali je ipak smogla snage da još dva puta zatrese mrežu nemoćnog Marka Karnezekija. Veliki uticaj na ovakav rasplet imao je drugi žuti karton za Matea Lovata samo nekoliko sekundi pošto je prvi petnaestominutni period krenuo. Dao je poslednji impuls snage Portugaliji koja je krenula napred i ubrzo profitirala. U 109. minutu Benfikino dete Žota postiže prvi gol posle vrhunskog duplog pasa sa Romarijom Barom, da bi konačan udarac zadao Fransisko Čiko Konseisao u poslednjim trenucima drugog produžetka. Atraktivna izvedva i lep gol jednog od trojice sinova legendarnog portugalskog veziste Serža Konseisaa koji i te kako može da bude ponosan na svog naslednika.

Izabrane vesti

Ne može niko u Italiji da bude zadovoljan ispadanjem njihovih Azurina već u četvrtfinalu Evropskog prvenstva za mlade, pogotovo jer su uvek u najužem krugu favorita za osvajanje titule, a upravo zato nikom na Čizmi neće biti drag Dani Mota! Momak koji za hleb zarađuje igrajući u Monci, odnosno već tri i po godine u Italiji kroz epizode u mladim selekcijama Sasuola i Juventusa neće verovatno smeti neko vreme da se pojavi na oči ljudima u Lombardiji jer je postigao dva prelepa gola u uvodnih pola časa i najavio pobedu koja je, doduše, stigla mnogo kasnije i posle velike drame, ali Mota je zasigurno srećan zbog utakmice koje je imao. Već u 6. minutu makazice za televizijske špice posle kornera, da bi nedugo zatim ponovo iz prekida sa desne strane pogodio mrežu. Velika konfuzija u šesnaestercu Italije, Mota se najbolje snašao na malom prostoru i ispalio metak koji je završio pod prečku!

Posle Motinih minijatura fokus utakmice bio je na nekim drugim licima. Prvo je Tomazo Pobega prepolovio zaostatak u samom finišu poluvremena, da bi Gonsalo Ramoš iskoristio dubinsku loptu Dioga Keiroša glavom u 58. minutu za 3:1 Portugalije kada nije bilo ni naznaka da bi Italija mogla da odvede utakmicu u produžetak. Ali umesto da dokrajči protivnika, Portugalija se povukla i prepustila loptu rivalu koji se nije predavao već je krenuo na sve ili ništa. Tako je samo dva minuta posle gola u mreži Azurina usledio hladan tuš za Portugaliju i mat u tri poteza – Nikolo Rovela je povukao loptu napred, prosledio je na bok ka Davideu Frateziju koji je na prvu uposlio Đanluku Skamaku, a on školski završava akciju i vraća nadu. Ta nada se ubrzo pretvorila u plamen zahvaljujući golu Patrika Kutronea, što je na kraju ipak bilo dovoljno samo da se meč odvede u produžetak. A tamo je Portugalija posle nešto sporijeg početka ipak izašla kao apsolutni pobednik!

U polufinalu Portugalija ide na svoje prve komšije - Špance.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA MLADE - ČETVRTFINALE

Ponedeljak

Holandija - Francuska 2:1 (0:1)

/Boadu 51, 90+3 - Upamekano 23/

Španija - Hrvatska 1:1 (1:0) /2:1 posle produžetaka/

/Puado 66, 110 - Ivanušec 90+3/

Danska - Nemačka 2:2 (0:0) /5:6 posle penala/

/Fagir 69, Nelson 108 - Nmeča 88, Burkart 100/

Portugalija - Nemačka 3:3 (2:1) /5:3 posle produžetaka/

/Mota 6, 31, Ramos 58, Žota 109, Konseisao 119 – Pobega 45, Skamaka 60, Kutrone 89/


tagovi

Evropsko prvenstvo za mlademlada reprezentacija Italijemlada reprezentacija PortugalaDani Mota

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara