©Reuters
©Reuters

Totalni fudbal na Nou Kampu rešio bitku za titulu: Barsa čekala spas iz VAR sobe, a onda u nadoknadi nokautirala Real Madrid (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 19.03.23. | 23:01

Rolerkoster u El Klasiku i veliko slavlje ekipe Ćavija Ernandeza - 2:1

Totalni fudbal na Nou Kampu, bitka koja je direktno odlučivala i izvesno odlučila borbu za šampionsku titulu! U pravom fudbalskom rolerkosteru Barselona je posle velikog preokreta srušila najvećeg rivala golom Franka Kesija u drugom minutu nadoknadue utakmice, pa 12 kola pre kraja prvenstvene trke ima praktično nedostižnih 12 bodova prednosti u odnosu na aktuelnog šampiona - 2:1 (1:1).

Sve je moglo da bude potpuno drugačije da u 81. minutu nije poništen gol Marka Asensija posle reakcije iz VAR sobe. I da je Real krunisao dominaciju u samom finišu utakmice. Ipak, daleko od toga da ekipa Ćavija Ernandeza nije zaslužila pobedu. Bila je prinuđana Barselona da El Klasiko krene praktično iz minusa, s obzriom na to da je Real Madrid već u devetom minutu žestokog okršaja na Nou Kampu vodio autogolom Ronalda Arauha, ali Blaugrana je uspela da se vrati i veći deo drugog poluvremena bila bliža drugom golu od protivnika. A onda se meč potpuno ovorio i vrlo lako mogao da na suprotnu stranu stranu.

Izabrane vesti

Sastav Karla Ančelotija će žaliti za osvojenim bodovima i prilikom da se vrati u borbu za šampionski trofej. Marko Asensio je u pomenutom 81. minutu zatresao mrežu Marka Andrea ter Štegena na dodavanje Karlosa Karvahala, ali je taj gol poništen nakon "većanja" u VAR sobi. Ispostavilo se da je rezervista Kraljevskog kluba nekoliko centimetara bio u nedozvoljenoj poziciji, mada nema sumnje da će biti negodovanja u madridskoj javnosti.

Najvažniji meč španskog fudbala je u potpunosti opravdao očekivanja. Najviše zbog velike želje koje su obe ekipe pokazale da stignu do sva tri boda. Barseloni je objektivno odgovarao i remi, koji je imala u džepu nakon gola Serđija Roberta iz finiša prvog poluvremena, ali je to nije zadovoljilo. Sve do završnice utakmice ekipa Ćavija Ernandeza je silno želela da stigne do pobed, ali onda kao da je upala u strah od poraza posle poništenog gola Asensija. Kraljevski klub je dodavao gas, pokušao da iskoristi psihološki momenat i dođe do slavlja, ali su pokušaji Čuamenija i Benzeme bili neprecizni.

Onda kada se ušlo u nadoknadu utakmice, sve više se otvarao prostor za kontranapade Barselone, a jedan od poslednjih na utakmici realizovao je Kesi, na dodavanje Alehandra Baldea. Bio je to kraj nadanja aktuelnog šampiona da može do neophodna tri boda u ovom meču.

Najveći krivac za to što Barselona nije došla do drugog gola negde sredinom drugog poluvremena bio je Robert Levandovski, ali ne zbog toga što je loše igrao, već što ga jednostavno nije hteo gol. Daleko veći žal, kada su u pitanju prosečni ljubitelji fudbala, ostaće za situacijom iz 76. minuta, kada je fantastični Poljak hvatao volej u letu, ali je udarac otišao preko prečke gola na kom je stajao Tibo Kurtoa.

Sa druge strane, Real Madrid je sve do završnice utakmice napadao u mahovima. Opasne nalete je uglavnom predovidio neuhvatljivi Vinisijus Žunior, dok se u završnici akcija najviše puta oprobao Karim Benzema, ali ovo nije bilo ni njegovo najbolje veče kada je realizacija u pitanju.

Na kraju se ispostavilo da su rezervisti predstavljali ključ po pitanju postavljanja konačnog rezultata utakmice. Ančeloti je ekipu prvo pokušao da prodrma uvođenjem Mendija i Rodriga. Brazilac je neposredno posle uslaska na teren mogao da kazni veliku grešku Serđija Busketsa, ali je njegov udarac iz prve sa ivice kaznenog prostora otišao daleko preko prečke gola Barselone.

Ispostavilo se da je Asensio bio pravi džoker Karla Anćelotija, pošto je doneo ključnu energiju svom timu i najviše uticao na to da se Barsina defanzivna koncepcija potpuno poremeti. Ipak, nedostajalo mu je sreće ili bolje reći nekoliko centimetara da izbegne ofsajd zamku u 81. minutu i postane heroj pobede svog tima u večerašnjem El Klasiku.

Ta herojska uloga pripala je Kesiju, koji je u 77. minutu ušao umesto strelca prvog gola svoje ekipe, a onda u drugom minutu nadoknade na pravi načon ispratio akciju Barselone i našao se na pravom mestu da nokautira Real Madrid, odnosno približi svoj tim osvajanju 27. šampionske titule u klupskoj istoriji, odnosno prve od sezone 2018/2019.

PRIMERA – 26. KOLO

Petak

Valjadolid - Atletik Bilbao 1:3 (0:1)

/Larin 74 - Martinez 30, Guruzeta 57, Vesga 78pen/

Subota

Almerija – Kadis 1:1 (0:0)

/Melero 90+6 pen – Marti 49/

Rajo Valjekano - Đirona 2:2 (2:1)

/Palazon 23, Treho 34 - Cigankov 29, 52/

Espanjol - Selta 1:3 (0:2)

/Gragera 87 - Veiga 26, Aspas 45, Peres 82/

Atletiko Madrid - Valensija 3:0 (1:0)

/Grizman 23, Karasko 49, Lemar 67/

Nedelja

Betis - Majorka 1:0 (0:0)

/Iglesijas 48/

Osasuna - Viljareal 0:3 (0:1)

/Čukvueze 14, Morales 85, 90+3pen/

Sosijedad - Elče 2:0 (0:0)

/Kubo 48, Barenećea 90/

Hetafe - Sevilja 2:0 (0:0)

/El Hadidi 50, Unal 90+5/

Barselona - Real Madrid 2:1 (1:1)

/Roberto 45, Kesi 90+2 - Arauho 9/



tagovi

El KlasikoFrank KesiKarlo AnćelotiĆaviMarko Asensio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara