Hari Kejn proslavlja pogodak protiv Arsenala (Reuters)
Hari Kejn proslavlja pogodak protiv Arsenala (Reuters)

Totenhem dobio bitku, ali rat za Ligu šampiona nije gotov: Hari je najveća noćna mora Arsenala (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 12.05.22. | 22:40

Reprezentativac Engleske sa dva gola kumovao trijumfu kojim su Pevci dva kola pre kraja Premijer lige prišli na bod zaostatka četvrtoplasiranom Arsenalu

Stara izreka kaže "Jedna bitka, ne znači i dobijen rat". Arsenal je u derbiju severnog londona imao juriš za potvrdu mesta u Ligi šampiona naredne sezone. Pobeda mu je garantovala elitu, bod je takođe bio poželjan, ali konjica Mikela Artete se raspala na novom Vajt Hart Lejnu pod plotunom Harija Kejna, a nogu je svom timu podmetnuo i Rob Holding. Posle njegova dva žuta kartona u razmaku od 26: do 33. minuta, gosti su do kraja utakmice mogli uglavnom da statiraju i da se trude da izbegnu najubeljiviji poraz od Totenhema u klupskoj istoriji - 3:0.

Sparsi su dakle dobili bitku, prišli gradskom rivalu na bod zaostatka dve runde pre kraja, ali u sveopštem ratu za najprestižnije evropsko takmičenje, Arsenal je i dalje taj koji se pita. Jer ako bude pobedio Njukasl u gostima i Everton kod kuće, biće mu apsolutno nevažno ako Totenhem učini isto u Londonu protiv Barnlija, odnosno na gostovanju Noriču.

Izabrane vesti

Nije se Hari Kejn šalio kada je srdinom marta rekao da će se njegov, tada sedmoplasirani Totenhem koji je kaskao šest bodova za četvrtoplasiranim Arsenalom boriti za Ligu šampiona do samog kraja. Sudbina je htela da zaostali meč 22. kola između Tobdžija i Pevaca bude odigran u samom finišu sezone. A rešio ga je upravo Hari Kejn, najveća noćna mora u istoriji kluba sa Emirejtsa.

Penalom koji je realizovao sredinom prvog dela i improvizacijom glavom na gol liniji petnaestak minuta kasnije, reprezentativac Engleske je postao čovek koji je strpao najviše lopti u gol Arsenala u istoriji Premijer lige. Odigrao je 15. mečeva protiv gradskog rivala, postigao 13. golova i samo na tri meča nije bio strelac.

Sedrik Soareš i Holding su u skoku faulirali Sona i tako Kejnu omogućili da pa u gol pretvori i 13. uzastopni penal u Premijer ligi od starta takmičarske 2018/19. A onda je prva zvezda Totenhema nanjušila i gde će lopta nakon što ju je glavom presekao Rodrigo Bentankur.

Ali prethdono je Arsenal bio utučen isključenjem Holdinga. Potpuno neverovatno zvuči podatak da je za samo 33. minuta na terenu štoper gostiju napravio četiri faula (najviše u karijeri na jednom meču Premijer lige) i da su sva četiri bila upravo na Sonu. Možda je još čudnija činjenica da dolaska Mikela Artete u Arsenal krajem decembra 2019. godine, njegovi fudbaleri su skrivili čak 16 crvenih kartona, 13 u Premijer ligi (Brajton prvi sledeći sa osam). Da li je posredi nemiran karakter i nedisciplina ili jednostavno težnja Španca da njegovi puleni "prebiju" protivnika?

U svakom slučaju i nakon isključenja Holdinga, a naročito po drugom golu Kejna, bilo je jasno da se sprema fijasko gostiju. Koliko veliki? Za navijače Totenhema i više nego dovoljan jer su njihovi ljubimci prvi put od, verovali ili ne 1960. godine savladali Arsenal 3:0. Pre ovog meča, nikada u Premijer ligi nisu vodili protiv Tobdžija sa tri gola razlike.

Kejn je kumovao još jednom golu ekipe Antonija Kontea, ne direktnom asistencijom, ali defanzivci Arsenala u nameri da oduzmu loptu Kejnu, ćušnuli su je na nogu drugom strelcu lige koji je 21. golom prišao na samo pogodak zaostatka Mohamedu Salahu. Pritom Totenhemov ofanzivac nije izveo nijedan penal i biće silno motivisan da protiv rivala iz zone ispadanja preskoči Egipćanina i prvi put u karijeri zasluži zvanje najboljeg strelca engleske elite.

Mogao je domaćin i ubedljivije da slavi, pretili su u drugom delu i Kejn i Son i Emerson Rojal, ali je Ramzdejl sa dve sjajne odbrane sprečio katastrofu. Doduše mogao je i Arsenal da ublaži poraz preko Bukaja Sake u 51. minutu, da bi pola sata kasnije Igo Ljoris neutralisao pokušaj Martina Edegarda.

Nema sumnje da bi smo imali ujednačeniji derbi da se igralo 11 na 11... Ovako od kako je Holding pocrveneo, bila je to maltene jednosmerna ulica.

Istorija kaže da klub koji je na startu sezone izgubio uvodne tri utakmice nikada nije završio među najbolja četiri u Premijer ligi. Od izabranika Mikela Artete zavisi da li će ispisti njenu novu stranicu.

PREMIJER LIGA – ZAOSTALE UTAKMICE

Utorak

Aston Vila - Liverpul 1:2 (1:1)

/Luiz 3 – Matip 6, Mane 65/

Sreda

Lids - Čelsi 0:3 (0:1)

/Maunt 4, Pulišić 55, Lukaku 83/

Lester - Norič 3:0 (0:0)

/Vardi 54, 62, Medison 70/

Votford - Everton 0:0

Vulverhempton - Mančester Siti 1:5

/Dendonker 11 – De Brujne 7, 16, 24, 60, Sterling 84/

Četvrtak

20.45: (2,30) Totenhem (3,50) Arsenal (3,25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

TotenhemArsenalHari KejnHjong-Min Son

Obaveštavaj me

Totenhem
Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara