Totenhem nam analizira Luka Milivojević: Son je među pet najboljih igrača u Premijer ligi, Zvezda ima šansu preko krila

Vreme čitanja: 5min | uto. 22.10.19. | 09:07

Štoperi vole da krenu napred, bekovi im idu visoko i ovo je najbolji momenat za gostovanje Spursima

Totenhem je retka ekipa u današnjem vrhunskom fudbalu o kojoj se sve zna. I to već godinama.

Maurisio Poketino je jedan od dugovečnijih trenera u modernom fudbalu koji je zakoračio već u šestu sezonu na kormilu jednog kluba.

Izabrane vesti

Od iznadprosečnog premijerligaša čija je prirodna sredina bila Lige Evrope, napravio je treći klub Engelske i na kraju finalistu Lige šampiona. Sve to na atipičan način za engleski fudbal, pošto je do prošlog leta bio lišen skoro bilo kakvih pojačanja u prethodna tri prelazna roka. Totenhem je pokazao da u današnjem fudbalu mogu i štednja i rezultati. Godinama je uglavnom uspevao da zadrži nosioce igre i da na kraju stvori generaciju koja je postala vicešampion Evrope.

Upravo iz te uigranosti i povezanosti je ova generacija prošle sezone napravila neverovatan rezultat u Ligi šampiona. Na čudesan način su prošli grupu, potom na još neverovatniji način izbegli ispadanje od Mančester Sitija u četvrtfinalu i onda senzacionalno izbacili Ajaks u Amterdamu kada su već bili otpisani u polufinalu. Ali koliko su prošlog proleća bili pozitivno iznenađenje, toliko su ove jeseni negativno.

Iako se o njima mnogo toga zna, ova sezona pokazuje da i oni imaju svoje crne rupe. A boljeg sagovornika za analizu Totenhema teško da smo mogli da nađemo od Luke Milivojevića. Kapiten Kristal Palasa i jedan od najcenjenijih vezista Premijer lige je pristao da nam na iz nekoliko uglova skenira Spurse iako kako sam kaže “ne voli da on tu nešto pametuje”. Ipak, neprocenjivo iskustvo koje ima kao jedan od najstandardnijih igrača engleskog šampionata daje svakoj njegovoj rečenici posebnu težinu. On ih je iz prve ruke dobro upoznao i u nekoliko navrata se na terenu uverio koliko su opasni.

Da li je dobro što Zvezda u ovom momentu igra protiv Totenhema ili je to mač sa dve oštrice jer će Totenhem biti maksimalno motivisan da baš sada izađe iz krize?
“Nisu imali ovakvu krizu otkako je Poketino došao u klub. Nije im nimalo prijatno. Ali ako je već moralo da se gostuje Totenhemu, onda je ovo možda najbolji trenutak. Ipak, treba da znamo da svaka kriza ima početak i kraj. Ja se iskreno nadam da oni neće baš protiv Zvezde izaći iz te krize”, kaže Luka Milivojević u telefonskom razgovoru za MOZZART Sport.

Da li Totenhem može da se konsoliduje baš za ovaj meč i da se pripremi za njega kao neku prekretnicu za bolje dane?
“To će pokazati utakmica. Nadam se da neće. Mada i oni sigurno gledaju na ovu utakmicu kao na šansu da se izvuku iz ovoga. Pogotovo što je ovo Liga šampiona koja se shvata maksimalno ozbiljno. Liga šampiona je svima bitna. Oni jesu doživeli taj debakl protiv Bajerna i izgubili sa 2:7, ali su se žestoko ispromašivali i ta utakmica je debelo otišla u kontrasmeru. Vrlo lako je moglo da bude 6:7 umesto 2:7. Ne zaboravimo da su oni vicešampion Evrope. Sa istim timom”. 

To je ono što mnoge čudi. Ostali su im svi bitni igrači plus su doveli pojačanja poput Ndombelea, Lo Selsa i Sesenjona.
“Sada im fali samo golman Loris koji je povređen, ali i on je imao nekih kikseva pre povrede. Plus što su doveli neka pojačanja i možda je Poketino zato toliko miksovao sa sastavom od početka sezone i pokušavao da uigra neke igrače. Ima sjajan tim i veliki izbor igrača. Verujem da će Zvezdi suprotstaviti najjači mogući tim jer im je stvarno bitno da dobro odigraju i zabeleže dobar rezultat”.  

Luka Milivojević je protiv Totenhema sa Kristal Palasom odigrao do sada sedam mečeva. Ima pobedu u FA kupu i šest poraza u Premijer ligi od kojih su čak četiri bila sa minimalnih 0:1. Dobro zna kako Spursi vole igraju i kako da napadaju.
“Vole da dignu bekove visoko, da napune sredinu terena ofanzivnim igračima i naprave takav raspored na terenu. Na taj način pokušavaju da se zavlače iza poslednje linije i dolaze u situacije da igraju dva na jedan. Štoperi takođe igraju visoko i igra im kreće iz te poslednje linije. Kada im bekovi krenu visoko i napadaju preko krila, koriste svaku šansu da pronađu Kejna. On je mnogo jak igrač koji i polušansu pretvara u gol”.

Često menjaju i formaciju. Totenhem je nedavno protiv Palasa pružio najbolju partiju u dosadašnjem delu sezone kada je slavio sa 4:0, a igrao je u 4-4-2. Kako je to izgledalo?
“Nekada igraju sa trojicom, nekada sa četvoricom pozadi. Zavisi šta Poketino odabere. Vole da imaju loptu, da je drže i da dominiraju. Igrao sam protiv njih više puta puta i uvek je bilo tesno osim ovaj poslednji put kad su nas razbili. Mi igramo defanzivno, uvek u dve linije i čekamo šansu iz kontri. Oni su podigli visoko bekove, imali puno igrača na sredini terena i ‘udavili nas’. Lakše nam je bilo kada su ranije igrali sa trojicom u liniji jer su to bili sve neizvesni mečevi”.  

Totenhemove najveće zvezde su Hari Kejn i Kristijan Eriksen, ali Luka Milivojević nam izdvaja drugo ime u timu Spursa.
“Po meni je Son najbolji igrač Totenhema. On je za mene u Top 5 igrača u Premijer ligi. Ne znam zašto nije više medijski promovisan i zašto ga potcenjuju. Za mene je najopasniji igrač Totenhema. Uvek je na lopti, ima strašan dribling, sjajno se kreće, ulazi u prostor, šutira levom i desnom nogom, igra u oba smera podjednako dobro, jak je, brz... Kompletan igrač. Postizao je mnoge važne golove i njega treba maksimalno ozbiljno shvatiti”.

Milivojević veruje da Zvezda ima šanse i da je najbitniji početak utakmice.
Jako je bitno izdržati na početku i ne napraviti neku grešku kojom bi poklonili gol. Kako vreme bude odmicalo, biće lakše. Može da se igra sa njima i da se odbrani. Samo je bitno ne primiti neki rani gol. Bekovi im idu baš visoko, a Zvezda ima dobra krila i tu može da bude šansa za naš tim”.

Kapiten Kristala Palasa će večeras biti među navijačima Zvezde.
“Naravno da idem na utakmicu i da ću navijati za Zvezdu. Vodim decu, tu mi je otac, ide cela porodica. Sigurno će biti još naših iz Londona”.

Za dva dana se igra još jedan srpsko-engleski okršaj u Evropu. Na stadiona Partizana stiže Mančester Junajted. Luka je imao prilike da odigra i ozbiljan broj mečeva protiv Crvenih đavola koji za razliku pod Totenhema svake sezone izgledaju drugačlije.
“Mislim da Partizan ima šanse protiv Mančester Junajteda. Lakše mu je nego Zvezdi jer igra na svom terenu. A Junajted je ekipa koja se slabije snalazi protiv ‘malih’ ekipa i lakše igra protiv ‘velikih’. Videli smo to protiv Čelsija i Liverpula. Trenutna situacija u klubu je takva da trener forsira nešto defanzivniji fudbal na kontranapade i da mu odgovara kada ih neko napadne. Možda je to nekome čudno s obzirom na Junajtedovu raniju reputaciju, ali takav im je danas profil ekipe. Imaju brze igrače u napadu poput Rašforda, Džejmsa, Marsijala i odgovara im da igraju nešto povučenije, a da onda razvijaju kontre. Videli smo da im baš i ne ide kada su favoriti i kada moraju da napadnu. Partizan ima šanse”, zaključuje Luka Milivojević

(FOTO: Reuters)

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara