Tragedija u Hagu

Vreme čitanja: 4min | čet. 28.11.19. | 20:51

Partizan eliminisan iz Lige Evrope, posle remija sa AZ Alkmarom - 2:2

Kiša u Hagu – suze o očima Grobara. Partizan je eliminisan. Imao je sve,: potpunu kontrolu rezultata i igre, šanse da dotuče rivala, delovalo je da će pred poslednje kolo steći zicer da, uz pomoć Mančester junajteda, izbori ostanak na međunarodnoj sceni, da bi se u poslednjih deset minuta doslovce raspao i srušio sve što je taktički zrelom igrom četiri petine utakmice gradio. U pretposlednjem kolu Grupe B Lige Evrope tragičnih 2:2 za sprskog predstavnika protiv AZ Alkmara, kome se smrklo u noći jednog od najtežih rezultatskih posrnuća u novijoj istoriji.

Sve do 84. minuta izgledalo je da bodovi putuju za Beograd, pošto je tim Sava Miloševića osim dva gola imao i brojčanu prednost posle iskljulčenja Mirona Boadua. Umesto da to bude podstrek za goste, da mirno privedu meč kraju, desio im se scenrio nalik onom iz Nursulatana kad su dozvovlili Astani da se vrati iz mrtvih.Tad nisu platili cenu. Sad jesu. Paprenu. Na bolan način naučili su šta znači takmičiti se u Ligi Evrope. Po svim parametrima meč je bio gotov, međutim, kako su se crno-beli samoubili možda bi najbolje mogao da objasni neki psiholog. Fudbalski, teško da ima logike.

Izabrane vesti

AZ ALKMAR - PARTIZAN 2:2
/Drujf 87, 90+2 - Asano 16, Suma 27/

Stadion: u Hagu.
Sudija: Stefanski (Poljska).
Crveni karton: Boadu (Alkmar) u 83. minutu.

AZ ALKMAR (4-3-3): Bizo - Svenson, Hadžidijakos (od 53. Drujf), Vujtens (od 60. Sugavara), Vijndal - Midtsje, De Vit (od 70. Klasi), Kupmajners - Stengs, Idrisi, Boadu. Trener: Slot.

PARTIZAN (4-2-3-1): Stojković - Miletić, Ostojić, Pavlović, Urošević - Zdjelar, Natho (od 92. Vujačić) - Tošić (od 69. Brežančić), Suma (od 75. Šćekić), Asano - Sadik.
Trener: Milošević.

Kao u Kazahstanu, opet je protivnika častio Vladimir Stojković. Taj prvi gol AZ-a, kojim se domaćin oslobodio stega, ide na dušu bivšeg reprezenatztivca i slabe procene njegovih kolega iz odbrane, sam Stojković je odmah shvatio da je pogrešio i otvorio šansu domaćinu da ga kazni, da bi u cajtnotu, u drugom minutu nadoknade Bojan Ostojić dozvolio Frediju Drijufu da mu pobegne i izraste u junaka, a crno-bele skrušenog lica pošalje kući.

Dva gola prinudnog rezerviste holandskog tima (početkom drugog dela zamenio povređenog Hacidijakosa) presudila su Srbima i na surov način povuka liniju radvajanja u mentalitetu. Jer, Partizan je na 2:0 i sa igračem više pomislio da je „ubio“ utkamicu, AZ se nije predavao ni kad mu je pretilo saznanje da će na Old Trafordu morati da pobedi ne bi li dočekao proleće u Evropi. Na kraju je gost platio debelui cenu balkanskom „gotovo je“, dok će domaćin moći protiv Mančester junajteda da pojuri prvo mesto u grupi. Sa ovakvim stavom – moguće je.

Malo ko će se sećati taktičke perfekcije Sava Miloševića 80 i kusur minuta, spretnosti Takume Asana i Sejdube Sume, otresitosti Bojana Ostojića sve do finiša, discipline veznog reda... Ništa posle ovako tragične eliminacije nije važno, iako bi u Humskoj morali, pre svega, da se zapitaju zašto nisu angažovali još jednog špica u letnjem prelaznom roku i zašto su se opet, i sutuaciji kad je na semaforu svetlucalo 2:0, pojavile naznake sebičnosti. Kao da crno-beli ništa nisu naučili iz prethodnih evropskih susreta.

Ostaje utisak da je Partizan na strogo fudbalskom planu ponudio više u oba susreta sa AZ Alkmarom. U Beogradu je promašio gomilu šansi i dominirao terenom (i tad sa igračem više), u Hagu posle 29 minuta imao rezultat iz snova (dva gola iz prve dve šanse), kasnije prilike da preko Sume, Sadika i Tošića „ubije“ utakmicu, jer sa tri razlike nema povratka. Ovako, ta individualnost koja nagriza ceo tim kompletnu jeseni na kraju mu se osvetila, došla kao bumerbag i uticala da se raspadne u završnih desetak minuta.

Sve dotad Partizan je imao dva gola prednosti (stečena sa svega 28 odsto vremena lopte u nogama u prvom poluvremenu), imao je i dovoljno mudrosti da mladom itimu AZ-a prepusti loptu i prostor, bio smiren da je odbije napade toliko hvaljenog napadačkog trilinga Stengs, Idrisi, Boadu. Jedino nije računao da će sam sebe saplesti kad se već primakao blizu zicera za šesnaestinu finala.

Tri minuta pre kraja Stojković je poklekao, posle neshvatljive greške cele odbrane, dozvolio rezervisti Ferdiju Drijufu da ga matira, ponudio protivniku da se vrati u igru kao u Kazastanu, da bi 21-godišnji napadač pred kraj novembra dosadašnji tok sezone Partizana okarakterisao – tragičnom.

gallery

 

GRUPA L

Astana - Mančester Junajted 2:1 (0:1)
/Šomko 55, Bernard ag 62 - Lingard 10/

AZ Alkmar - Partizan 2:2 (0:2)
/Drujf 87, 92 - Asano 16, Suma 27/

Pogledajte novu epizodu serije Ekipizza...

FOTO: Reuters, FK Partizan


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara