Nikola Trajković (©Starsport)
Nikola Trajković (©Starsport)

Trajković pred Pančevo: Nema panike, ovo je maraton

Vreme čitanja: 4min | čet. 07.03.24. | 15:36

Šef stručnog štaba Radničkog u subotu će predvoditi Nišlije protiv jedine ekipe u ligi sa kojom se on još nije sastao ove sezone

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša)

Niški Radnički je na “prolećnoj” premijeri u Kragujecu, od svog imenjaka primio tri pogotka iz ukupno tri šuta u okvir gola. U prethodnom kolu, protiv Radnika mu je uspeo još veći “podvig” – da primi dva pogotka iz jednog šuta na gol!

Izabrane vesti

“Sami smo ovo sebi napravili. Umesto da se u predstojeće tri utakmice, koje igramo u razmaku od osam dana, opustimo i uživamo u fudbalu, sada će nam sve tri, po jesenjoj navici, doneti stres”, govorio je posle poraza od “fenjeraša” (0:3) šef stručnog štaba Nikola Trajković, koji je danas na Čairu odradio redovnu pres konferenciju, između svog verovatno najvećeg kiksa otkako je seo na klupu Nišlija i gostovanja jedinom timu u Mozzart Bet Superligi protiv koga još uvek nije predvodio Radnički.

Tim sa Čaira, naime, u subotu gostuje Železničaru u Pančevu. To je ono kolo koje je jesenas odlagano, pa igrano na kraju polusezone. Radnički je tada, sa Slavoljubom Đorđevićem za kormilom, u sudijskoj nadoknadi ispustio pobedu (1:1), pa zimovao na pretposlednjem mestu na tabeli, a sada će se novajliji u ligi suprotistaviti sa četiri boda prednosti.

“Još jedna u nizu teških utakmica protiv direktnih konkurenata u borbi za opstanak. Desilo se protiv Radnika možda i naše najbolje prvo poluvreme u poslednje vreme, ali nismo iskoristili svoje šanse. Protivnik je iz prve poluprilike dao gol i utakmica je krenula nizbrdo. I jesenas nam se dešavalo da primimo prvi gol, pa smo se vraćali, protiv Železničara ne smemo da ulazmo u takvu nervozu. Pričali smo, skautirali smo, u najavi je slična utakmica kakvu smo imali nedavno protiv IMT-a - veštačka podloga, brz teren, motivisana, brza, mlada ekipa. Svake sekunde moramo da budemo koncentrisani, da iskortistimo naše prilike i pokušamo utakmicu da dobijemo”, istakao je Trajković.

Još jednom smo ga vratili na poraz od Surduličana, šta se to desilo sa ekipom u drugom poluvremenu?

“Možda se i ta neka slika o Radniku kao slaboj ekipi, najslabijoj u našoj ligi, napravila pogrešno. Ako se setite njihove utakmice protiv Partizana u Beogradu, ili sada nedavno protiv TSC-a u Topoli, dakle protiv ekipa koje su među najboljima u ligi, koliko su ih teško izgubili. Imaju kvalitetne igrače i trenera. Ja se slažem da drugo poluvreme nije bilo ni blizu nivoa na kome smemo da budemo. Prvi gol smo primili iz njihovog prvog ne šuta, već centaršuta, drugi nas je potpuno poremetio. Imali smo odmah posle toga zicer iz kornera za 1:2, da je ta lopta ušla u gol, možda bi njima ušla voda u uši. Verovatno se i njima vratilo za neke prethodne utakmice, oni su dosta puta bili na solidnom nivou, a nisu uzimali bodove”.

Trajković je posebno želeo da podvuče sledeće:

“Ovo nije trka na 100 metara, već maraton. Imamo još nekih petnaestak utakmica do kraja. Krenuli smo u drugu polusezonu sa pretposlednjeg mesta, mi smo sada na tabeli bolje pozicionirani nego na kraju prethodne sezone i za tri mesta bolje nego na kraju jesenje polusezone. Zato ne treba da nas hvata panika, idemo korak po korak, da ovo drugo poluvreme ostavimo iza sebe da se nikad ne ponovi, a prvo da nam bude model”.

Za razliku od Radničkog, od koga je samo Radnik neefikasniji ove sezone u srpskom šampionatu, Železničar lakše i češće postiže golove, ali ih je zato primio ubedljivo najviše od svih superligaša. Vezali su Pančevci tri poraza i u subotu nemaju izbora.

“Igraju ofanzivan fudbal, napadaju u svih pet koridora, defanzivno nekad ostavljaju prostora iza svoje poslednje linije. Mi ne smemo da im damo puno prostora za igru, moramo da vršimo konstantan pristisak na loptu, da nam transformacije po osvojenoj lopti budu brze, da pokušamo da ih tako ugrozimo. Ni ne pomišljamo da se samo branimo, imamo ozbiljan ofanzivni potencijal koji treba ispoljimo na terenu. Ispada da sa manje pritiska igramo na strani, kao da još uvek ne umemo da se nosimo sa teretom favorita na domaćem terenu. U gostima kao da su nam lakše noge, pa se nadam da će to i sada biti slučaj”.

Nišlije će, po već oprobanom receptu, put prestonice u petak ujutro, treniraće na veštačkoj podlozi, a kadrovska situacija, prema Trajkovićevim rečima, identična je kao pred duel sa Radnikom. Izbor igrača nije toliki problem, koliko fizička sprema nekih od njih posle duže pauze.

“Jasno je da ne možemo da očekujemo da sad blistaju u kontinuitetu, zato je bitno da svi igrači koji su u ekipi znaju da i tih njihovih 10, 15 minuta ili jedno poluvreme, mogu da budu krucijalni za našu poziciju na tabeli. Svi su jako bitni, na nama je da napravimo najbolje rotacije na narednim utakmicama i da od svakog igrača iskoristimo maksimum”.

Utakmica Železničar - Radnički igra se u subotu od 19 časova (TV Arena sport 1), a sudiće je Jovan Šegrt. Radnički već iduće srede dočekuje Crvenu zvezdu, a četiri dana kasnije gostuje Napretku u Kruševcu.



tagovi

Radnički NišŽelezničar PančevoMozzart Bet SuperligaNikola Trajković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara