Foto: Star Sport
Foto: Star Sport

TRANSFER GELORA KANGE – INSAJD: Stanković se setio, Milijaš odobrio, Terzić ga kupio dugoročnim ugovorom! Otpao Miha Zajc, pominjao se Aleksić

Vreme čitanja: 5min | sre. 29.07.20. | 10:33

Zvezda iskoristila manipulacije Tomaša Rosickog i džumbus u Trabzonu

Iskustvo nas je tome naučilo, ne samo kada je reč o ovom, nego i prošlom i pretprošlom letu. Čim odgovorni s Marakane pričaju kako neće biti bombastičnih dolazaka i transfera koji će podići adrenalin kod navijača, to znači samo jedno – da se iza brda nešto ozbiljno valja. Govorilo se više od mesec dana o Onaziju iz Denzilija kao velikoj želji trenera Dejana Stankovića, ali je to bio klasičan lažnjak menadžmenta srpskog šampiona. Tačno je da su oko Gelora Kange letele milionske ponude njegovog bivšeg kluba Sparte i turskog Trabzona, ali su u Zvezdi davno prepoznali da imaju nekoliko ozbiljnih aduta u rukavu.

Incijalna vest o tome da je Crvena zvezda na pragu velikog pojačanja izazvala je nevericu, jednaku onoj kada se pripremao potpis Marka Marina poslednjeg dana prelaznog roka 2018. godine. Niko nije slutio da crveno-beli, posle pandemije virusa korona, imaju finansijskih sredstva da ponude nešto primamljivo Geloru Kangi. Međutim, Gabonac je već „tada“ bio skuvan.

Izabrane vesti

BUM! KANGA SE VRAĆA U ZVEZDU ZA 500.000 EVRA I BONUSE

Inicijalnu ideju o angažovanju Gelora Kange dao je trener Crvene zvezde Dejan Stanković. Iako nije bio prisutan u srpskom fudbalu, mladi stručnjak je znao da je iskusni vezista bio „anđeo“ Zvezdinog prvog evropskog pohoda. Pamtio je golove protiv Krasnodara i Sparte i rekao klupskom rukovodstvu da mu je potreban takav igrač, jednako upotrebljiv na pozicijama osmice i desetke. Pre toga, Dejan Stanković je imao ozbiljan razgovor unutar stručnog štaba.

OPROSTIO NOVAC ZA PREMIJE U PRVOM MANDATU

Oko Gelora Kange postoje različita mišljenja unutar kluba. Esenciju oslikava rečenica jednog od zaposlenika u Ljutice Bogdana koji je znao plastično da objasni „kako je prava šteta što onakve noge Gelora Kange ne prati miran temperament“. Jer tada Kanga ne bi došao u iskušenje da razmišlja o ponudi Crvene zvezde, već bi igrao u Evertonu. Možda i Totenhemu. Bio je u dobrom delu prvog dela mandata anđeo, ali i svojevrsni đavo neukrotive afričke naravi. Znao je Kanga da izludi navijače crvenim kartonom protiv Ludogoreca, saigrače i trenere nerezonskim rešenjima. Imao je i blagi sukob s Vladanom Milojevićem tokom gostovanja Arsenalu na Emirejtsu posle izmene. Pre toga Milojević ga je nebrojano puta upozoravao da se ne spušta između štopera i ne uzima loptu jer ima ko to da radi. Ali Gelor Kanga se u osnovi ponašao, bar na terenu, kao stranac koji zna šta mu je činiti. Preuzimao je odgovornost, davao golove, delio lopte ispod zemlje Ričmondu Boaćiju.

Sve je to znao Dejan Stanković, ali želeo je kod ljudi od poverenja da proveri da li sve priče o Kangi imaju elemente hiperbole. I dobio je ono što je tražio. Jedan od njegovih najbližih saradnika Nenad Milijaš, član Zvedine svlačionice tokom Kanginog prvog boravka, saopštio mu je da treba verovati majstoru iz Gabona jer i pored „bubica“ na treningu i utakmicama daje maksimum. To je bila prva prelomna tačka ka angažovanju doskorašnjeg člana praške Sparte...

GAVRIĆ PROŠAO FILTER NAJBOLJEG SKAUTINGA U EVROPI: ZVEZDA ČEKA 4.000.000 EVRA

Međutim, tek tada je trebalo odraditi sizifovski posao. Prihvatio se toga Zvezdan Terzić jer je osetio da Kanga nije zadovoljan ponudama iz Praga i Turske. Sličan put kao u dresu srpskog šampiona Kanga je prošao u Pragu. Prvo je izazivao mržnju, ali je poslednjih godinu dana briljirao i naterao navijače da mu se dive. Toliko da su fanovi Sparte svakodnevno tražili od sportskog direktora, legendarnog Tomaša Rosickog, da Kangi da sve što ovaj traži. Međutim, u toj igri legendarni vezista se zaigrao. Znao je da Kanga isključivo traži dugoročan ugovor, ali je čekao poslednji trenutak da mu ponudi saradnju na jednu plus jednu godinu. Znao je Rosicki isto tako da Kanga neće prihvatiti takve uslove, bez obzira na platu veću od milion evra, i čekao je poslednji trenutak kako bi dobio odričan odgovor jer je verovao da će okrenuti navijače protiv Kange. Izazvao je samo kontraefekat.

KAKO JE ROSICKI IZGUBIO I PRIČE O POZIVIMA VRAČU NA POLUVREMENU

Posebno što je u poslednjih šest meseci Kanga igrao vrhunski, imao i defanzivan uticaj, razigravao saigrače, i pokazao da bez njega Sparta nije isti tim.. Kockao se Rosicki i izgubio. Iz Praga su dolazile razne priče, čak i da Kanga skače svima po glavi jer ima običaj da u toku poluvremena zvaničnih utakmica zove vrača iz Gabona, kako bi čuo njegova predviđanja drugog poluvremena.

Već tada je Zvezdan Terzić bio u kontaktu sa Kangom i počeo s laganim presingom, znajući da i pored profesionalnih kodeksa Gelor Kanga voli Crvenu zvezdu. Tome u prilog i podatak da je po odlasku u Spartu oprostio deo novca koji mu se dugovao na ime premija.

Veliku prepreku predstavljao je Trabzon i to što se Kanga nadao pozivima iz Azije, iako je odbijao odlazak u Kinu. Čak je postigao preliminarni dogovor s turskim klubom o plati iznad milion evra. Sve je izgledalo kao završen posao, ali... Zvezdi se poklopilo da u jednom od najboljih klubova iz Turske vlada haos. I dalje je nepoznato hoće li Trabzon igrati Evropu, čeka se konačna presuda Sportskog suda iz Lozane... Sve što su obećali Geloru Kangi, pre svega novac na ruke u iznosu od 400.000 evra, nisu mogli da ispune dok ne saznaju presudu. Čak se ne zna ni ko će predvoditi Trabzon u novoj sezoni. Takođe, cifre koje su se pominjale oko Kanginog ugovora u Trabzonu bile su u bruto iznosu.

Miha ZajcMiha Zajc

Nije mogao novi Zvezdin poslovođa da čeka, posebno što je Trabzon nudio dvogodišnju saradnju. Dovoljno da Zvezdan Terzić shvati šta mu je činiti i Kangi predložio saradnju na tri godine. Osnovna plata nije velika (oko 500.000 evra), ali je generalni direktor Zvezde znao da Gabonca može da „kupi“ velikim bonusima. Tako je i uradio. Dobio je jasan signal od Kange da bi voleo da se vrati u Beograd pod tim uslovima.

Već tada na Marakani su prestali da flertuju s drugim pikovima. Pre ozbiljnih pregovora sa Gelorom Kangom na Marakani su razmišljali o slovenačkom vezisti iz turskog Fenerbahčea Mihi Zajcu. Reč je o ofanzivnom vezisti koji je dobro poznat Dejanu Stankoviću, pošto je dve sezone na Apeninskom poluostrvu igrao za Empoli. Taj klub ga je platio 2.300.000 evra, zatim 2019. godine prodao Feneru za nešto veću sumu. Ipak, Zajc nije imao dobru poslednju sezonu, odigrao je samo deset utakmica i postigao jedan gol. Kanga je, prema mnogim parametrima, bio bolje rešenje.

Postojao je još jedan protivkandidat. Bar u razmišljanjima odgovorih sa Marakane. Želeli su da isprave grešku od pre nekoliko godina i pokušaju da angažuju potencijalnog reprezentativca Srbije Danijela Aleksića iz novog šampiona Turske Bašakšehira. Od ideje se nije krenulo. Jer se priča sa Kangom razvila i na kraju imala za epilog potpis majstora iz Gabona. 


tagovi

Dejan StankovićGelor KangaNenad MilijašZvezdan Terzić

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara