Ivan Ilić najveći transfer Serije A
Ivan Ilić najveći transfer Serije A

TRANSFERI – ITALIJA: Najgori prelazni rok u istoriji Serije A!

Vreme čitanja: 13min | čet. 02.02.23. | 09:28

Totalna nemaština na Čizmi

Nekada su italijanski klubovi drmali svetskom fudbalskom pijacom, obarali rekorde, dovodili najveće fudbalske zvezde, plaćali basnoslovne sume... Odvano je jasno da su ta vremena prošla, ali da su baš ovolika beda i nemaština, ogoljeno je u minulom zimskom prelaznom roku.

Verovatno najgorem koji pamti italijanski fudbal. Podatak da su italijanski klubovi tokom januara zajedno potprošili nešto malo izand 30.000.000 evra, a prihodovali duplo veću sumu je poražavajući. Te pare obrne ispodprosečan premijerligaš u transferu ili dva. Podsetimo, pre godinu dana su italijanski klubovi u zimskom prelaznom roku potrošili 185.000.000 evra. Ovoga puta je od 58 prelazaka igrača samo devet bilo permanentnih transfera koji su plaćeni odmah. Sve ostalo su pozajmice ili besplatni prelasci.

Izabrane vesti

Očigledno je da u italijanskom klubu vlada velika finansijska kriza i da odlasci velikih zvezda prethodnih sezona (Lukaku, Kulibali, Donaruma, Hakimi, De Liht..) nisu bili slučajnost i da će njihovim stopama uskoro i Škrinijar, Leao, možda i Osimen, Milinković Savić, Lautaro Martinez... Velikih para na Čizmi nema.

Podatak da Milan, Inter i Juventus u zimskom prelaznom roku nisu doveli nijedno pojačanje, dovoljno govori. A nije da im pojačanja nisu bila potrebna. Naprotiv, bila su im neophodna.

MILAN

Došli: Devis Vaskez (Guarani, 470.000)

Otišli: Andreas Jungdal (Altah, pozajmica)

Novi vlasnici su još gori od starih i nisu dali ništa za ovaj prelazni rok. Dolazak nekog mladog golmana iz Paragvaja se ne može smatrati ozbiljnim transferom. Iako su Milanovi direktori Maldini i Masara imali neke zanimljive ideje poput Zaniola, Sen Maksimana, Zijeha ili  Auara ili nešto skromnije poput čileanskog talenta Osorija, nisu imali novac da završe poslove. Na kraju nisu uspeli da se reše ni neupotrebljivog Bakajoka, koji ima jednu od najvećih plata u ekipi, kao ni da dogovore novi ugovor sa Rafaelom Leaom što je pitanje svih pitanja u klubu.

INTER

Došli: -

Otišli: Gabrijel Brazao (SPAL, pozajmica)

Vlahović daje gol Juventusu – kvota 2,50

Nisšta bolji nije bio ni drugi milanski velikan. Tamo su kineski vlasnici zavrnuli slavinu i rekli da nema ništa od novca za pojačanja. A izgubili su i definitivno Milana Škrinijara. Kapiten će ostati do leta a onda ide kao slobodan igrač u PSŽ. Inter je odbio da ove zime uzme 15.000.000 evra za njega i izgubiće ga za džabe. Želje poput Firmina, Beta ili Tirama su ostale smao novogodišnja maštanja, a Inter nije prodao Damfrisa ili Brozovića za koje je postojala opasnost da ih izgubi. To su teme koje su samo prolongirane za leto.

NAPOLI

Došli: Pjerluiđi Golini (Atalanta, pozajmica), Bartoš Berešinski (Sampdorija, pozajmica)

Otišli: Salvatore Sirigu (Fiorentina, bez obeštećenja)

Napoliju nisu ni bila potrebna pojačanja i veoma mirno je proživljavao zimsku pijacu dok je pravio bodovnu zalihu za skudeto. Ipak, dovedena su dva pojačanja za klupu. Poljak Berezinski kao ispomoć na desnom boku i golman Golini koji je zamenio Sirigua kao alternativu Meretu. Sva opipavanja pulsa iz inostranstva za Osimena i ostale nosioce igre su glatko odbijena.

JUVENTUS

Došli: -

Otišli: Veston Mekeni (Lids, 1.200.000, pozajmica), Luka Pelegrini (Lacio, pozajmica), Marli Ake (Dižon, pozajmica)

Imao je Juventus ove zime važnija posla od prelaznog roka, smenjena je uprava, stigla je kazna od minus 15 bodova, vode se još neki sudski postupci protiv Stare dame... I ne čudi onda što su Bjankoneri prespavali prelazni rok i nisu doveli nijedno pojačanje. Iako su razgledali po izlozima i ptali za cenu Makalistera, De Pola, Pora, završilo se na tome. S obzirom na kaznu i ispadanje iz trke za Ligu šampiona, shvatili su da im zimska ulaganja ne bi mnogo pomogla. Otišao im je na kraju Mekeni u Lids za kojeg bi na leto mogli da dobiju oko 30.000.000 evra ako ga Englezi otkupe.

LACIO

Došli: Luka Pelegrini (Juventus, pozajmica), Dijego Gonzales (Selaja, pozajmica)

Otišli: Dimitrije Kamenović (Sparta Prag, pozajmica), Gonzalo Eskalante (Kadiz, pozajmica)

Za navijače Lacija ovo uopšte nije bio čudan prelazni rok. Oni su na ovo navikli, pa nije ni bilo za očekivati da se najveća škrtica italijanskog fudbala Klaudio Lotito otvori kada svi drugi stežu kaiš. Opet je propuštena prilika da se dovede taj „bekap“ špic koji bi napokon rasteretio Imobilea i odmenio ga. Šuškalo se o Marijanu Dijazu i Federiku Bonacoliju, ali na kraju to nije bilo ni blizu nečeg konkretnog. Ali zato jeste poprilično iznenađujuće došao zanimljiv levi bek. Romino dete Luka Pelegrini je okončalo pozajmicu u Ajntrahtu iz Juventusa i preselilo se na pozajmicu u redove Nebeskoplavih. S obzirom na Lotitov odnos sa klubom iz Torina i na Lacijev deficit na poziciji levog beka, ovo je prilično dobar i koristan potez.

ROMA

Došli: Dijego Ljorente (Lids, 500.000, pozajmica), Ola Solbaken (Bode, bez obeštećenja)

Otišli: Eldor Šomurodov (Specija,1.500.000, pozajmica), Matijas Vinja (Bornmut, 750.000, pozajmica), Gonzalo Viljar (Hetafe, pozajmica)

Od svih velikih klubova u Seriji A, jedino se Roma pojačala i ulazi u drugi deo sezone jača nego što je bila. Kakva god da je kriza, Murinjo će uvek da iskuka upravi kluba makar neko pojačanje. A to nešto su dva solidna igrača. Još pre početka pijace je kaparisan Bodeov Ola Solbaken koji je Murinja i Romu oduševio još pre godinu dana kada ih je razbio u Ligi konferencije. Želeo ga je Posebni već tada, ali došao je tek sada kada mu je istekao ugovor. Dobar posao, pa šta god da pokaže. Stigao je i desni bek umesto omraženog Rika Karsdorpa. Murinjo na kraju nije uspeo da se reši Holanđanina kojeg ne može očima da vidi, ali mu je makar doveo zamenu. Dijego Ljorente može na beka, a može i u štopersku liniju. Žoze ga zna još iz Reala. Ne košta mnogo i nije obavezan otkup ugovora, a finansirao ga je dolazak Matijasa Vinje u Bornmut kojeg Murinjo nikada nije svario. Baš kao ni Eldora Šomurodova koji je od nekoliko ponuda izabrao Specijinu. I doneo lep novac Romi za šestomesečnu pozajmicu. Vinjinim stopama u Bornmut je mogao i Nikolo Zaniolo, ali je prvo odbio transfer od 30.000.000, potom ga prihvatio ali je engleski klub već bio uvređen i zahvalio mu se. Tako se Murinjo zaglavio sa osebujnim mladićem koji jeste veliki talenat, ali čini se da nema mentalitet za ozbiljan klub. Blokirao je Zaniolo neko kapitalno pojačanje. Prvo je Murinjo planirao Zijeha na njegovo mesto, potom Deulofeua, na kraju imao dogovor sa Dušanom Tadićem ali i kapiten Ajaksa je ostao ne čekanju jer Zaniolo nije otišao...

FJORENTINA

Došli: Josip Brekalo (Volfzburg, 1.500.000), Salvatore Sirigu (Napoli, bez obeštećenja), Antonjin Barak (Verona, 8.500.000, otkup pozajmice)

Otišli: Simon Žurkovski (Specija, pozajmica), Jusuf Maleh (Leće, 500.000, pozajmica), pjerluiđi Golini (Atalanta, kraj pozajmice)

Solidno. Otkupili su Antonjina Baraka, odoleli napadima Atletika i Barselone na mundijalsku senzaciiju Sofijana Amrabata, sprečili i odlazak Nika Gonzaelsa u Atletiko ili Lester za veliki novac i na kraju dobili zanimljivo pojačanje za male pare. Ljubičasti sigurno nisi slabiji nego što su bili pre početka prelaznog roka. Josip Brekalo za samo 1.500.000 evra je bagatela. Iskoristili su „igru prestola“ u Dinamu i sprečili povratak talentovanog krila u Zagreb. Brekalo može da bude ozbiljno pojačanje. A može i veteran Salvatore Sirigu ako sa gola skine nepouzdanog Teraćana. Na kraju su kaparisali i Sabirija iz Sampdorije za sledeće leto.

ATALANTA

Došli: -

Otišli: Ruslan Malinovski (Marselj, pozajmica), Pjerluiđi Golini (Napoli, pozajmica), Roberto Pikoli (Empoli, pozajmica), Nadir Zortea (Sasuolo, pozajmica)

Igrali su jako dobro u januaru pa je možda i to uticalo na pasivnost tokom pijjace. Tražio se levi bek, pominjali se budnesligaški igrači poput Sose i Šulca, ali na kraju niko nije došao. Istina, skauting i omaldinska škola nisu mirovali pa je tradicionalno dovedeno nekoliko zanimljivih klinaca među kojima su i Obrić i Vlahović iz Partizana. Atalantina fabrika talenata nikad ne miruje. Na počeku prelaznog roka je u Marselj otišao nezadovoljni Malinovski i to je jedina ozbiljna promena u Bergamu ove zime. Nisu ni razmišljali o prodajama Zapate, Kopmejnersa, Hatebura, Hejlunda, Skalvinija... Na leto će neko od njih doneti Atalanti veliki novac.

VERONA

Došli: Mateuš Pareselik (Slask, 2.000.000, otkup pozajmice), Adolfo Gaič (CSKA Moskva, 500.000, pozajmica), Oliver Abdilgor (Sletik, pozajmica), Ondrej Duda (Keln, pozajmica), Dejovasjio Zefjuk (Herta, pozajmica)

Otišli: Ivan ilić (Torino, pozajmica), Mert Četin (Adana, pozajmica), Koraj Gunter (Sampdorija, pozajmica), Roberto Pikoli (Atalanta, kraj pozajmice), Mateuš Praselik (Kozenca, pozajmica), Martin Ongla (Valjadolid, pozajmica)

Godinama unazad je Verona bila jedno od najprijatnijih iznenađenja Serije A, afirmisala i prodala gomilu igrača. ali je ceh sada stigao na naplatu što smo i nagovestili letos posle prelaznog roka. Ne može uvek da se prodaje, a da se ništa ne ulaže. A i ove zime su prodali najboljeg. Ivan ilić je od od poziva bivših trenera izabrao Ivana Jurića umesto Igora Tudora i preselio se u Torino. U najvećem transferu u Seriji A ove zime. Zimus je rekorder Italije bio Dušan Vlahović, a sada Ilić. Zvanično je u pitanju pozajmica, a suštinski transfer vredan 15.000.000 evra. Umalo da za njim ode i najbolji napadač Toma Anri koji je imao dogovoren transfer u Anderleht. ali se povredio. Verona je makar zadržala Darka Lazovića kojeg su hteli Monca i Torino. Otišao je iz veznog reda i Kamerunac Ongla, a pojačanja su vrlo skromna. Argentinski špic Gaič iz CSKA kojeg je letos htela Zvezda plus poljski vezista Duda iz Kelna i dva anonimusa Abdilgor iz Seltika i Zefjuk iz Herte. Slabiji tim nego što je bio... Ako se izvuku, svaka čast! 

TORINO

Došli: Ivan Ilić (Verona, pozajmica), Endru Gravijo (Ren, 300.000, pozajmica), Ronaldo Vijera (Sampdorija, pozajmica)

Otišli: Saša Lukić (Fulam, 10.000.000), Simone Edera (Pordenone, pozajmica), Emirhan Ilkan (Sampdorija, pozajmica)

Napravljena je bitna rokada u veznom redu, poslednjeg dana prelaznog roka je Srbin zamenio Srbina i to je glavna priča Torinove zimske pijace. Naplatili su Sašu Lukića vrlo dobro, a doveli Ivana Ilića još skuplje. I dobili perspektivnijeg igrača. Neuspeh je što nisu doveli pojačanje u napadu poput Šomurodova i Hiena koje su želeli, a ostale promene su kozmetičke. Gravijo i Vijera su došli tek da pojačaju rotaciju za svaki sluča i ništa ne koštaju.

SASUOLO

Došli: Nedim Bajrami (Empoli, pozajmica), Nadir Zortea (Atalanta, pozajmica)

Otišli: Kan Ajhan (Galatasaraj, 400.000, pozajmica), Hamed Traore (Bornmut, pozajmica), Jorgos Kirijakopulos (Bolonja, pozajmica), Žan Antist (Amijen, pozajmica)

Uprkos slabim rezultatima u prvom delu sezone, na Mapei stadionu nije bilo ni naznaka zabrinutosti ili paničnih kupovina. Na kraju je došla Bornmutova ponuda za Hameda Tarorea koja nije mogla da se obije jer će se na leto u klupsku kasu sliti oko 30.000.000 evra za obavezan otkup. To je cena koju je Sasuolo od letos želeo da postigne za talentovanog vezistu. Na njegovo mesto je stigao perspektivni Nedim Bajrami za pet puta manje para i on je sledeći veliki projekat Neroverda. Odlasci Ajhana, Kirijakopulisa ili Antista se neće osetiti niti su bile potrebne zamene za njih. Sasuol, kao i uvek, zna šta radi.

UDINEZE

Došli: Matues Martins (Fluminese, 6.000.000), Florijan Tovan (Tigres, slobodan igrač)

Otišli: Žan Viktor Makengo (Lorijan, 11.000.000), Mateus Martins (Votford, pozajmica), Bram Najtink (Sampdorija, bez obeštećenja)

Zebre su odbile sve napade za najbolje igrače poput Beta ili Bekaoa, Deulofeu je ostao jer se povredio, pa je na njegovo mesto hitno dovedena slična zamena u vidu nepredvidivog Florijana Tovana. Francuz je stigao kao slobodan igrač posle avanture u Meksiku i jedno je od zvučnijih pojačanja u Seriji A ove zime. Lep novac je zarađen od prodaje Makenga u Lorijan, dok je opet pravljena gimnastika sa velikim bratom Votfordom pa je talentovani brazilac Mateus Martins kupljen zvanično od strane italijanskog kluba ali je odmah prosleđen na Vikardiž Roud. Iskusni Najtink je pušten besplatno u Sampdoriju gde će više igrati.

BOLONJA

Došli: Jorgos Kirijakopulos (Sasuolo, pozajmica)

Otišli: Emanuel Vinjato (Empoli, pozajmica), Musa Džuvara (Odenze, pozajmica)

Prilično pasivan prelazni rok na Dal’Ari. Celu zimsku pijacu su tražili levog beka, pokušavali mesec dana da dovedu Aleksu Terzića iz Fiorentine, razmišljali i o Doigu iz Verone, Martinu iz Majnca i Kalafjoriju iz Bazela, a kada nisu uspeli, pozajmili su Kirijakopulosa iz Sasuola kao privremeno rešenje. I to je bilo to. Vinjato je u potrazi za većom minutažom poslat na pozajmicu u Empoli pošto u Bolonji nikada nije pokazao taj famozni talenat zbog kojeg su ga nekada želeli i klubovi poput Bajerna. Najveći posao su odradili što su zadržali Arnautovića kojeg je želeo Everton.

EMPOLI

Došli: Frančesko Kpauto (Sampdorija, pozjamica), Emanuele Vinjato (Bolonja, pozajmica), Roberto Pikoli (Atalanta)

Otišli: Nedim Bajrami (Sasuolo, pozajmica), Sam Lamers (Sampdorija, pozajmica), Simone Kanestreli (Piza, 2.600.000, otkup ppozajmice)

Mirni i skromni Empoli je imao rezultate iznad očekivanja u prvom delu szeone i nije imao potrebu za posebnom aktivnošću na zimskoj pijaci. Ali iskoristio je šanse koje su mu se ukazale. Pre svega da vrati miljenika navijača Ćića Kaputa koji je jedva čekao da pobegne iz Sampdorije. On će u Toskani vrlo brzo uhvatiti formu. Prihvatili su i da razvijaju Vinjata, a došao je i talentovani Atalantin napadač Pikoli. Na kraju nisu mogli da odbiju 6.000.000 evra od Sasuola za Bajramija (obavezan otkup pozajmice) i može se reći da su dobili i jare i pare ovog januara.

SAMPDORIJA

Došli: Koraj Gunter (Verona, pozajmica), Emirhan Ilkan (Torino, pozajmica), Mikael Kuizans (Venecija, pozajmica), Sam Lamers (Empoli, pozajmica), Bram Najtink (Udineze, pozajmica)

Otišli: Frančesko Kaputo (Empoli, pozajmica), Valerio Vere (Palermo, pozajmica), Ronaldo Vijera (Torino, pozajmica), Bartoš Berezinski (Napoli, pozajmica), Gonzalo Viljar (Roma, kraj pozajmice)

Kada smo letos posle prelaznog roka napisali da je Sampdorija uradila najgori prelazni rok u Italiji, nismo baš mogli zamisliti da je ovoliko loše... A loše je da gore biti ne može. Ako je negde gorelo za kvalitetnim pojačanjima ove zime, onda je to u Sampdoriji. Međutim, plate se ne primaju od avgusta, a onda je to teška situacija i niko neće da dođe. Pobegli su Kaputo, Viljar, Berezinski... A zamene su prilično skromne poput neubedljivih Holanđana Najtinka i Lamersa, neiskusnog Turčina Ilkana, Guntera iz Verone i bivšeg Bajernovog veziste Kuizansa koji je došao iz Serije B. Sve nade je Dejan Stanković polagao u dovođenje Aleksandra Dragovića, imao dogovor sa njim, ali mu je Zvezda u poslednjem trenutku poništila avionsku kartu iz Turske. A nije se realizovala ni prodaja Kolija u Salernitanu što je bio jedan od uslova za dolazak Austrijanca sa Marakane. Sampdorija je posle ovog prelaznog roka još slabija i Stanković će voditi unapred izgubljenu bitku.

SPECIJA

Došli: Pžemislav Višnjevski (Venecija, 4.000.000), Tio Cipot (Mura, 700.000), Eldor Šomurodov (Roma, 1.500.000, pozajmica), Raimonds Krolis (Valmijera, 1.500.000), Žoao Mutinjo (Orlando, bez obeštećenja), Simon Žurkovski (Fiorentina, pozajmica), Federiko Marketi (slobodan igrač), Salvatore Espozito (SPAL, pozajmica)

Otišli: Jakub Kivior (Arsenal, 25.000.000), Mikael Elertson (Venecija, 850.000), David Strelec (Ređina, pozajmica).

Specija nije bila u panici, ali je odradila jako dobar prelazni rok. Skupo plaćena pozajmica Šomurodova iz Rome govori da u Liguriji golove opstanka očekuju od Uzbekistanca. Odličan potez je i pozajmica Žurkovskog iz Fiorentine pa se može reći da su belo-crni doveli dva kapitalna pojačanja. Pritom su odradili istorijsku prodaju otkrića prvog dela sezone, Jakuba Kivijora u Arsenal za 25.000.000 evra. I samo su 4.000.000 evra uložili u njegovog zemljaka Pžemislava Višnjevskog koji treba da ga zameni. Letonac Krolis i Slovenac Cipot spadaju u rang opklada koje mogu da se isplate. Specija je za klasu jača nego što je bila pre zimske pijace.

SALERNITANA

Došli: Giljermo Očoa (Amerika, bez obeštećenja), Vilijem Trost Ekong (Votford, pozajmica), Domen Crnigoj (venecija, 350. 000)

Otipšli: Sanasi Si (Nim, bez obeštećenja), Leonardo Kapeci (Peruđa, bez obeštećenja)

Za razliku od prošle zime kada je Salernitana u pohodu na nemoguću misiju promenila pola tima i na čudesan način izborila opstanak, ovoga puta nije bilo tako dramatično. Dolazak meksičkog veterana Očoe među stative je ogromno pojačanje, Trost Ekong iz Votforda bi trebalo da zakrpi rupe u odbrani, a Crnigoj iz Venecije je tu za rotaciju. Niko bitan ninje otišao.

KREMONEZE

Došli: Marko Benasi (Fiorentina, pozajmica), Pablo Galdames (Đenova, pozajmica), Aleks Ferari (Sampdorija, pozajmica)

Otišli: Haime Baez (Frozinone, pozajmica), Luka Zanimakija (Parma, pozajmica), Tomazo Milaneze (Venecija, pozajmica), Jonuc Radu (Okser, kraj pozajmice), Snatjago Askasibar (Herta, kraj pozajmice), Gonsalo Eskalante (Kadz, kraj pozajmice), Džek Hendri (Brižm kraj pozajmice)

Kremoneze je u bezizlaznoj situaciji. Osim što je ubedljivo poslednji na tabeli, posle zimskog prelaznog roka je oslabljen. Askasibar, Radu, Eskalante i Hendri su raskinuli pozajmice, a Zanimakija i Milaneze pobegli u Seriju B. Pojačanja su skoro pa beznačajna. Plate kasne i pravo je čudo šta ovo Kremoneze radi u Kupu Italije. Umire pevajući.

LEĆE

Došli: Jusuf Maleh (Fiorentina, 500.000, pozajmica), Tomazo Kasandro (Ćitadela, 400.000)

Otišli: Brajan Vera (CD Vera, 300.000), Pablo Rodrigez (Breša, kraj pozajmice), Kristijan Bistrović (CSKA, kraj pozajmice), Mert Četin (Verona, kraj pozajmice)

Opstanak deluje kao realna misija pa stari lisac Pantaleo Korvino nije morao da pravi egzibicije na pijaci. Jedino pravo pojačanje je pozajmica Maleha iz Fiorentine, ali nije bilo ni bitnih odlazaka.

MONCA

Došli: Franko Karboni (Inter, pozajmica)

Otišli: Andrea Karboni (Venecija, pozajmica), Viren Bondo (Ređina, pozajmica), Slavatore Molina (Bari, pozajmica), Gabrijele Ferarini (Modena, pozajmica)

Letos je odrađen sjajan posao pa Galijani nije morao ove zime da se mnogo bavi pijacom. Nije otišao niko bitan, a došao je samo mladi Interov bek Karboni koji verovatno neće ni imati neku bitnu ulogu. Monca je mogla komotno da prespava zimski prelazni rok i ne bi se osetilo.


tagovi

MoncaSalernitanaZimski prelazni rok 2023SpecijaKremonezeIvan Ilić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara