Treća dimenzija utakmice sa Zenitom: Novi ugovor sa Gaspromom i igrač na koga Rusi imaju pravo

Vreme čitanja: 3min | pet. 22.03.24. | 09:53

Čelnike Crvene zvezde verovatno očekuju brojni razgovori sa kolegama iz Sankt Peterburga

Navijači najavljuju spektakl, najviše zbog bratskih odnosa između Srbije i Rusije. Ali tradicionalni prijateljski duel između Crvene zvezde i Zenita, imaće, sasvim sigurno, i treću čisto poslovno i biznis dimenziju.

Pre nego što počne duel na stadionu Rajko Mitić (subota, 19 časova – bespalatan ulaz) imaće o čemu da pričaju predstavnici dva kluba. Dolazak Zenita u Beograd, prvi put od 2011. godine kada je na tribinama Marakane bio predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin, mnogi poistovećuju kao siguran znak da će Gasprom ostati generalni sponzor Crvene zvezde. Oba kluba se nalaze pod jurisdikcijom naftnog giganta, Zenit je Gaspromovo čedo, ali je već dugo prisutan u životu i radu Crvene zvezde.

Izabrane vesti

Od 2010. godine Gasprom je generalni sponzor Crvene zvezde. Došao je na Marakanu u jako teškim vremenima i olakšao život najtrofejnijem srpskom klubu. Prvo je uplaćivao dva miliona evra po godini, da bi vremenom vrednost ugovora porasla. Baš kao i rejting Crvene zvezde u evropskim okvirima.

Ruska naftna kompanija trenutno na račun Crvene zvezde uplaćuje pet miliona evra, što je više nego korektna cifra. Ali, usled sankcija ruskim klubovima zbog ratne operacije u Ukrajini, Crvena zvezda je poslednje dve sezone bila jedini izlaz u svet Gaspromu. Prošetala je logo generalnog sponzora po Monaku, Budimpešti, Mančesteru, Lajpcigu i Švajcarskoj. Verovatno će tako biti i naredne sezone.

Sa jedne strane, gledajući poslovno, odlična šansa za čelnike Crvene zvezde da izboksuju povećanje ugovora. Ali sa druge, tu je mnogo bitnija, emotivna strana. Jer je Gasprom 2010. godine skinuo Crvenu zvezdu sa finansijskih vešala.

Nezvanično se može čuti da potpisivanje novog sponzorskog ugovora sa Gasprom neće biti upriličeno pre utakmice sa Zenitom, ali će svakako o tome biti reči u kancelarijama odgovornih sa Marakane. Pošto ugovoro o generalnom sponzorstvu ističe u junu.

Pored toga Crvena zvezda ima ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Zenitom. Prijateljski dueli sa najboljim ruskim timom postali su tradicionalni. Od januara 2018. godine crveno-beli su pet puta ukrštali koplja sa Zenitom. Sve je počelo u januaru 2018. godine, kada je na Marden stadionu u Antaliji, klub iz Sankt Peterburga slavio minimalnim rezultatom (1:0). Tako je bilo i leta 2019. godine u Austriji, dok su boje Zenita branili igrači takve klase poput Branislava Ivanovića, Azmuna i Dzjube.

Prvu pobedu Crvena zvezda je izvojevala na Pari Kupu prethodnog leta (2:1), pod komandom Baraka Bahara. Upravo je u tom periodu ili posle tog meča Zenit stavio šapu na trojicu igrača Crvene zvezde, Jovana Mijatovića, Stefana Mitrovića i Marka Stamenića. Po ugovoro o poslovnoj saradnji šampion Rusije ima pravo preče kupovine igrača Crvene zvezde koje je okarakterisao kao poželjne i u svakom trenutku može da izjednači ponudu drugog evropskog kluba.

Na kraju je Jovan Mijatović otišao u Njujork Siti, Stefan Mitrović se posle šest meseci stagancije obreo u italijanskoj Veroni. Na Marakani je ostao samo Marko Stamenić. Neće on biti deo Zvezdinog sastava u subotu, jer ima obaveze u selekciji Novog Zelanda, ali će se, sasvim sigurno, čelnici Zenita raspitivati o njegovom zdravlju.

Imao je Marko Stamenić vrlo problematičnu jesen, posle odličnog početka brzo je izgubio poverenje Baraka Bahara. Ali je dolaskom Vladana Milojevića počeo lagano da se diže i jasno je da predstavlja dobar materijal za prodaju.


tagovi

Marko StamenićVladan Milojević

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara