Pogodak Munijaina sa bele tačke (© Reuters)
Pogodak Munijaina sa bele tačke (© Reuters)

Treći put i Bog pomaže, a Barsi ne može niko sve dok ima Pikea i Albu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 21.01.22. | 00:04

Bilbao eliminisao aktuelnog osvajača i postao poslednji učesnik četvrtfinala Kupa kralja – 3:2 posle produžetka

Španci moraju da prave mesto za graviranje novog imena na peharu Kupa kralja. Aktuleni vlasnih trofeja neće ga odbraniti, jer je Barselonina sezona strave i užasa doživela još jednu traumatičnu epizodu. U duelu dva najbolja kluba u istoriji takmičenja Atletik Bilbao je pokazao Kataloncima da ne mogu uvek da se oslone na sreću, na San Mamesu su je imali više nego pameti, ostavši bez realnih šansi da završe takmičarsku godinu sa znamenjem.

Titulu neće osvojiti, u polufinalu Superkupa ih je tukao Real Madrid, dug je put do finala Lige Evrope i može samo da sanja o njemu. Ako uopšte može da zaspi, posle gostovanja u Baskiji, gde je Iker Munijain vodio Marselinjov tim do četvrtfinala, osvetivši se za poraz u lanjskom finalu u Sevilji – 3:2 (2:2, 1:1).

Izabrane vesti

Munijain je postigao dva gola, ujedno igrom i stavom vezivao u čvor Ćavijevu decu i pozicionirao se kao centralna ličnost derbija ove runde. Triput je Bilbao vodio, vernici kažu da Bog triput pomaže, a mučena Barselona izgleda kao tim kome niko ne može da pomogne. Dok ima Đerara Pikea (nadmudrio ga Injigo Maritnez za 2:1) i Đordija Albu (krivac za gol odluke), Ćavijeve drugare iz igračkih dana, teško će se pomeriti sa mrtve tačke. Zasad ne mrda. Ništa nije bolja nego pod Ronaldom Kumanom.

Derbi osmine finala je opravdao taj status, potvrdivši zašto Atletik Bilbao i Barselona zajedno imaju 54 pehara, izradili su rivalstvo kakvo malo gde postoji i ponudili poklonicima fudbala spektakl. Navijačima na San Mamesu i toliku količinu stresa da će u petak apoteke u Baskiji dobro zaraditi od prodaje lekova za smirenje. Jer, Marselinjov tim je sve vreme držao velikog protivnika za gušu, kad se činilo da ga je stisnuo dovoljno jako da mu oduzme život u jedinom takmičenju u kome realno može nešto da očekuje gost se vratio u život i zaradio produžetak.

Nije tako izgledalo ni na početku, ni tokom, niti na kraju osnovnog dela utakmice. Počelo je minijaturom Ikera Munijaina, kiflom u surpotni ugvao kapiten je utolio glad za pobedom publici na San Mamesu, potvrdivši da obožava da igra protiv Barse. Sedmi put joj je dao gol, kasnije i osmi. Nikog više nije maltretirao omaleni vezista u karijeri.

Baš kao što su Niko Vilijams, Raul Garsija, Oskar de Markos, pa i sam Munijain maltretirali odbranu Blaugrane i pravo je čudo kako je nisu slomili iz izglednih šansi. Gosti su disali na škrge i uzdali se u Marka Andrea ter Štegena, pravio je Nemac čuda tokom 90 minuta i bio jedan od najzaslužnijih što su gosti izborili produžetke, iako ih igrom nisu zaslužili.

Kakva je bila Barsa na San Mamesu svedoči podatak da je samo dva puta uputila na gol rivala do produžetka. Ruku na srce, oba su bila precizna. Feran Tores je postigao prvenac po dolasku iz Mančester Sitija, mladi Pedri u nadoknadi obezbedio dodatnih 30 minuta, a sve ostalo bilo je Bogu plakati. Jedno veliko ništa. Posed lopte i na stotine besmislenih dodavanja, a kad bi neka akcija „pukla“ otvarao bi se prostor za kontre. Jednu takvu pred kraj prvog produžetka iskoristio je Injaki Vilijams da centrira, Đordi Alba je igranjem rukom skrivio jedanaesterac, omogućio Munijanu da izraste u junaka i predao pehar.

Barsa sa decom (jedan njen talenat, Ansu Fati se opet povredio) više nije mogla da ustane. Deluje da neće skorije.

KUP KRALJA, OSMINA FINALA

Subota

Majorka - Espanjol 2:1 (1:0)

Hihon - Kadiz 0:0, penalima 2:4

Đirona - Rajo Valjekano 1:2 (1:1)

Betis - Sevilja 2:1 (1:1)

Nedelja

Atletiko Baleares - Valensija 0:1 (0:1)

Sreda

Real Sosijedad - Atletiko Madrid 2:0 (1:0)

/Januzaj 33, Serlot 47/

Četvrtak

Elče – Real Madrid 1:2 (0:0, 0:0)

/Verdu 103 – Isko 108, Azar 115/

Atletik Bilbao – Barselona 3:2 (2:2, 1:1)

/Munijain 2, 105+2, Martinez 86 – Tores 20, Pedri 90+3/


tagovi

Kup kraljaIker MunijainFeran ToresInjigo MartinezPedri

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara