Trener iz Srbije preuzeo klub iz Gane

Vreme čitanja: 3min | pet. 15.04.22. | 19:20

Branko Božović novi je strateg prvog tima King Fejsal Bejbsa

Fudbalski trener Branko Božović konačno je pronašao novi angažman. Ovoga puta u Gani, u klubu King Fejsal Bejbs. Inače, virus Covid – 19 je treneru iz Čačka, kao i mnogima, zagorčao život i promenio trenerske planove.

Popularni Božec tri godine je radio u Kini, koja ima 66 profesionalnih klubova i tri profesionalne lige. Uspeo je da predvodi jedan od profesionalnih klubova, što je malo kome, sa naših prostora, pošlo za rukom. Međutim , izbila je korona i morao je da se vrati u Srbiju.

Izabrane vesti

“Nakon mnogih razgovora, pregovora, nadanja da ću se vratiti u Kinu stigao je poziv iz King Fejsal Bejbsa. Juče sam doputovao u Ganu i parafirao ugovor. Klub je na 13. poziciji, sa 29 bodova, i očekuje nas borba za opstanak. U celoj priči značajnu podršku dobio sam od druga iz Hrvatske, znam da nije neka ekskluziva, ali bitno je da budem na trenerskoj mapi, da se radi. Fudbal je moj život, a Gana je fudbalska zemlja”, kaže u kratkom javljanju za Mozzart Sport Branko Božović

Da podsetimo, igračku karijeru Božec je gradio u mnogim domaćim i inostranim klubovima. Među prvima se, iz Srbije, otisnuo u Južnu Koreju. Kao omladinac dobio je poziv za nacionalni tim koji će igrati na EP. U čuvenoj čileanskoj reprezentaciji bili su Boban, Prosinečki, Šuker, Mihailović, Štimac… Ubrzo je prešao u svoje godište u kome je bio kapiten četiri godine i igrao sa Novakom, Bokšićem...Pet godina proveo je na Zlatiboru kod Milovana Rajevca, tu je i počeo sa trenerskim pozivom. Vratio se u Čačak i ponovo sarađivao u školi fudbala sa Mihailom Kolarevćem. Potom je radio u Borcu, Knjaževcu, Takovu, Lučanima…Otisnuo se i u Angolu.

“Da, ovo nije prvi put da radim u Africi. Svojevremeno, pomogli su mi Kolarević, Rajevac i Vesko Jelušić da dođem u Angolu. Vesko je bio selektor Angole, Bocvane i trenirao je više klubova u Africi. Takođe, u Angolu sam otišao sa ogromnim predrasudama, ali mi je bilo sjajno. Luanda je metropola, igrao se solidan fudbal, bilo je četiri, pet, odličnih klubova…Prvo sam asistirao Jelušiću pa sam bio prvi trener. Jasno vam je da većina stanovništa u Angoli živi u bedi, a samo manji broj je izuzetno bogat. Većina je bez vode, struje, nameštaja, strašno… Oni koji imaju, imaju baš mnogo. Angolu, bogatu dijamantima, naftom, uništio je decenijski rat. Posle dve godine vratio sam se u Srbiju, u Polet iz Ljubića, pa je stigao poziv iz Kine”.

Imali ste predrasude pred put u Kinu, ali je nakon lepih iskustava postojala želja da se vratite.

“Sve je palo u vodu kad sam kročio na aerodrom. Otišli su mnogo daleko, otvorili su se prema svetu, zahvaljujući radu, mentalitetu, inteligenciji, postigli su puno. Žao mi je što se isprečila korona”.

Božec sanja da ponovi neku utakmicu, ali sada kao trener, poput meča koji mu se urezao u sećanje iz igračkih dana.

“Da, stari Vembli, pun stadion, predigra utakmice FA kupa Mančester junajted – Everton. Mlađa reprezentativna selekcija Jugoslavije igrala je protiv vršnjaka iz Engleske. Bili smo deca, izašli smo na teren pred 80.000 navijača i ne znamo koji je naš gol, gde napadamo… Bili su tu Bokšić, Lukić i ostali… Takođe, bilo je dobrih utakmica u dresu Borca, Budućnosti… U Koreji sam se borio za titulu šampiona. Možda se otvori nešto veliko i u Gani”, nada se trener Božović.


tagovi

King FejsalGana

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara