Trenerski čudotvorac opet šokirao Evropu sa novim timom! Sad mnogi znaju kako je bilo Murinju… (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 17.02.22. | 22:53

Milik rešio Karabag, Lester lako sa Randersom

Norveški je Bode voćka čudnovata! Ne slomi ga al’ zube polomi!

Žoze Murinjo se ove sezone već opekao i doživeo debakl protiv malenog tima iz Norveške (1:6!), a večeras je još jedan velikan evropskog fudbala osetio moć trenerskog čudotvorca Kjetila Knutsena.

Izabrane vesti

Donedavno fudbalski anonimus pravi čuda sa Bodeom iz Glimta!

Radio je u slabim trećeligaškim klubovima i dobijao otkaze kada su ga 2017. pozvali da bude pomoćnik Asmundu Bjerkanu u tadašnjem drugoligašu Bodeu koji nikada nije važio za neku silu u norveškom fudbalu i nikada nije osvojio titulu. Knutsen je pomagao Bjerkanu godinu dana, a onda je prvi trener postao sportski direktor, a on glavni trener.

I napravio je čudo!

U 2020. je vodio Bode do prve titule od postanka kluba. I to kakve! Osvojili su rekordan broj bodova u istoriji norveškog fudbala, sezonu završili sa samo jednim porazom i postigli rekordan broj golova. I Evropa je tada čula za napadački triling Jens Peter Hauge – Kasper Junker – Filip Sinkernagel koji je terorisao rivale po Norveškoj, preznojio Milan na San Siru i zabeležio zbroj golova i asistencija kao nijedan triling u istoriji norveškog fudbala do tada.

Ali Bode nije mogao da ih zadrži. Hauge je prešao u Milan, Junker za lepe pare otišao u Japan da nastavi sa rešetanjem mreža, a Sinkernagel je prešao u Votford. Delovalo je da se Knutsenovo fudbalsko čedo raspalo i da je bajka gotova.

A onda je to sve ponovio!?

Prošle sezone je odbranio titulu bez trojice najboljih igrača. I to pošto na pojačanja i njihove zamene nije potrošio nijedan evro! Lansirao je neke nove momke, igrao sjajan fudbal u Ligi konferencije i odbranio tron. A onda mu se tim ove zime praktično opet raspao…

Najbolji strelac Erik Bothajm je za 5.000.000 evra otišao u Krasnodar, srce i pluća tima Patrik Berg za 4.500.000 evra u Lans, Herta je uzela levog beka Fredrika Bjerkana, a Šalke štopera Marijusa Lodea. Ovoga puta je stvarno delovalo da je Bodeova bajka gotova. Knutsen je dobio poziv najvećeg norveškog kluba Rozenborga i kada su svi očekivali da napravi korak napred, on je potpisao novi ugovor sa Bodeom?!

Ostao je i opet počeo da stvara. Iako je za godinu i kusur dana izgubio sedmoricu ponajboljih igrača, rešio je proba još jednom. Opet nije kupio nijedno pojačanje već je dovodio igrače bez obeštećenja i lokalne talente. Na primer, pomenuti Bothajm koji mu je doneo titulu proišle sezone je pre toga došao besplatno iz Rozenborga kao otpisan talenat. …

Sada mu igru nose anonimna pojačanja ili igrači koji su kratko bili tu i nisu bili prve opcije. Amal Pelegrino je došao za džabe iz Saudijske Arabije, Ola Solbaken je pre dve godine plaćen samo 65.000 evra, a Runar Espejord je ove zime stigao besplatno iz Herenvena. 

Kada je Bode izvukao Seltik u plej-ofu za osminu finala Lige konferencija, niko mu nije davao velike šanse. A večeras su pregazili nekadašnjeg prvaka Evrope pred krcatim tribinama fanatičnih Škota. Brza tranzicija, munjevite kontre, jednostavan fudbal.. Sve ono što Seltik nema.

Prvo je Espejord pogodio za 1:0. Onda je Solbaken pomerio mozak Seltikovim defanzivcima, a Espejord štiklom asistirao za Pelegrinu za 2:0. Taman kada je Maeda golom za 1:2 vratio nadu Škotima, usledio je novi hladan tuš na Seltik parku. Vetlesen je u 81. minutu pogodio za 3:1 udarcem sa 20 metara.

Ako su Seltikovi navijači obradovali kada su na žrebu izvukli Bode, sad im je jasno zašto je norveški klub tu gde je i njihov. I zašto će najverovatnije dogurati još dalje i dokopati se osmine finala Lige konferencija ako ne ispusti veliku prednost u Norveškoj. A na severu Norveške čak ni Škotima neće biti svejedno za igru…

U osmini finala treba očekivati i Lester koji je večeras bez problema deklasirao danski Randers – 4:1. Slučajno su dali izjednačili Danci u finipu prvog poluvremena, ali im je onda u mrežu ušlo sve ono što nije u prvih 45 minuta.

Veliki kapital je ostvario i Marselj koji je na Velodromu savladao Karabag 3:1. Milik je sa dva gola u finišu prvog poluvremena obezbedio mirnu utakmicu za domaćina. Azeri su postigli gol nade u 85. minutu ali jer potom Dimitri Paje vratio rezultat na plus dva i verovatno obezbedio nedostižnu prednost pored revanš.

LIGA KONFERENCIJE, ŠESNAESTINA FINALA (PRVI MEČEVI)

Četvrtak

Fenerbahče - Slavija P. 2:3 (0:1)

/Pelkas 58, Kadioglu 82 - Traore 45, Dorli 62, Lingr 64/

Midtjiland - PAOK 1:0 (1:0)

/Anderson 20/

PSV - Makabi Tel Aviv 1:0 (1:0)

/Gakpo 11/

Rapid - Vitese 2:1 (2:0)

/Drujf 1, Grulf 16 - Openda 74/

Seltik - Bode Glimt 1:3 (0:1)

/Maeda 79 - Espejord 7, Pelegrino 55, Vetlesen 81/

Lester - Randers 4:1 (1:1)

/Ndidi 23, Barns 49, Daka 55, Djuzberi Hol 74 - Hamershoj Mistrati 45/

Marselj - Karabag 3:1 (2:0)

/Milik 41, 44, Paje 90+2 - Kadi 85/

Sparta P. - Partizan 0:1 (0:0)

/Menig 78/

***kvote su podložne promenama


tagovi

Arkadijuš MilikKarabagSeltikRandersBode Glimt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara