Aurelio De Laurentis (Reuters)
Aurelio De Laurentis (Reuters)

Tri godine kasnije: Muljanje od 20.000.000 evra oko Osimena steže obruč oko De Laurentisa

Vreme čitanja: 4min | uto. 26.09.23. | 19:03

Gazda Napolija u rimskom Tužilaštvu zbog očigledne prevare

Postoje ti neki transferi i koji nemaju logike i koji su očigledno pjuvanje u lice zdravom razumu. Pravila i fer-plej se izvragavaju ruglu.

Pisali smo o tome posle one sramne trampe Barselone i Juventusa Artur – Pjanić kada su dvojica igrača u strmoglavim padovima karijera procenjeni na ukupno 130.000.000 evra iako nisu vredeli ni polovinu te sume. Juventus je zaista bio šampion u ovakvim mutljavinama i prevarama prethodnih godina, najčesšće sarađujući sa Đenovom, Sampdorijom i Marseljom. Gomili anonimusa su veštački podignute vrednosti kako bi to pozitivno uticalo na klupske knjige i izveštaje.

Izabrane vesti

Pisalo se o tim stvarima i ovog leta kada je Pari Sen Žermen trgovao sam sa sobom, odnosno Katarci su preko naduvanih cena transfera Veratija, Drakslera i Dialoa upumpali na Park prinčeva oko 80.000.000 evra.

A sada je na naplatu došao i Napoli. Pod istragom je transfer Viktora Osimena iz leta 2020, za koji je čak i nama još tada bilo jasno da je mutljavina Aurelija De Laurentisa i da je igrač plaćen više nego što je prikazano. Zvanično je transfer Osimena iznosio 76.356.819 evra. Ali toliki novac nikada suštinski nije ušao u kasu Lila. Naime, u zvanično odvojenim transferima su tog leta iz Napolija u Lil otišli Orestis Karnezis, Ćiro Palmjeri, Luiđi Ligvori i Klaudio Manci. Svi zajedno su navodno koštali preko 20.000.000 evra.

Osim tada solidnog golmana Karnezisa, preostala trojica su bili anonimusi bez nekog velikog potencijala što je vreme i pokazalo. Ali zvanično je izgledalo ovako:

Transfer Ćira Palmjerija: 7.026.349 evra (kapitalna dobit Napolija 7.026.349 evra).

Transfer Orestisa Karnezisa: 5.128.205 evra (kapitalna dobit Napolija 4.828.205 evra).

Transfer Luiđija Ligvorija: 4.071.247 evra (kapitalna dobit Napolija 4.071.247 evra).

Transfer Klaudija Mancija: 4.021.762 evra (kapitalna dobit Napolija 4.021.762 evra).

Osim Karnezisa koji je povremeno sedeo na klupi i čak jednom branio za Lil tokom dve godine tamo (potom završio karijeru), ostali nisu ni videli francuski klub koji je za njih platio preko 15.000.000 evra?!

Prvi se posle godinu i po dana oglasio mladi napadač Luiđi Ligvori.

„Bio sam Napolijev igrač na pozajmici u trećojligi kada su me tog leta pozvali iz kluba i rekli da dođem u sedište jer imamo nešto važno da razgovaramo. Otišao sam sa agentom i ponuđene su nam dve opcije: Da produžim ugovor sa Napolijem na godinu dana ili da potpišem za Lil na tri godine kao deo operacije u transferu Viktroa Osimena. Pričao sam sa agentom i pristali smo“, rekao je Ligvori godinu i po nakon potpisa za Lil.

Ali Lil nije ni video.

„Lil? Nikada nisam kročio tamo. Poslali su nam ugovore elektronskim putem u Napulj i potpisali smo. Pitali smo da ostanemo u Italiji na pozajmicama i dopustili su nam. Ja sam proveo pola godine u Fermani i pola godine u Leku. Kada su se pozajmice završile, Lil nam je poslao obaveštenje da se pojavimo na tamo 1. jula. Sva trojica“.

Za godinu dana koliko su zvanično proveli kao članovi Lila, trojica maldih italijanskih fudbalera su shvatili o čemu je reč.

„Bili smo kusur za peglanje Osimenovog transfera jer Napoli nije smeo da plati toliko. Shvatili smo da smo smo tu bili kao kapitalna dobit Napolija. Rekli su nam na početku da nas je Lil želeo kao mlade talente i nama se to svidelo jer je reč o klubu koji je dobra odskočna daska za mlade igrače. Tek nedeljama kasnije smo shvatili šta se zapravo dešava. Nismo želeli da odemo u Francusku i ponudili su da nam isplate preostale dve godine ugovora i da pristanemo na određeno obeštećenje“.

Posle godinu dana, Ligvori je isplaćen od strane Lila i postao je slobodan igrač. Igrao je u prethodne dve godine za niželigaše Afragoleze, Frateze, Erkolano i Kazoriju. Ovog leta se vratio u redove četvrtoligaša Afragolezea.

„Ljut sam. Iskoriščeni smo. Nikoga zapravo nije bilo briga za nas i za našu budućnost. Često pričam sa drugom dvojicom momaka koji su bili deo iste priče i žalimo se jedan drugom kako nas je Napoli „sazgoreo“ iz sebičnih interesa. Ali, bili smo mladi i nesvesni“.

Ćiro Palmjeri je takođe u četvrtoj ligi pošto je posle Lila igrao za niželigaše Noćerinu, Palmeze i Nolu. Klaudio Manci je prošao tek nešto bolje pošto je trenutno član trećeligaša Virtus Entele.

Možda su njihove karijere suštinski završene pre nego što su i počele, možda su zaista bili talenti za nešto više. Ali fudbalski biznis ih je sažvakao. Međutim, ova priča za Napoli i njegovog predsednika Aurelija De Laurentisa nije završena. Štaviše, tek je počela.

Patron Napolitanaca se danas pojavio u rimskom Tužilaštvu. Predmet je posle tri godine sakupljanja dokumentacije prebačen iz napuljskog u rimsko Tužilaštvo. Italijanski mediji pišu da je i zvanično otvorena istraga u Rimu protiv De Laurentisa zbog lažnih knjiženja nakon što je klub prošle godine zajedno sa Juventusom, Đenovom i ostalih osam klubova oslobođen optužbi za isto. Tada su se klubovi izvukli ali De Laurentis tek treba počne svoju borbu za dokazivanje nevinosti.

Svima je jasno da je reč o prevari, previše je očigledno ali videćemo da li će tužilac i sud uspeti da u zakonske okvire smeste nešto što se smatra „veštačkim dizanjem vrednosti fudbalera“. Za sada ne postoje zakonski paramteri za to. Ali je možda vreme da se uvedu kako se neki klubovi i ljudi ne bi smejali u lice celom svetu dok zaobilaze pravila poslovanja.


tagovi

Aurelio De LaurentisViktor Osimen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara