Berhesio, Kardoso i Fereira (©AFP, ©Reuters, ©Shutterstock)
Berhesio, Kardoso i Fereira (©AFP, ©Reuters, ©Shutterstock)

Tri karte za četvrtfinale: Palmeiras izlečen i preporođen, Kardoso vođa Libertada, Nasional ne gubi od Ekvadoraca u Montevideu

Vreme čitanja: 4min | sre. 02.12.20. | 22:48

Noćas na programu borbe za plasman među osam najboljih u Kopa Libertadores

Jutros su Rasing, River Plejt i Santos obezbedili mesto u četvrtfinalu Kopa Libertadores, a još tri karte za osam najboljih čekaju noćas na svoje vlasnike. Palmeiras, reklo bi se, ima najlakši zadatak, jer samo treba da odbrani prednost od dva gola stečenu u Ekvadoru protiv Delfina (3:1). Isti rezultat brani i Libertad, ali on gostuje Horhe Vilstermanu u Boliviji, dok Nasional dočekuje Independijente del Valje posle prvog meča bez pogodaka u Ekvadoru.

Palmeiras se preporodio dolaskom Abela Fereire na kormilo tima. Otkako se Portugalac latio trenerske palice Verdao pokazuje bolje partije, što se ogleda u njegovom uspehu na tri fronta. U Brazileirau se tim iz Sao Paula popeo na petu poziciju, na pet bodova od lidera Atletiko Mineira. Takođe, plasirao se u polufinalu Kupa Brazila, a u Libertadoresu je vrlo blizu da izbori plasman u četvrtfinale. Praktično je već tamo.

Izabrane vesti

U poslednjoj utakmici Kopa Libertadores, protiv ekvadorskog Delfina, Palmeiras je delovao bolje nego što se očekivalo, pošto je igrao u Ekvadoru i izvesnom mirnoćom izborio značajnu pobedu. Taj rezultat i tri postignuta gola dovela su ga u prijatnu situaciju za revanš na svom terenu.

Protiv Delfina su već mogle da se primete karakteristike novog trenera

Fereire, doskorašnjeg stratega solunskog PAOK-a. Ekipa je pokazala ofanzivno držanje i sigurnost, intenzitet i kreativnost, posebno u prvoj polovini meča. Učinak ne može da se smatra savršenim, jer je tim imao svojih "žutih minuta", i mogao je Delfin to bolje da iskoristi i tako izbori bolju poziciju, ali na semaforu je ostalo 1:3.

Trener Fereira još ne poznaje sastav koji ima na raspolaganju, jer je tokom proteklih mesec dana imao gomilu kadrovskih problema. Pre svega zbog virusa korona. Ali, na neki način se malverzacije izazvane pandemijom zaobilaze dobrim učinkom mladih igrača iz baze kluba i momaka koje bivši nisu često koristili, odnosno Vanderlej Luksemburgo.

Lukas Lima, primer je igrača koji je bio rezerva kod bivšeg trenera Luksemburga, a sada se pokazuje kao produktivno rešenje. Takođe, Roni, koji je iz Atletiko Paranaensea došao sa velikim očekivanjima da bude pojačanje u navali, još nije pokazao potencijal. U šemi Abela Fereire igrač se prilagodio funkciji i bio je važan za dobar taktički napredak ekipe. Na meču sa bivšim klubom Roni je pomogao u kreativnosti tima, a takođe je uspeo da zbuni protivničku defanzivu. Imao je dobar učinak, kao i ceo tim iz Sao Paula, koji je predstavio linearni kolektivni nastup. Ni pošto je dao prvi gol, Verdao nije stao. A, to je podatak koji posebno raduje pristalice Velikih zelenih.

No, vratimo se duelu sa Delfinom. Nakon što je pretrpeo mnogo izostanaka u poslednjim utakmicama zbog izbijanja Covid-19 krize u timu, Abel Fereira sada će moći da računa na gotovo čitav tim koji mu je na raspolaganju. Verdao je u naletu, o tome svedoči 10 ostvarenih pobedan na poslednjih 12 okršaja. Faza Delfina je suprotna. Ekipa je tek na 10. mestu u šampionatu Ekvadora i ima težak zadatak da nadoknadi prednost Palmeirasa, u njegovom domu.

Za razliku od onoga što se desilo u prvoj utakmici, portugalski trener ima mnogo mogućnosti da odabere tim. Vratili su se Vil

ijan

i Rafael Veiga, a samo Markos Roša i Renan nisu tu zbog korona virusa. Povređeni su kapiten Felipe Melo, Vesli, Luan Silva i Luiz Adriano.

Sa druge strane, kormilar Delfina Migel Zažu, može da računa na maksimalnu snagu za duel sa Palmeirasom. Njegov odred je bez žrtava prošao kroz Covid-19, bez slučajeva zaraze.

Nasional je, posle 0:0 u Ekvadoru, večeras u Montevideu blagi favorit protiv Independijentea del Valjea. Domaći tim je u boljoj formi, a uzdaće se i u tradiciju protiv ekipa iz Ekvadora. Nasional je izgubio samo jednu od svojih 18 domaćih utakmica od timova iz te zemlje u Kopa Libertadores, a ostvario je 15 pobeda i dva remija. Olmedo je 2005. godine jedini iznenadio velikana iz Montevidea.

Horhe Vilsterman i Libertad sastali su se samo jednom u Kopa Libertadoresu, naravno, bilo je to u prvoj utakmici, gde je paragvajska ekipa kod kuće pobedila sa 3:1. Sada se bolivijski sastav nada nastavku dobre forme u svom domu, jer je u njemu neporažen u nokaut fazi Libertadoresa sa četiri pobede i tri remija.

Takođe, Libertad, koji u svojim redovima ima vremešnog razbijača Osk

ara Kardosa

, nekadašnjeg napadača Benfike, nije izgubio na četiri gostovanja u Boliviji u kontinentalnoj eliti i veruje da bi mogao da nastavi niz.

KOPA LIBERTADORES – OSMINA FINALA (REVANŠI)

Utorak

River Plejt - Atletiko Paranaense 1:0 (0:0) /prvi meč 1:1/

Santos - LDU Kito 0:1 (0:0) /prvi meč 2:1/

Sreda

Flamengo - Rasing 1:1 (0:0) **penalima 3:5 /prvi meč 1:1/

23.15: (2,20) Nasional (3,40) Independijente del Valje (3,30) /prvi meč 0:0/

23.15: (1,25) Palmeiras (6,25) Delfin (11,0) /prvi meč 3:1/

Četvrtak

01.30: (3,30) Internasional (2,95) Boka Juniors (2,45)

01.30: (1,78) Horhe Vilsterman (3,60) Libertad (4,70) /prvi meč 1:3/

Petak

01.30: (1,30) Gremio (5,20) Guarani (11,0) /prvi meč 2:0/

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Kopa LibertadoresLibertadOskar KardosoNasionalPalmeiras

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara