(© Star sport)
(© Star sport)

Tridesete gazi, dobro mu je sasvim

Vreme čitanja: 3min | čet. 21.12.23. | 17:00

Bibars Natho pre nekoliko sezona projektovan da bude dobra zamena, a i dalje je arhitekta igre Partizana

Uspeo je. Dugo je čekao, ali je vredelo. Prošle su četiri godine i kusur prave sportske patnje, možda i frustracije, ali je napokon razoružao Crvenu zvezdu. Slavio je Partizan u 171. večitom derbiju (2:1) i tako obezbedio prvo mesto u naredna malo manje od dva meseca. Slično može da se konstatuje za Bibarsa Natha, predvodnika ekipe koja je 2023. završila daleko iznad očekivanja. Baš kao što je i Izraelac drastično popravio status u još jednoj sezoni započetoj predviđanjima kako će mu se minutaža krajcovati.

A onda je opet, još jednom, treću godinu uzastopno, pokazao da je najuticajniji fudbaler Parnog valjka. Nije samo do gola, nego zbog stava, energije, načina na koji vodi ekipu. Jeste Svetozar Marković kapiten, ali je Čerkez čovek kome svlačionica jednako, ako ne i više, veruje. To što je najstariji (u februaru će proslaviti 36. rođendan) ne vidi se na terenu, jer je i dalje uticajan. Kako na derbiju, tako i tokom kompletne sezone.

Izabrane vesti

U sredu je ušao i u istoriju. Makar po dva osnova. Autor je 200. Partizanovog gola u večitim derbijima i uspešnom realizacijom penala poveo je ekipu ka prvom slavlju u prvenstvenim duelima sa Crvenom zvezdom posle 1.551 dana. Toliko je prošlo od 22. septembra 2019, kad je ekipa vođena trenerskom rukom Sava Miloševića nadmudrila tim Vladana Milojevića (2:0), a koliko Natho odoleva vremenu pokazuje podatak da je jedini „preživeli“ starter iz tog 161. okršaja beogradskih velikana. Više u klubu nisu: Vladimir Stojković, Nemanja Miletić, Bojan Ostojić, Strahinja Pavlović, Slobodan Urošević, Saša Zdjelar, Takuma Asano, Filip Stevanović i Umar Sadik, kao i rezervisti Sejduba Suma, Zoran Tošić (strelci u trijumfu) i Rajko Brežančić. Jedini starter koji je i dalje u klubu, a nije počeo poslednji okršaj je Aleksandar Šćekić, dok je u Humskoj još samo Nemanja Stevanović, s tim da tad nije bio akter.

Natho jeste. Računajući i taj prvi derbi skupio je 16 mečeva protiv Zvezde. U tom društvu su još samo Lokomotiva, Spartak i Zenit, s kojima je vojevao tokom boravka u Rusiji (po 16 utakmica). Ono što je posebno interesantno jeste da je na vrhuncu karijere Natho bio u najvećoj državi sveta i logično je što ima taj broj mečeva, dok sad, kad polako svodi račune, može i dalje da bude bitan faktor. Vidi se to po tome što su mu u Partizanu, što treneri, što rukovodioci, uglavnom tajno, više šapatom, retko kad javno, namenili neku drugu ulogu. Kako se koja sezona završi tako su u Humskoj pokrenuli temu kako je za Bibarsa i ekipu bolje da se preseli na klupu i(li) bude od koristi u poslednjih pola sata, možda čak da mu se ograniči delovanje na završnih 15 minuta. Sve pod obrazloženjem da je u godinama i da više nije kao pre.

A onda bi bivši as moskovskog CSKA rešio da uzvrati u razuveri kritičare. Taman bili u najbližem okruženju. U svlačionici, u kancelarijama ili foteljama. Nije to bilo ničeg spornog, osim iskrene ljudske, pa i sportske želje da demonstrira uticaj. Nekog bi taj akumulirani bes „pojeo“ i našao bi način da ispolji frustracije, ali bi Natho svaki put rešio još više da zapne. Sve je bolji. Zreliji. Toliko da se od situacije da uđe u poslednjih pola sata prethodnog derbija u Humskoj Igor Duljaj prvo izdiktira ime Izraelaca, pa poređa ostalu desetoricu oko njega.

S razlogom. Zvezdi je dao već četiri gola u karijeri. Najpre u polufinalu Kupa Srbije 2019. kad je na dodavanja Umara Sadika matirao Milana Borjana, a onda u tri sezone Mozzart Bet Superlige vezano po jednom. Ove sezone je već na učinku od osam datih i sedam nameštenih golova i jedino Mateus Saldanja u ekipi ima veći napadački doprinos (15+5). Samo što niko od crno-belih nema više utakmica od Izraelca, pošto se jedini pojavio na 25 utakmica u sezoni. Drugi su zbog karotna, povreda ili umora mogli da propuste poneki duel, jedino Bibars igra sve. Ne uvek do početka do kraja, ali uvek – do kraja.

Ostavi celog sebe na terenu. I to se vraća. Njemu i Partizanu.



tagovi

FK PartizanBibars Natho171. Večiti derbiVečiti derbi

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara