©N. Kotlajić
©N. Kotlajić

Trijumfalna turneja Kragujevčana: Od vaskrsnuća u Pančevu, do treće uzastopne recke na severu Bačke

Vreme čitanja: 4min | sre. 08.11.23. | 17:42

Šumadinci od dolaska Feđe Dudića postali pravi maheri za gostovanja.

Pančevo, Kruševac, Subotica – tako je izgledao trijumfalni itinerer fudbalera Radničkog 1923 u poslednjih mesec dana, tačnije od momenta kada je užareno kormilo kragujevačkog superligaša iz ruku Dejana Joksimovića preuzeo Feđa Dudić. Ako se tome pridoda i nedavni trijumf na gostovanju beogradskom BASK-u u utakmici uvodne runde nacionalnog kupa, onda je potpuno jasno zbog čega u ovom trenutku ima status najnepoželjnijeg gosta među učesnicima Mozzart Bet Superlige.

Nisu stvari bile ni priližno tako ružičaste na samom početku prvenstva. Sa prvih pet gostovanja Kragujevčani su se vraćali pognutih glava, pri čemu su pojedini porazi, poput onog od imenjaka u Nišu (1:4) ili IMT-a u Beogradu (0:1) koji je Dejana Joksimovića koštao posla, bili naročito bolni. A onda je usledila nagla promena kursa, pa su Šumadinci maltene „preko noći“ postali pravi eksperti za gostovanja.

Izabrane vesti

Minula utakmica u Subotici još jednom je u prvi plan istakla ofanzivne kvalitete ekipe trenera Feđe Dudića, koja je i bez pomoći najboljeg strelca Džofrija Činede i u poslednje vreme sve boljeg Stefana Čolovića „izbušila“ subotičke Golubove (3:1). Jedan od potpisnika trijumfa Crvenih na krajnjem severu Bačke, Milan Vidakov, čiji je pogodak u 80. minutu praktično prelomio utakmicu, smatra da je njegova ekipa prikazanom igrom, naročito u drugih 45 minuta kada je žestokim ritmom i visokim presingom prosto „ugušila“ Subotičane, apsolutno zaslužila sva tri boda na ovom gostovanju.

„Bili smo bolji u većem delu utakmice, tako da je bilo samo pitanje vremena kada ćemo postići gol. Znali smo da ćemo kada načnemo protivnika sigurno dati bar još dva-tri gola do kraja utakmice. Tako je i bilo. Od početka utakmice imali smo jasan cilj pred sobom, a to je pobeda i nijednog trenutka ga nismo ispuštali iz vida. Napadali smo konstantno, bili veoma agresivni na protivničkoj polovini terena, stvarali šanse i na kraju zasluženo slavili“, izneo je Vidakov impresije nakon još jednog uspešno okončanog gostovanja njegovog tima.

Nekadašnji golgeter novosadske Mladosti dostojno je odmenio raspucanog Nigerijca Džofrija Činedua, koji zbog problema sa povredom nije ni doputovao u Suboticu. Bio je 23-godišnji napadač aktivan tokom svih devedeset minuta, konstantno je vršio pristisak na prilično nesigurnu zadnju liniju Subotičana, često ulazio u šanse, da bi na kraju dobru partiju krunisao lepim pogotkom za podizanje ličnog samopuzdanja, ali i kredita kod trenera Dudića.

„Najbitnije je da smo odigrali timski jako dobro i da smo dobili utakmicu. Naravno da mi je drago što sam pogotkom u izvesnoj meri doprineo pobedi ekipe. Koliko mi gol znači moglo se videti i po načinu na koji sam ga proslavio. Kao napadaču postizanje golova mi je u opisu posla, ali mi je interes ekipe uvek na prvom mestu.“

Ofanzivna i izuzetno efikasna igra postala je zaštitni znak ekipe iz šumadijske prestonice pod trenerskom palicom Feđe Dudića. Crveni su na poslednjih šest prvenstvenih mečeva postigli ukupno 15 pogodaka, pri čemu su strelci odmarali samo na utakmici protiv Partizana. Prosek od tri gola po utakmici nedostižna je kategorija i za većinu ekipa iz superligaškog vrha, pa i ne čudi Dudićeva konstatacija nakon utakmice u Subotici, kada je izjavio da je njegovoj ekipi sa ovakvom igrom mesto u gornjoj polovini tabele.

„Naša timska igra, u kombinaciji sa zahtevima trenera koji insistira na ofanzivnoj igri, što većem posedu lopte i visokom presingu, utiče na naš napadački učinak. Pritom imamo i veliki broj kvalitetnih pojedinaca u ofanzivnom delu tima, čiji napadački potencijal u ovakvnom sistemu igre dolazi do punog izražaja.“

Ne tako davno Radnički 1923 je držao supeligaški fenjer, pa se činilo da Kragujevčane očekuje repriza scenarija iz pretrpošle sezone koju je obeležila grčevita borba za opstanak, a onda su Šumadinci poput feniksa počeli da se podižu iz pepela i uspinju na prvenstvenoj lestvici, da bi kolo pre završetka prve etape prvenstvene trke izbili maltene na samu granicu plej-ofa. U međuvremenu su ponovo zaživeli i evropski snovi pristalica Crvenih, iako je, prema rečima našeg sagovornika, isuviše rano za takve projekcije.

„Tačno je da smo ušli u dobru rezultatsku seriju i da smo ostvarili značajan pomak na tabeli, ali ja se ne bih previše zanosio nekim prevelikim očekivanjama. Bitno je da održimo ovaj kontinuitet dobrih igara i rezultata, da kao i do sada u svaku utakmicu ulazimo sa pobedničkim ambicijama, pa ćemo videti gde će nas to dovesti na kraju.“

Iako Crveni u poslednje vreme briljiraju na strani, to nikako ne umanjuje njihov učinak kod kuće. Poslednja utakmica na stadionu „Čika Dača“ u kojoj su Dudićevi izabranici deklasirali lučansku Mladost sa 4:1 jasno je pokazala da su u stanju da pruže podjednako kvalitetne partije i na domaćem terenu.

„Mislim da nema neke drastične razlike između naših igara kod kuće i na strani. Štaviše, mislim da na domaćem terenu mnogo lakše da dolazimo do bodova, s obzirom na to da možemo da računamo na podršku naše publike.“

Do odlaska na novembarsku pauzu Kragujevčane očekuje još jedan ozbiljan izazov, duel sa velikim dužnikom iz prethodne sezone, ekipom Voždovca, koji je na programu u subotu na stadionu „Čika Dača“ od 13 časova. Biće to lepa prilika za Šumadince da se revanširaju Zmajevima za poraze u poslednja tri međusobna odmeravanja snaga i da novom „trojkom“ , ovoga puta pred svojom publikom, produže nisku trijumfa.

„Očekuje nas još jedna vrlo teška i zahtevna utakmica protiv ekipe koja se nalazi u gornjem delu tabele. Verujem da ćemo na krilima podrške naših navijača pružiti još jednu kvalitetnu partiju i upisati vrednu pobedu pred odlazak na reprezentativnu pauzu“, uveren je mladi napadač Radničkog 1923.



tagovi

Radnički KragujevacMilan Vidakov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara