Ilustracija (©Starsport)
Ilustracija (©Starsport)

Trojica zvezdaša su sigurni na KAN, još petorica iz Mozzart Bet Superlige mogu da ga overe

Vreme čitanja: 5min | sre. 06.09.23. | 11:33

Jedino su Žan Filip Kraso (Obala Slonovače), Kings Kangva (Zambija) i Naser Điga (Burkina Faso) rasterećeni otputovali na okupljanje svojih reprezentacija pred poslednje kolo kvalifikacija za Kup afričkih nacija. Osman Bukari, Edmund Ado (Gana), Aldo Kalulu (DR Kongo), Mateo Alinvi (Benin) i Gelor Kanga (Gabon) moraju da se ozbiljno oznoje

Utakmicom Libije i Ekvatorijalne Gvineje (sreda, 21) počeće poslednje kolo kvalifikacija za Kup afričkih nacija, koji će se odigrati od 13. januara do 11. februara sledeće godine u Obali Slonovače. Poznato je 15 od 24 učesnika, preostalih devet ćemo dobiti do sledećeg utorka. Do sada su tri fudbalera Crvene zvezde osigurala svojim reprezentacijama učešće na šampionatu Afrike, Žan Filip Kraso (Obala Slonovače), Kings Kangva (Zambija) i Naser Điga (Burkina Faso), a još petorica igrača iz Mozzart Bet Superlige Srbije bi u narednim danima mogli da im se pridruže.

Računajući samo igrače koji su dobili pozive, tri igrača Zvezde i još po jedan iz Partizana i Čukaričkog imaju priliku da overe vize za završni turnir. Osman Bukari i Edmund Ado sa Ganom traže barem bod kod kuće protiv Centralne Afrike (četvrtak, 18), a u istoj situaciji je i Aldo Kalulu, čija Demokratska Republika Kongo u subotu (18 časova) dočekuje Sudan u Kinšasi.

Izabrane vesti

Gelor Kanga sa Gabonom mora da pobedi Mauritaniju u toj istoj grupi ako želi na KAN, baš kao što novajlija Čukaričkog Mateo Alinvi sa Beninom mora da osvoji tri boda protiv Mozambika (subota, 15). Zanimljivo je to da ovog septembra niko nije zapucao iz Srbije da igra za reprezentaciju, a da je njegov tim već ostao bez šanse za plasman.

--------------------------

FUDBALERI IZ MOZZART BET SUPERLIGE KOJI SU SE ODAZVALI POZIVU REPREZENTACIJA

Gana: Osman Bukari, Edmund Ado (Crvena zvezda)

Obala Slonovače: Žan Filip Kraso (Crvena zvezda)

DR Kongo: Aldo Kalulu (Partizan)

Zambija: Kings Kangva (Crvena zvezda)

Benin: Mateo Alinvi (Čukarički)

Burkina Faso: Naser Điga (Crvena zvezda)

Gabon: Gelor Kanga (Crvena zvezda)

--------------------------

Spisak fudbalera iz naše lige koji će učestvovati na samom Kupu afričkih nacija naravno mogao bi da bude i veći. Da zanemarimo čitav zimski prelazni rok, kada će verovatno biti i odlazaka i dolazaka fudbalera sa Crnog kontinenta, među aktivnim superligašima su još nekoliko njih koji su pre ovog septembra igrali za svoje nacionalne timove.

Tu pre svih mislimo na Džonatana Bolingija iz Vojvodine i Sainija Ndžijea iz surduličkog Radnika. Bolingi je igrao za reprezentaciju DR Konga na prošlom okupljanju, ali ga je za susret sa Sudanom ovog puta zaobišao selektor Sebastijen Desabro. Ipak, s obzirom na to kako je napadač započeo karijeru u Novom Sadu, odnosno da je bio strelac i protiv niškog i kragujevačkog Radničkog, realno je da dobije novi poziv ako nastavi u tom ritmu.

Džonatan Bolingi (©Starsport)Džonatan Bolingi (©Starsport)

S druge strane, ne znamo kako gledaju u Gambiji na to što Ndžije igra u Surdulici. Možda selektor Tom Sejntfit ne smatra da je Radnik dovoljno respektabilan klub, jer dok je bio član DAK Dunajske strede 22-godišnji vezista je dobijao pozive. Doduše, uglavnom je bio na klupi, u ovim kvalifikacijama je odigrao svega dva minuta, protiv Malija.

Kako bilo, Gambija će bez Ndžijea pred svojim navijačima probati da ostane neporažena protiv Konga (nedelja, 21), posle čega će fudbaler Radnika imati nekoliko meseci da se kroz dobre igre u prvenstvu Srbije izbori za poziv.

Ono što je sigurno, Sejntfit je upoznat u dešavanja u Mozzart Bet Superligi, pratio ju je dok je Muhamed Badamosi igrao za Čukarički. Prvi napadač Gambije je i dalje zvanično član Brđana, ovog leta je otišao na pozajmicu u Al Hazm, a Saudijci imaju opciju da ga otkupe na leto.

--------------------------

Izborili plasman na KAN: Obala Slonovače, Nigerija, Gvineja Bisao, Burkina Faso, Zelenortska Ostrva, Egipat, Gvineja, Alžir, Mali, Zambija, Ekvatorijalna Gvineja, Tunis, Senegal, Južna Afrika i Maroko

--------------------------

Dvojica Gvinejaca nastupaće ove sezone za Novi Pazar, Sejduba Suma i Abdulaje Sise. Suma doduše još nije debitovao za novi klub, tek treba da stigne u Pazar, dok je Sise tu već starosedelac. Ni jedan, ni drugi nisu dobijali pozive selektora od januara 2022. godine. Gvineja je zajedno sa Egiptom obezbedila prve dve pozicije u D grupi kvalifikacija, učestovaće u Obali Slonovače, pa sada Suma i Sise imaju motiv više da igraju dobro u Srbiji i da podignu formu.

Sličnu motivaciju ima i Piter Olajinka, krilni napadač Crvene zvezde. Nigerija je obezbedila plasman na KAN bez njega, poslednji put je Olajinka igrao za reprezentaciju u januaru 2022. godine, na prošlom kontinentalnom šampionatu. U prethodnom periodu prednost su imali igrači poput Kelečija Ihenača, Ademole Lukmana i Viktora Osimena, a sada će šansu da debituju protiv Sao Tome i Prinsipea dobiti i Gift Orban i Viktor Bonifejs. Ipak, pred Olajinkom je šest mečeva u Ligi šampiona, tamo su dovoljno jaki reflektori da ga selektor Žoze Peseiro primeti.

Piter Olajinka (©Starsport)Piter Olajinka (©Starsport)

Kamerunac Mburi Basile Jamkam, član Radničkog iz Niša, poslednji put je igrao za reprezentaciju u februaru 2021. godine i za sada nije u planovima Lavova. Fuseni Dijabate, koji je za sada i dalje Partizanov fudbaler, dobio je poziv iz Malija u junu, ali mu se nije odazvao, tako da ga je sada selektor preskočio.

Prošli Kup afričkih nacija doneo nam je veliki broj interesantnih utakmica i pravu dramu u završnici. Zlatnu medalju je osvojio Senegal, pobedom nad Egiptom u finalu posle penala. Bronza je završila u rukama Kamerunaca, koji su takođe posle boljeg izvođenja jedanaesteraca savladali Burkinu Faso.

---------

Izađi na crtu, ispuni dnevni zadatak sa Mundobasketa i osvoji deo nagradnog fonda od 200.000 dinara!

---------

KVALIFIKACIJE ZA KUP AFRIČKIH NACIJA – 6. (POSLEDNJE) KOLO

GRUPA A

Nedelja

18.00: Nigerija – Sao Tome i Prinsipe

Ponedeljak

18.00: Gvineja Bisao – Sijera Leone

GRUPA B

Petak

20.00: Burkina Faso – Esvatini

Nedelja

18.00: Togo – Zelenortska Ostrva

GRUPA C

Utorak

21.00: Kamerun - Burundi

GRUPA D

Petak

18.00: Egipat – Etiopija

Subota

15.00: Malavi – Gvineja

GRUPA E

Četvrtak

18.00: (1,43) Angola (4,30) Madagaskar (8,00)

18.00: (1,35) Gana (4,60) Centralna Afrika (11,0)

GRUPA F

Četvrtak

21.00: (1,35) Alžir (4,60) Tanzanija (11,0)

21.00: (3,90) Niger (3,15) Uganda (2,10)

GRUPA G

Petak

21.00: Mali – Južni Sudan

Nedelja

21.00: Gambija – Kongo

GRUPA H

Subota

18.00: Obala Slonovače – Lesoto

21.00: Komorska Ostrva – Zambija

GRUPA I

Subota

18.00: DR Kongo – Sudan

18.00: Mauritanija – Gabon

GRUPA J

Sreda

21.00: (2,65) Libija (3,05) Ekvatorijalna Gvineja (2,90)

Četvrtak

21.00: Tunis - Bocvana

GRUPA K

Subota

21.00: Maroko – Liberija

GRUPA L

Subota

15.00: Mozambik – Benin

21.00: Senegal – Ruanda

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Mateo AlinviAldo KaluluEdmund AdoOsman BukariNaser ĐigaKings KangvaŽan Filip Krasokvalifikacije za kup afričkih nacijaGelor KangaFK Crvena zvezdaFK PartizanČukarički

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara