Miloš Jojić na jesenjem susretu sa Zvezdom (© MN Press)
Miloš Jojić na jesenjem susretu sa Zvezdom (© MN Press)

Trostruka Partizanova misija na Marakani

Vreme čitanja: 4min | sub. 26.02.22. | 09:57

Stanojević cilja prvu pobedu u derbiju otkako se vratio, a crno-beli premijerno slavlje u komšiliku još od vremena Marka Nikolića

Prvo je bila stabilizacija, zatim napredak, sad je na snazi napad na titulu. Otkako je ponovo u srpskom fudbalu, vratio je Aleksandar Stanojević Partizanu identitet. Kako na ovdašnjoj, tako i međunarodnoj sceni, podigavši standarde u poređenju sa „godinama suše“ i(li) pronalaženja davno izgubljenih vrednosti u Evropi. Imajući u vidu da je najpre raskrstio sa problemom „malih klubova“, kasnije počeo da beleži pobede u dugačkim serijama, dogurao do osmine finala UEFA takmičenja (prvi put posle 17 godina) logično je što Grobari očekuju od šefa stručnog štaba da opet postane prepoznatljiv po navijački najvrednijem kriterijumu – pobedi u derbiju!

U nedelju veče Stanojević ća pokušati da ostvari premijernu pobedu u drugom mandatu na klupi crno-belih. Uveliko je u toku druga sezona otkako je zamenio Sava Miloševića, iz prethodna četiri pokušaja nije uspeo da savladao večitog rivala, a pristalice Parnog valjka se nadaju da je, na osnovu načina na koji njegov tim deluje u poslednje vreme, 166. prvenstvenih okršaj topčiderskih velikana idealan da se lider Superlige još više odmakne od branioca trofeja (trenutno pet koraka ispred) i tako učvrsti poziciju na čelu tabele. Argument koji se najčešće može čuti u korist Stanojevića je njegov maltene savršen bilans iz prvog mandata. U periodu od aprila 2010. do januara 2012. sedeo je šest puta za komandama Parnog valjka trkajući se sa Zvezdom i čak pet puta prvi „stizao na cilj“. Uz jedan bezbolan poraz, u revanšu polufinala kupa 2011. kad ga 0:1 na stadionu „Rajko Mitić“ nije zabolelo, jer je iz Humske doneo ugodnih 2:0. Osim tog slavlja u masovnijem takmičenju, Stanojević je ostvario i četiri trijumfa u prvenstvu, svaki put bez primljenog gola (triput po 1:0, jednom 2:0) i upravo je tad nastala čuvena rečenica, izgovorena na protestu fanova ispred stadiona, zbog najavljene smene:

Izabrane vesti

„Sad je svaki navijač Partizana srećan kad u kupu izvučemo Zvezdu“.

Tih pet pobeda na šest utakmica promovisala su Aleksandra Stanojevića kao jednog od omiljenijih trenera u očima publike. Zato je pred njim zahtevna misija da popravi bilans, jer u drugom mandatu još nije slavio nad crveno-belima. U Humskoj je dvaput vodio, ali ga je u oba slučaja Aleksandar Katai rastužio (po 1:1), prethodno ligaško gostovanje u komšiliku okončano je pogotkom Mirka Ivanića (0:1), a u finalu Kupa Srbije 2021. nije bilo pobednika, ni golova, za 120 minuta, da bi se penalima radovao domaćin. Upada u oči činjenica da su sve utakmice bile tesne, izjednačene, ali i da Partizan na prethodna dva gostovanja na Marakani nije postigao gol.

Sad mu je snažan adut podatak da je dobio svih 11 gostovanja u prvenstvu. Na njima je samo triput kapitulirao (u Kragujevcu, Novom Pazaru i Bačkoj Topoli) i odavno nije čekao derbi u boljem raspoloženju.

Nedelja, 18.00: (2,25) Crvena zvezda (3,25) Partizan (3,60)

Možda čak od aprila 2017. kad je predvođen Markom Nikolićem savladao Zvezdu Miodraga Božovića 3:1 u jednoj od presudnih utakmica za osvajanje šampionskog pehara. Posle toga je još šest puta u ligaškim mečevima dolazio na stadion „Rajko Mitić“, međutim, nije slavio. Izborio je remije sa Miroslavom Đukićem (0:0), Zoranom Mirkovićem (1:1) i Savom Miloševićem (0:0), a pretrpeo poraze u preostala tri meča (uz napomenu da je pogotkom Bojana Ostojića dobio crveno-bele u finalu Kupa Srbije 2019, samo što to nije večiti derbi). Zato je pred Stanojevićem i njegovim pitomcima i druga misija, da podsete na generaciju koja je poslednja donela titulu u Humskoj, slave na terenu najvećeg rivala i pokažu da su definitivno spremni za ono što priželjkuju godinama.

Da bi se taj plan realizovao, gostima je potrebna psihološka priprema mnogo bolja nego maja bolje prošle godine kad su na istom mestu izgubili finale kupa. Tad je Vladimir Stojković izjavama pre meča možda i nesvesno pogurao protivnika ka velikom slavlju, dok je do početka 166. derbija pred Stanojevićem zadatak da izbegne repriziranje „efekta Real Madrid“. Pre samo dva dana crno-beli su u velikom stilu eliminisali Spartu, pregazili češki tim u prvom poluvremenu, oduševili javnost. Slično je zabeleženo novembra 2003. kad su igrali barabar sa Galaktikosima, pomislivši da će posle susreta Lige šampiona lako do pobede u komšiliku, a onda im se desio Nikola Žigić.

Čista psiha. Zato je izazovno videti kako će Partizan reagovati u prvoj utakmici posle plasmana u osminu finala Lige konferencije. Iz Humske uveravaju da oscilacije nisu moguće. Na kraju krajeva, njihov izostatanak je postao jedan od zaštitnih znakova Stanojevićeve ekipe. Još ako se odupre Crvenoj zvezdi ili je pobedi...


tagovi

Večiti derbi166. večiti derbiAleksandar StanojevićFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara