Nov teren u Bačkoj Topoli
Nov teren u Bačkoj Topoli

TSC zna kako sa terenom: Pedeset odsto engleski ljulj, ostalo je trava livadarka

Vreme čitanja: 4min | uto. 25.06.24. | 13:07

Topolčani izvršili zamenu podloge na stadionu, a prave i dva dodatna terena

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Bačke Topole)

Navikao je TSC publiku na odlične uslove na stadionu, ali isto tako i fudbalere. U nedavno održanoj anketi Mozzart Sporta, upravo je teren zdanja u Bačkoj Topoli bio drugi po broju glasova, iza onoga na stadionu “Rajko Mitić“. Vole Topolčani da im je sve po propisima, pa su u skladu sa tim ovog leta izvršili zamenu trave na stadionu.

Izabrane vesti

Pošto je teren hibridan, menja se samo prirodni deo, veštački i dalje vrši svoju ulogu. Do početka prvenstva u Srbiji je ostalo malo manje od mesec dana, a kako navode iz trećeplasiranog tima domaćeg šampionata, sve će biti spremno za premijeru kada tim sa severa Bačke dočeka IMT. Biće na pravom testu teren stadiona u Bačkoj Topoli jer će svoje utakmice kao domaćin ovde igrati i Vojvodina, pa će novosadska Stara dama i holandski Ajaks dočekati na stadionu svog rivala.

Kako navodi alfa i omega TSC-a za održavanje terena, Aleksandar Očenaš, ovaj proces je trebalo odraditi i ranije zbog većeg broja mečeva. Svakako je za pohvalu što se jedan klub u potpunosti posvetio tome da za domaći fudbal obezbedi ovakve uslove.

Posle više od tri godine smo zamenili teren, trebalo je i ranije zbog velikog opterećenja. Hibridni tereni lepo izgledaju estetski spolja, ali kod nas više nije to bio taj kvalitet kao 2021. kada je teren postavljen. Zato smo menjali teren da bi bio top kvaliteta. Na primer, u Premijer ligi Engleske i Bundesligi menjaju terene svake godine, mada im je i veći budžet“.

A kako teče sam proces?

Zamena terena izgleda tako da se prvo sa posebnom mašinom skida gornji centimetar ili centimetar i po. Kako se po terenu igra ta trava se ugazi u pesak, posle teren gubi kvalitet vremenom. Ostane taj veštački deo trave koji čini dva procenta samog terena, ostatak je prirodna trava. Koren prirodne trave se uhvati za taj plastični deo i teren podnosi deset puta veće opterećenje“, objašanjava Očenaš u izjavi za Mozzart Sport.

Na posao su se svi zaduženi za teren bacili već jutro posle utakmice sa Napretkom, radeći svakodnevno da bi sve bilo spremno za novu sezonu, u kojoj TSC očekuje još evropskih mečeva kod kuće.

Odmah posle utakmice sa Napretkom smo počeli zamenu terena, jutro posle. Vreme nam je najveći protivnik, a ceo proces traje oko dva meseca da bi trava uspela. Oko šest dana je trajalo skidanje terena, radili smo i po 15 sati dnevno, inače bi sve trajalo dosta duže“.

Upućen je do sitnih detalja u kompletan posao Aleksandar Očenaš, kojeg je svojevremeno i Crvena zvezda kontaktirala radi savetovanja oko postavljanja hibridnog terena. Kako navodi, sam proces nije jednostavan i zahteva dosta pažnje, kao i borbe sa vremenom i uslovima. Zanimljiv je i podatak da teren stadiona TSC-a poseduje kombinaciju dve vrste trave.

Kada se skine taj gornji sloj terena, pređe se podloga jednom specijalnom četkom koja poravna tu veštačku travu. Zatim se sipa pesak i poseje se nova trava. Naš teren je pedeset odsto engleski ljulj, ostalo je trava livadarka, koja je otpornija na tropsko vreme. Ubuduće ćemo morati svake dve godine da menjamo teren. Teren će biti spreman za početak prvenstva, do tada ćemo morati dodatno posejati travu da bi bila gušća. Problem nam prave visoke temperature, jer to stvara mogućnost pojave gljivica, te moramo svake nedelje da bacamo veštačko đubrivo, u manjim dozama. Prate se vlažnost terena, procenat soli, bacamo i fungicid“, istakao je Očenaš.

Sa druge strane, koordinator Topolčana za zelene podloge ističe i da nije poenta samo postaviti novi teren, već da on mora i da se održava, u suprotnom će vremenom izgubiti kvalitet.

Ovakav teren zahteva svakodnevni rad i stručna lica za taj posao, kao i mehanizaciju. Bez toga ne može ništa. Kao da imate rols-rojs automobil i nikada ga ne servisirate. Tako je i sa ovim tipom terena, dakle mehanizacija i ljudi koji znaju da ga održavaju. U suprotnom bi već posle godinu dana teren počeo da propada“, podvukao je Aleksandar Očenaš.

Još pre izgradnje stadiona, TSC je otvorio velelepnu akademiju koja poseduje četiri terena, a u toku je izgradnja i dodatna nova dva. Ženski klub će na jednom od njih biti domaćin u Superligi, dok će mlađe selekcije, koje su do sada utakmice igrale pretežno na veštačkoj podlozi, samo promeniti lokaciju.

Pravimo dva nova terena. Jedan novi će biti veštačka trava, tamo će da trenira i igra ženski klub TSC, kao i mlađe kateogrije. Naspram akademije se pravi takođe jedan veliki teren sa prirodnom travom. Akademija već poseduje jedan hibridni teren, istog kvaliteta kao na stadionu. Klub će imati na raspolaganju sem stadiona šest terena, za treninge i utakmice“, naveo ja na kraju Očenaš.


tagovi

TSC Bačka Topola

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara