Tuhelova enigma: Svi bi u napad, a mora neko i na klupu, vise Kavani, Verati, Ikardi, Draksler...

Vreme čitanja: 4min | uto. 29.10.19. | 11:05

Paklenu ofanzivu ima PSŽ, a to nije uvek dobro

Navijači su bili egzaltirani, Pari Sen Žermen je urnisao Olimpik Marselj (4:0) u nedeljnom derbiju koji je bio sve samo ne derbi. Prosto, PSŽ je toliko superioran da u Francuskoj jednostavno nema konkurenciju. A najjači deo najjačeg tima Lige 1 svakako je napad, sada pojačan povratkom Edinsona Kavanija, koji se protiv Marselja i definitivno vratio na teren posle dva meseca pauze i odmah uvideo da mu je Mauro Ikardi preuzeo mesto prvog špica. Pitanje dana je i kada će na teren ponovo i Nejmar, pa će šef stručnog štaba Tomas Tuhel sad morati dobro da promisli kako bi pronašao način da sve fudbalere drži zadovoljnim.

Jer tu su i Anhel di Marija, Kilijan Mbape, Pablo Sarabija, Erik Čupo-Moting i Julijan Draksler. Realno, Tuhel u ofanzivnoj liniji može da skrpi dve napada koja bi jurila titulu u Ligi 1. I mada konkurencija jeste zdrava, ovog puta će se Tuhel susresti sa dilemom kojom nikada u karijeri nije morao da se bavi u ovoj meri, jer nikada pre nije imao toliko nabujalog ega u inače uzavreloj svlačionici na Parku prinčeva. Džaba i što PSŽ igra utakmice na svaka tri ili četiri dana, kad se podvuče sve ove zvezde hoće da budu u timu kad je najvažnije, a to je Liga šampiona.

Izabrane vesti

Dakle, kako stoje stvari? Tim pitanje danas se naširoko bavi ugledni Ekip, koji nam predstavlja i sve Tuhelove opcije ili bar one koje se mogu predvideti.

►► PSŽ osvajač Lige šampiona - kvota 10!

Ono što je više nego očigledno jeste da Tuhel ima bezgranično poverenje u Anhela di Mariju još otkako je leta 2018. stigao u Pariz. On ga je ubedio da ostane i od prvog obraćanja javnosti da PSŽ nema ubitačan trio (Kavani, Nejmar, Mbape), već da je reč o kvartetu. I Di Marija je odgovorio na prvi način. Prošle sezone 19 golova i 17 asistencija, ove sezone je bio uništio Real (dva gola za pobedu od 4:0), pa Nicu (još dva za 4:1), zatim Briž (četiri asistencije u petardi od 5:0), zatim i Marselj (još dva nameštena pogotka). Nezamenljiv je ove jeseni, ima već sedam golova i osam asistencija, a ekipi daje i više od onoga što brojke mogu da otkriju. Poslednjih meseci ne zanemaruje ni defanzivne zadatke, sjajno se uklopio sa Mbapeom i Ikardijem, ima savršen prekid, on sigurno neće trpeti.

Međutim, jednačina je i dalje nerešena. Letos je Tuhel morao da odgovori na pitanje kako da igra bez trija Kavani-Mbape-Nejmar, sad je problem kako da igra kad su oni tu? Vezni red u sastavu Idrisa Gej, Markinjos, Marko Verati je zablistao na prve tri utakmice koje je odigrao zajedno. Protiv Reala, Galatasaraja i Bordoa nije primio gol. I kako sad da ga razmontiraš?

I opet, nema mesta za sve, a veliko je pitanje: koga izbaciti? Nejmara ili Mbapea? Teško baš. Di Mariju? Nikako. Onda imamo i dilemu na mestu klasične devetke, Kavani ili Ikardi? A i Mbape voli da odigra u špicu.

Opcija je naravno da se Tuhel prebaci na sistem 4-2-3-1 sa četvoricom izrazito ofanzivnih igrača. Otvorio bi jedno mesto napred, ali onda dobija drugi problem, jer bi jedan od zadnjih veznih izvisio za mesto u timu. Ko bi onda igrao pozadi? Verati i Gej? Atraktivno rešenje, ali nešto nepouzdanije nego neka od kombinacija sa Markinjosom. Onda bi i bekovi morali da budu defanzivniji, možda Dijalo, Tilo Kerer ako se vati, Markinjos naravno.  Ako bi pak žrtvovao Veratija dobio bi dvojicu radnika, bilo da su to Gej i Ander Erera ili Gej i Markinjos što bi ofanzivnoj četvorci dalo više mesta da se razmaše napred. Ali kako da izbaciš Veratija? Nemoguće.

Tu je naravno i sistem 3-5-2 koji je Tuhel redovno koristio prošle sezone, ali se sada toj varijanti ne pridaje velika šansa, jer ne rešava mngo toga. Ne treba je sasvim odbaciti, ali je najrealnije da ipak PSŽ nastavi da igra u sistemu 4-3-3 sa nešto povučenijim Di Marijom, koji je nešto slično igrao u Realu u sezoni 2013/2014. U toj varijanti bi se Markinjos povukao nazad u poslednju liniju, ali ostaje pitanje nije li to malo preterano ofanzivno i opasno pozadi? Sa sve Veratijem i Di Marijom iza napadačkog trija koji baš i ne voli da se vraća u odbranu?

Neko će svakako biti nezadovoljan. Videlo se to i dok se Kavani zagrevao da uđe u igru na Parku prinčeva. Nervozan, zgrčene vilice, sa rukama u džepovima. Tuhel uporno ponavlja da nema povlašćenih, ali čini se da se okrenuo Ikardiju. A ni on nije sasvim siguran, jer bi mogao Tuhel da odluči da u sam špic gurne Mbapea.

Uostalom, čini se da su samo Di Marija, Nejmar, Mbape sigurni u svakoj varijanti. Uz naravno Markinjosa, da li u vezi ili pozadi, pa i Veratija. Svi ostali ofanzivci mogu da se zamisle za svoje mesto pod suncem.

Pitanje je samo kako će sve to da predstavi igračima. Sa Kavanijem recimo još nije razgovarao. U Majncu i Dortmundu nije radio sa ovakvim zvezdama. U Parizu svačiji glas ima odjek. A mnogi su već nezadovoljni i razmišljaju o odlasku. Od tog Kavanija, pa naravno Nejmara, da ne zaboravimo Drakslera...


Pogledajte i novu epizodu serije Ekipizza...

(FOTO: www.lequipe.fr)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara