Spisak turske reprezentacije za EURO (©twitter.com/MilliTakimlar)
Spisak turske reprezentacije za EURO (©twitter.com/MilliTakimlar)

Turci objavili spisak za EURO: Vrhunski štoperi, Čalhanoglu predvodi vezni red i neuništivi Burak Jilmaz kao udarna igla

Vreme čitanja: 4min | pet. 14.05.21. | 17:19

Selektor Turske Senol Guneš objavio prošireni spisak od 30 imena za predstojeće Evropsko prvenstvo

Bliži se početak Evropskog prvenstva, koje će se ovog leta održati u 11 zemalja (od 11. juna do 11. jula). Turska je kvalifikacije za kontinentalnu smotru okončala kao druga u Grupi H iza Francuske, pa će se na šampionatu Starog kontinenta boriti sa Italijom, Velsom i Švajcarskom za prolazak u eliminacionu fazu (Grupa A). Selektor Senol Guneš je objavio spisak od 30 igrača, sa kojeg će do početka turnira otpasti četiri imena.

11. jun, 21.00: (7,50) Turska (4,00) Italija (1,50)

Izabrane vesti

Utisak je da reprezentacija Turske ima odlično izbalansiranu ekipu, dobro popunjenu na gotovo svim pozicijama. U odbrani se izdvajaju desni bek Lila Zeki Čelik, zatim Merih Demiral iz Juventusa, kao i tandem iz Premijer lige Ozan Kabak (Liverpul) i Čaglar Sojundžu (Lester). Vezni red predvodi fudbaler Milana Hakan Čalhanoglu, ali su tu i odlični igrači poput Jusufa Jazidžija iz Lila, Ožan Tufan iz Fenerbahčea, talentovani Orkan Kokču iz Fajenorda i vrlo dobri fudbaler Selte Okaj Jokušlu (od januara igra na pozajmici u VBA). I u napadu se krije veliki kvalitet, ali najveća uzdanica će biti iskusni Burak Jilmaz, koji iza sebe ima sjajnu sezonu u dresu Lila (17 golova i pet asistencija).

Pokazali su Turci i tokom kvalifikacija da su ozbiljan tim, uspeli su i da nadigraju Francusku u Konji (2:0), a ostali su neporaženi i u revanšu na Sen Deniju (1:1). Jedini poraz pretrpeli su od Islanda, što ih je na kraju koštalo i prvog mesta u grupi, ali je i drugo bilo sasvim dovoljno. Najbolji strelac je sa pet pogodaka bio Dženk Tosun, ali on neće moći da pomogne državnom timu zbog teže povrede ligamenata.

Pored Tosuna, poziv za Euro nije stigao ni na adresu iskusnog Džanera Erkina iz Fenerbahčea, kao i Hasana Ali Kaldirima iz Bašakšehira.

Selekcija Turske će do početka kontinentalne smotre odigrati i tri prijateljske utakmice protiv Azerbejdžana (27. maj), Severne Irske (31. maj) i Moldavije (3. jun). Selektor Guneš ističe da se Turska nalazi u prilično izjednačenoj grupi. Prvi meč njegovi puleni odigraće na dan otvaranja (11. juna, 21.00) protiv jednog od domaćina turnira, Italije.

"Igraćemo sa timovima jednakog kvaliteta na Evropskom prvenstvu. Italija se čini kao nešto teži protivnik, ali i Švajcarska i Vels su dobre reprezentacije. Prva utakmica je jako bitna, ako izgubimo, neće to biti smak sveta, ali pobeda bi promenila balans u grupi. Pored prva dva mesta, imamo šansu da se plasiramo dalje i kao najbolja trećeplasirana ekipa. Uzdamo se u naše kvalitete. Naši protivnici su ispred nas na FIFA rang listi. Ukoliko uspemo da ih nadigramo, bićemo bolje plasirani. Potrebna nam je jaka i dobra utakmica kako bi slavili. Verujem da ćemo uspeti u svojoj nameri".

Pojasnio je i bivši trener Bešiktaša svoj izbor.

"Dženk Tosun neće biti sa nama. Imamo Halila Dervišoglua koji se odlično pokazao u reprezentaciji i u dresu Galatasaraja. Tu je takođe i Kerem Akturkoglu. Džaner (Erkin, prim. aut.) je vredan igrač za nas, pogotovu u napadu. Bio je bitan po pitanju želje i karaktera, ali primetili smo da nije pružao najbolje partije u poslednje vreme pa smo se odlučili za Ridvana Jilmaza. Više igrača je moglo da dobije poziv, ali smo se odlučili za Ridvana. Imamo veliki broj igrača na raspolaganju, ali ovih 30 će ići na kamp. Igrači poput Nazira Sangarea, Emrea Kilinča, Emrea Akbabe i Denisa Turuča nisu završili na spisku, ali morali smo da donesemo odluku. Neke igrače bi mogli da pošaljemo i kući iz kampa. Tu su i igrači koju su izašli iz povrede, pa smo zato pozvali Abdulkadir Omura. Džengiz Under ne igra, ali pratili smo ga. Altaj se takođe tek oporavio od povrede. Svakako da ima promena u odnosu na prethodnu ekipu, ali promene u ekipi bi mogle da se dogode i do prvog juna".

ŠIRI SPISAK TURSKE ZA EVROPSKO PRVENSTVO

Golmani: Mert Gunok (Bašakšehir), Ugurdžan Čakir (Trabzon), Altaj Bajindir (Fenerbahče), Gohan Akan (Rize)

Odbrana: Zeki Čelik (Lil), Mert Muldur (Sasuolo), Merih Demiral (Juventus), Ozan Kabak (Liverpul), Čaglar Sojundžu (Lester), Kan Ajhan (Sasuolo), Umut Meraš (Avr), Ridvan Jilmaz (Bešiktaš)

Sredina: Mahmut Tekdemir (Bašakšehir), Okaj Jokušlu (Vest Bromvič), Tajlan Antaljali (Galatasaraj), Doruhan Tokoz (Bešiktaš), Ozan Tufan (Fenerbahče), Orkun Kokču (Fajenord), Jusuf Jazidži (Lil), Irhan Džan Kaveči (Fenerbahče), Hakan Čalhanoglu (Milan)

Napad: Džengiz Under (Lester), Efedžan Karadža (Alanja), Halil Akbunar (Goztepe), Abdulkadir Omur (Trabzon), Keren Akturkoglu (Galatasaraj), Burak Jilmaz (Lil), Enes Unal (Hetafe), Kenan Karaman (Fortuna Dizeldorf), Halil Dervisoglu (Galatasaraj)


tagovi

EURO 2021TurskaSenol GunešZeki ČelikČaglar SojundžuOzan KabakBurak JilmazHakan ČalhanogluDženk TosunČaner ErkinTufanJusuf Jazidži

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara