Prosinečki, Emre i Donald (©Shutterstock, © Reuters, ©Star Sport)
Prosinečki, Emre i Donald (©Shutterstock, © Reuters, ©Star Sport)

Turske računice i Emreov oproštaj: Sivas i Bešiktaš za Ligu šampiona, Rize za opstanak grize, a Trabzon "pomaže" Robijevom Kajzeriju

Vreme čitanja: 3min | sub. 25.07.20. | 11:55

Mnogo nedoumica pred finalnu rundu Super liga

Nije samo na moru vruće u ovo doba godine u Turskoj. Super lig je jedna od najinteresantnijih liga na Starom kontinentu. Godinama je tako, a ni ova kampanja nije izuzetak. Prvak je odlučen nedavno, to je Bašakšehir, koji sutra sa Kasimpašom spušta zavesu na ovu prvenstvenu sezonu, a izvesno je i da će Sivas, Bešiktaš, Galatasaraj i Alanja u Evropu, dok Ankaragudžu napušta najjači rang.

Pre nego što se bacimo na računice, pažnju usmeravamo na oproštaj legendarnog turskog reprezentativca Emrea Belozoglua (u septembru puni 40 leta), kojeg večeras očekuje poslednji meč u 24 godine dugoj karijeri. Prošao je momak iz istanbulskog predgrađa Zejtinburnua veliki put od 1996. godine. Nosio je dresove velikana, odigrao 101. utakmicu u nacionalnom dresu, a stigao je i da ionako trusno područje Bosfora dodatno uzdrma kada je posle omladinskog staža u Galatasaraju i potom pet sezona u prvom timu, nakon vremena u Interu i Njukaslu, obukao uniformu Fenerbahčea. Između ostalog Emre je branio boje Atletiko Madrida i Bašakšehira i stigao do impresivne brojke od čak 808 odigranih utakmica, a od naredne sezone biće sportski direktor Kanarinaca.

Izabrane vesti

U poslednjem meču sezone u Super ligi, Fenerbahče dočekuje Rize. Biće to duel na život i smrt za goste, jer im je neophodno da ne izgube kako bi opstali. Ima Rize šansu za pozitivan rezultat, tim pre što je Fener ostao bez šanse da se domogne izlaska na međunarodnu scenu, a ujedno i zato što ima kadrovskih problema. Tako na terenu neće biti prvog strelca tima Vedata Murićija zbog suspenzije, baš kao i Džigerdžija, dok su Arslan i Džiftpinar povređeni, a Ekidži i Luiz Gustavo pod znakom pitanja.

E, sada dolazimo do zanimljivih kalkulacija. Naime, pošto je drugoplasirani Trabzon kažnjen od strane UEFA i neće moći da igra u međunarodnim takmičenjima predstojeće sezone, drugo mesto koje iz Turske vodi u kvalifikacije za Ligu šampiona trenutno drži Sivas sa bodom više u odnosu na Bešiktaš, i ta dva tima vodiće večeras dramatičnu borbu protiv Gectepea, odnosno Genčlerbirligija za potencijalni ulazak u kontinentalni krem. Sivas nema drugi izbor nego da pobedi, a sudar sa Gectepeom, koji je osvojio svega dva boda posle karantina, čini se da stiže kao poručen.

Sa druge strane, istanbusle Orlove očekuje gostovanju u Ankari, rivalu koji se oseća komforno pošto je obezbedio opstanak. Bešiktaš, koji zaostaje tri boda iza Trabzona, nema šanse da završi na drugom mestu, jer je njegov dvostruki prosek sa Olujom sa Crnog mora lošiji. Izdvajamo da za Bešiktaš neće igrati Adem Ljajić i Džermejn Lens, a izvesno ni Burak Jilmaz i Erkin Džaner.

Dolazimo do bitke za opstanak i tu nastaje kolaps, jer moguće je da će čak četiri ekipe po završetku lige imati po 35 bodova. Ako Denizli i Rize izgube od Ankaragudžua i Fenerbahčea, a Malatija i Kajzeri pobede Gacijantep i Trabzon, sve četiri ekipe će završiti ligu bodovno poravnate. Dogodi li se ovakav scenario, Denizli i Malatija ispadaju.

Malatiju očekuje sudar sa Gacijantepom, koji je bezbrižan, ali ne prosipa bodove uprkos tome što je obezbedio opstanak. Nalazi se u seriji od sedam mečeva bez poraza, dok je Malatija kod kuće slavila tek jednom na 11 proteklih susreta. Kajzeri bi trebalo da ima lakši posao, ako uzmemo u obzir da drufgoplasirani Trabzon nema takmičarski motiv. Na sve to, Oluja sa Crnog mora kroz četiri dana igra finale Kupa sa Alanjom i izvesno će odmoriti glavne uzdanice za duel sa ekipom Roberta Prosinečkog.


tagovi

Emre BelezogluFenerbahčeTurska 1RizeKajzerisporMalatija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara