Luka Jovanović slavi gol
Luka Jovanović slavi gol

U Australiji se rađa novi srpski biser: Luka Jovanović igra kao mator, pogađa u nizu i slavi kao Mitrović

Vreme čitanja: 2min | pet. 17.03.23. | 17:52

Tinejdžer (17) iz Adelajda i na drugom meču kao starter postigao gol i odradio pola posla za vodeći pogodak Junajteda protiv Velingtona

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Adelajd Junajted je nastavio seriju ubedljivih pobeda u A-ligi, fudbalskom lekcijom koju je održao Velington Finiksu – 5:1 (2:0).

Izabrane vesti

Jedan od junaka meča je 17-godišnji Luka Jovanović, dete srpske porodice nastanjene u Adelajdu. Golobradi napadač je u drugom meču koji je počeo u profesionalnoj konkurenciji postigao svoj drugi gol i direktno doprineo još jednom pogotku domaćeg tima.

Naime, Jovanović je u 16. minutu odradio veliki deo posla za vodeći gol Junajteda, kada je odvukao jednog protivničkog igrača na prvu stativu i skokom na centaršut zaklonio pogled na loptu golmanu Finiksa i štoperu Vutonu, koji je nespretnim reagovanjem zatresao sopstvenu mrežu.

Nepunih sedam minuta kasnije, Luka je bio najspretniji u petercu, kada je na nimalo jednostavan način zahvatio loptu i poslao je u mrežu. Prvi seniorski gol u rodnom gradu Luka je proslavio na isti način kao i prethodni, u stilu golgetera Fulama i Srbije Aleksandra Mitrovića, pokretima rukom pored glave.

Kao i pre sedam dana kada je bio strelac u pobedi protiv Njukasla (4:2), Jovanović je plenio neverovatnom zrelošću za svoje godine. Ovu njegovu vrlinu dobro je uočio trener Adelajd Junajteda Karl Vert, o čijoj kompetentnosti glasno govori podatak da mu još samo jedna pobeda nedostaje da postane najuspešniji trener po broju trijumfa u istoriji kluba iz Južne Australije.

Vert je osetio Jovanovićev njuh za gol i sposobnost da bude opasan po protivnika bilo gde da se nalazi u kaznenom prostoru, a naročito u petercu. Podseća na pravu fudbalsku kobru koja hitro zna da reši povoljne situacije u kojima se nađe.

S druge strane, nedostatak u visini (179 cm) u odnosu na mnoge štopere, Luka više nego uspešno nadoknađuje neverovatnim odrazom, kao i osećajem za prostor zbog čega bi mogao da postane omiljena „meta“ za teledirigovane pasove kapitena Adelajda Krega Gudvina, koji od Mundijala u Kataru još igra u životnoj formi.

Jovanović će 20. maja napuniti tek 18 godina, a već je uspeo da iz tima istisne iskusnog Hirošija Ibusukija (31), koji je cele sezone bio neprikosnoven u prvoj postavi Adelajda. Očigledno da je žestoka konkurencija koju mu je nametnuo Jovanović motivisala Japanca, pošto je protiv Velingtona postigao gol samo što je ušao u igru upravo umesto Luke.

Ibusuki je u 62. minutu krunisao najlepšu akciju na utakmici, kojom je Adelajd Junajted na slikovit način pokazao da trenutno igra najbolji i najefikasniji fudbal u Australiji, iako Melburn Siti i dalje ima prednost na tabeli od tri boda, uz dve utakmice zaostatka. Već u nedelju, Siti će imati priliku da vrati osetniju razliku, ukoliko uspe da savlada Mekartur u Kembeltaunu.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Luka JovanovićAdelejdAustralija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara