Groso (© AFP)
Groso (© AFP)

U njihovom rečniku ne postoji izraz – poštovanje: Sramni Amerikanci otpustili i Fabija Grosa

Vreme čitanja: 2min | čet. 30.11.23. | 09:59

Lion dovodi sportskog direktora koji je radio kao skaut za Marselj, Sent Etijen i Mančester junajted

Možemo da se krijemo iza floskula kako je sve proces, da se pravi tim na duge staze, da bi projekat mogao da bude održiv. Sve je to laž. Istina je da Amerikanci o fudbalu nemaju pojma. Dokazano (ponovo) na primeru Liona, koji tumara po hodnicima tame otkako ga vodi Džon Tekstor, pa je vlasnik slavnog kluba otpustio i drugog trenera u sezoni.

Posle Lorana Blana, Tekstor je uručio otkaz i Fabiju Grosu. Posle samo sedam utakmica na klupi!? Ruku na srce, ni Italijan nije pomogao bogzna koliko, pobedio je samo na gostovanju Renu – što je jedino slavlje Lavova ove sezone – izvukao po bod u mečevima sa Lorijenom i Mecom na svom terenu, međutim, zar se nije govorilo kako „uživa poverenje“ i „oseća klub“, jer je nekad igrao u Olimpik.

Izabrane vesti

Isto je važilo, ali samo na papiru ili u razgovorima, kad je u pitanju Loran Blan, međutim, njega je Džon Tekstor otpustio posle lošeg početka sezone i tek jednog boda u prvih pet kola. Uz napomenu da mu je vlasnik prethodno rasprodao sve što je valjalo i ostavio za mediokritetima, pa je poslednje mesto na tabeli možda logična posledica svega što je Amerikanac radio za malo manje od godinu dana koliko je prošlo otkako je uskočio u fotelju predsednika, gde je 36 godina sedeo Žan Mišel Ola.

A njega je, zajedno sa svitom sunarodnika, oterao, iako je u pitanju tvorac modernog Liona. Onda je oterao i dvojicu svetskih prvaka, pošto je Blan bio osvajač Mundijala sa Francuskom, a Groso sa Italijom. Taman da su trenerski limitirtani, igrački su bili vrlo dobri i zaslužili su malo više poštovanja. S tim da tog izraza nema u sramnim postupcima Džona Tekstora.

Taj fudbal gleda kroz neku drugu prizmu od onih koji fudbal vole, pa će tako Lion sa klupe protiv Lansa u svojstvu privremenog rešenja voditi Pjer Sage, pazite sad, direktor trening centra!? Uskoro se očekuje ozvaničenje saradnje sa novim sportskim direktorom, a reč je o Davidu Friju, ranije angažovanom na funkciji skauta u Mančester junajtedu, Sent Etjenu i Marselju. Kakve je igrače predlagao i(li) birao svedoče pozicije tih klubova sad.

A naredno rešenje na klupi bi moglo da bude egozotično, francuski mediji uveravaju da Džon Tekstor planira da u naslednika Fabija Grosa promoviše nekog od trojice kandidata: Bruna Ženesiona (nedavno smenjen u Renu), Igora Tudora i Horhea Sampaolija. Prvi je dokazan u Ligi 1, preostala dvojica mogu da se podvedu trenerski pod „od zla oca i od gore majke“. Savršen spoj sa Amerikancem koji ne zna fudbal.


tagovi

LionFabio Groso

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara