"Luka Jović"
"Luka Jović"

U Zvezdi kažu da je danas rano za Luku Jovića, možda će u junu biti kasno? (ANKETA)

Vreme čitanja: 3min | pet. 10.01.14. | 13:47

Trener Slaviša Stojanović ipak nije priključio mladog napadača prvom timu?!

Luka Jović

Kao davljenik za slamku navijači Crvene zvezde su se poslednjih godina, u nedostatku pehara, hvatali za retka zrnca ponekad i prevelikog optimizma. Prvo je ta uloga pripadala Robertu Prosinečkom, posle se lakomisleno razmišljalo da između povratka Dragana Džajića u predsedničku fotelju i slavnih dana prošlosti stoji znak jednakosti, a onda se iz kaljuge pomoćnih terena podno južno tribine pojavio Luka Jović.

Izabrane vesti

Svima su bila puna usta slatkorečivih priča o najtalentovanijem napadaču u poslednjih 20 godina, čelnicima crveno-belih zaduženim za finansije titrali su znakovi dolara na pomen njegovog imena... Sve je slutilo da će svi, ali baš svi odgovorni iz Ljutice Bogdana stati iza projekta "Luka Jović", dok na dan početka priprema na koje je trebalo da ide s prvim timom nije došlo do kopernikanskog zaokreta - momak koji je nedavno napunio 16 godina još neće biti priključen seniorskom timu (Grujić i Ristić će se pripremati sa seniorima)!

Možda napadač s emotivnom životnom pričom na kraju sage neće biti sublimacija Pančeva i Milka Đurovskog, ali njegovo dodatno stažiranje u omladinskom pogonu više je nego jasan dokaz da je pojedincima koji "puštaju kišu" u najtrofejnijem srpskom klubu i dalje potreban nikad napisani priručnik: "Crvena zvezda za početnike".

Samo je čudno da im u internim razgovorima, kada se govorilo o statusu Luke Jovića, to nije jasno stavila do znanja ikona kluba Dragan Džajić za vreme čijeg je prvog predsednikovanja Dejan Stanković bio klupski projekat. Baš kao što su Džajić (debitovao sa 17) i Vladimir Petrović Pižon (debitovao sa 16) bili projekti kluba u kojem je i mač i pogača bila u rukama legendarnog funkcionera Ace Obradovića. To je ta suštinska greška koju Crvena zvezda ne može da ispravi u novijoj istoriji.

Najtalentovanija deca kluba mogu da računaju samo i isključivo na verbalnu podršku, da slušaju priče svakog narednog rukovodstva kako u omladinskoj školi leži spas. A onda da u praksi dobiju otrežnjenje kako je za njih rano, i da bi kao suviše  mladi mogli da izgore u vulkanu velikih očekivanja.

Naravno, neće Luki Joviću pasti kruna s glave što će još koji mesec mučiti godinu ili dve starije štopere, ali danas bi s njim u svlačionici podno severne tribine Džajić i njegovi najbliži saradnici pokazali da su nešto naučili iz grešaka prethodnika. Pokazali bi da mogu, kad hoće, da budu pozitivna vest dana, da budu nadređeni koji majčinski miluju klupskog dragulja...

Ovako, prepustili su se inerciji i možda je surovo reći mnogo glupom izgovoru: "Imamo petoricu napadača, mnogo igrača na treningu, jurimo titulu, a i Luka ima reprezentativne obeveze od 18. februara. Možemo da sačekamo jun."

Ako je to bio rezon trenera Slaviše Stojanovića (a nezvanične informacije govore da jeste), Džajić je morao da udari šakom o sto i izda naredbu. Da bar podseti na Džajića iz 1991. godine koji je imao petlju da najboljem liberu Evrope Miodragu Belodediću saspe u lice "kako će ga prekomandovati u tim jagnjeće brigade" (druga ekipa, koja je igrala prijateljske utakmice po Srbiji). Ali predsednik se odlučio da ne talasa, nesvestan činjenice da bi prividna bonaca mogla u doglednoj budućnosti da izazove buru. Jer Jović je ostao bez satisfakcije za brdo golova koje je postigao u poslednje vreme, dok je njegov klasić iz Partizana Ivan Šaponjić već promovisan u punopravnog člana seniorskog tima. Sličnih primera bilo je mnogo u bližoj prošlosti, ali sreća po Zvezdinu upravu je to što Luki i njegovom ocu Milanu još ne gori fitilj strpljenja.

Prag njihove kuće u selu Batar preskali su i Miki Stević i Fredi Bobić u želji da sjajnog napadača odvedu u bolji i srećniji fudbalski život, u Dortmund, ili Štutgart. Međutim, Jovići su se obećali Crvenoj zvezdi, uvereni da Luka na Marakani može da ostvari sve snove i uz brdo trofeja i individulanih priznanja postane igrač od 10 miliona evra (projekcija trenera s Marakane).

I zato za Luku danas nije bilo uopšte rano... Jer samo je važno da sutra, u junu, ili narednog januara ne postane kasno...

(Foto: Branko Starčević, MOZZART Sport)


tagovi

SrbijaSlaviša StojanovićSuperligaDragan DžajićFK Crvena zvezdaLuka Jović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara