undefined
undefined
Detalj sa susreta na stadionu "Dragan Džajić"
Detalj sa susreta na stadionu "Dragan Džajić"

Ub pošten do kraja! Jedinstvo ostavilo Smederevo u PLS i poslalo Tekstilac u baraž

Vreme čitanja: 4min | pet. 24.05.24. | 18:53

Karikari namestio i dao gol za 2:1 na koncu Mozzart Bet Superlige

(Od izveštača Mozzart Sporta sa Uba)

Ubljani su se uparadili i krenuli na proslavu. Povod svečan: Jedinstvo je prvi put u istoriji obezbedilo učešće u najjačem rangu domaćeg fudbala. Ali kad je Nemanja Matić došao na ideju da rodnoj opštini – ne gradu, jer on ipak sa ponosom ističe da je iz Vrela – podari jedan uređen i pre svega simpatičan klub, sigurno mu kroz glavunije ni prošlo da zanemari ono što je u fudbalu najbitnije, a to je samo takmičenje.

Izabrane vesti

I kad se nešto više od 2.000 navijača Jedinstva – a među njima i legendarni Dušan Savić – sjatilo na stadion “Dragan Džajić”, ekipa predvođenoj ovde omiljenom Kvakuom Karikarijem nije ni pomišljala ni na kakve ustupke. Ozbiljan klub to ne radi, pa nek je i u Prvoj ligi nekoliko njih o čijem obrazu možemo da raspravljamo. Jedinstvo to sebi nije dozvolilo. Iako su svoje već obavili, dok je Smederevo sanjalo da preskoči Tekstilac ili čak Inđiju i domogne se baraža za promociju, fudbaleri Jedinstva maksimalno su odigrali do samog kraja i pobedom od 2:1 potvrdili da za njih ne kažu slučajno da su klub u čije se poštenje ne sumnja.

Jedinstvo je ovom pobedom potvrdilo da uz OFK Beograd zasluženo ide u Mozzart Bet Superligu, dok će Inđija i Tekstilac u baraž.

Karikari je bio apsolutni junak meča, namestio prvi i postigao drugi gol za domaće zbog čega je na kraju utakmice i nagrađen stojećim ovacijama. Tek da zaokruži utisak o klubu koji je uspeo u onome što mnogi u Srbiji priželjkuju na rečima, ali ne pokušavaju zaista da naprave delima: da na tribine okupi porodice i istinske ljubitelje fudbala. Duga tradicija “bubamare” u ovom gradu sigurno mu je olakšala, a i to što je uzdignut na Matićevoj viziji jednog istinski sportskog kluba. Nije slučajno što je među brojnim mališanima u dresovima Jedinstva bilo i više onih u Matićevom “trideset i kecu” iz Mančester junajteda.

Da li usled lepog vremena ili svečarske atmosfere zbog osigurane promocije u Mozzart Bet Superligu, tek ambijent na stadionu “Dragan Džajić“ podsetio je na fudbal kakav treba da bude. Svakako ne vrhunski, ali krajnje sportski. I nikako vašarski.

Mala svečanost na početku utakmice tokom koje su prigodni pokloni uručeni najboljem mladom igraču Jedinstva, 19-godišnjem Miodragu Pivašu, prvoj zvezdi Kvakuu Karikariju, te šefu stručnog štaba Ivanu Radovanoviću, bila je samo uvod u dostojanstvenu predstavu. Potom i bakljada na manjoj tribini, mada je tu atrakciju u startu ugušio rani gol Smederevaca, već u prvom minutu utakmice. Mateja Zuvić do Saše Jovanovića i fino ostavljena lopta do Nikole Jovanovića, koji je preciznim udarcem kod gostiju probudio nadu da bi ipak mogli do baraža.

Jeste tada utihnulo na “Džaji“, ali nije Ub – i verovatno nikad neće biti – klub u kome se fudbal posmatra fatalistički. Ni psovke, ni bilo kakve uvrede. Štaviše, umelo je 2.000 do 2.500 ljudi na tribinama aplauzom i da pozdravi Smederevce, posebno kada je Jovanović zbog povrede morao van terena, a sa istog je izašao uz pomoć – fudbalera Jedinstva.

Što se tiče samog rezultata, Jedinstvo nije bilo toliko milostivo, već u 13. minutu je tandem iz Gane sam izbacio kompletnu odbranu rivala. Nije čudo što na ogradu jedne tribina krasi i zastava te afričke zemlje. Na kraju Kvarikvari odlazi previše u stranu, ali uspeva da se okrene i asistira zemljaku Ibrahimu Zubairu, koji hvata volej za 1:1. Njegov 13. pogodak u ligaškoj sezoni, uz već sedam asistencija. Kada na to dodamo 15 pogodaka Karikarija i osam asistencija postaje jasno da osnovna snaga Jedinstva dolazi u fizičkoj premoći i umeću fudbalera iz Gane.

Nastavak poluvremena nije bio toliko uzbudljiv, mada je Nikola Jovanović izleteo sam pred golmana Jedinstva, prezimenjaka Ivana, ali je sebi dao prejak for, zakasnio na loptu i u tom sudaru se i povredio. Bez najopasnijeg igrača, Smederevo je u nastavku bilo bezopasnije, iako je, motivisano borbom za baraž, agilnije napadalo u nastavku meča. Pokušavao je nešto Saša Jovanović, ali...

Kraj snova za Smederevce označen je u 56. minutu kada je Karikari atraktivnom fintom zalomio čuvara i pogodio za vođstvo domaćih od 2:1. Taj je pogodak, njegov eto već 16. u prvenstvenoj sezoni, nagrađen posebno gromoglasnim aplauzom, čini se i više zbog estetskog utiska, no zbog značaja, koji on i nije imao, barem iz ugla Jedinstva.

No, Ubljani su, to će vam reći svako po prati Mozzart Bet Prvu ligu, navikli da igraju pošteno, a nažalost je u srpskom fudbalu nekad i to dovoljno da prikupi simpatije, iako bi trebalo da se podrazumeva.

Kad već slučaj nije takav, onda treba pozdraviti promociju Jedinstva. Zasluženo je. I prilično simpatično. Nemanja Matić može da bude zadovoljan, iako će Jedinstveno vrlo verovatno istorijsku sezonu u eliti verovatno započeti na stadionu Kolubare iz Lazarevca, ali samo dok kroz nekoliko kola ne ušminka svoj dom.

MOZZART BET PRVA LIGA SRBIJE, PLEJ-OF, 37. KOLO:

Inđija - Grafičar 2:2 (0:0)

Jedinstvo Ub - Smederevo 2:1 (1:1)

/Zubairu 13, Karikari 56 - N. Jovanović 2/

Tekstilac - Mačva 0:0



tagovi

Jedinstvo UbSmederevo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara