Hvan In Bom i Bibars Natho (©Starsport)
Hvan In Bom i Bibars Natho (©Starsport)

Udariće zemljak na zemljaka: Četiri mini-derbija legionara

Vreme čitanja: 3min | čet. 07.03.24. | 11:32

Na suprotnim stranama biće sunarodnici Glazer i Natho, Hvan i Goh, Bukari i Ovusu, Endijaje i Kanute

Bezmalo svaki večiti derbi povlači pitanja: ko će se od stranaca naći u startnim postavama i koga će treneri morati da eliminišu? Vladan Milojević tih problema neće imati u prvom prolećnom derbiju, jer pojedini su igrači dobili srpske pasoše, a drugi nemaju taj problem otkako se od jesenas igrači iz zemalja članica Evropske unije ne vode kao stranci. Crvena zvezda tako ima četvoricu "pravih" stranaca, a pred derbi je laknulo i Igoru Duljaju, pošto je Gajs Zahid oslobodio jedno mesto predviđeno za fudbalere koji ne potpadaju pod kategoriju domaći, iako je on Norvežanin (Norveška nije članica EU, ali njeni igrači imaju ista prava kao i fudbaleri iz zemalja Unije).

Ipak, moraće jednog Partizan da se odrekne za meč, koji bi mogao da odredi domaćinstvo narednog večitog derbija. Mateus Saldanja, Leonard Ovusu, Frank Kanute, Jung Džun Goh i Denil Kastiljo nemaju papire neke od evropskih zemalja. Brazilac je prvi strelac Mozzart Bet Superlige, udarna je igla Parnog valjka i zacementiran je u prvoj postavi. A, ukoliko se Igor Duljaj odlući da precrta ekvadorskog defanzivnog vezistu, koji je pristigao na pozajmicu iz Šahtjora, biće to okršaj osmorice legionara iz četiri države.

Izabrane vesti

Što bi dalje načilo: udariće zemljak na zemljaka u večitom derbiju. Na suprotnim stranama biće sunarodnici Omri Glazer i Bibars Natho (Izrael), Hvan In Bom i Jung Džun Goh (Južna Koreja), Osman Bukari i Leonard Ovusu (Gana), kao i Šerif Endijaje i Frank Kanute (Senegal).

Mnogima od Partizanovih stranaca ovo bi mogao da bude prvi večiti derbi u kome će zaigrati. Zapravo je samo Bibars Natho, autor devet golova i sedam asistencija ove sezone u Mozzart Bet Superligi, osetio čari najveće utakmice srpskog fudbala na terenu. Frank Kanute jesenas nije bio u konkurenciji, dok su Leonard Ovusu i Jung Džun Goh crno-belu opremu zadužili sredinom januara.

Bibars Natho je aktivacijom klauzule i produžetkom do 2025. godine postao najdugovečniji stranac u istoriji Partizana, od svih pomenutih iz četiri zemlje ima daleko najviše odigranih večitih derbija. U njima je posebno inspirisan: dao je četiri gola Crvenoj zvezdi, na poslednjem igranom u Humskoj zatresao je mrežu Omrija Glazera udarcem sa bele tačke. Načeo je crveno-bele, duplirao je Mateus Saldanja, a u pomenutom duelu Šerif Endijaje postigao je prvenac u Mozzart Bet Superligi.

Dugo se mučio sa realizacijom senegalski napadač, imao je ozbiljnih poteškoća i tek u poslednjem meču u polusezoni probio je led u prvenstvu. Situacija je nešto drukčija pod komandom Vladana Milojevića, pogađao je uzastopce u pobedama nad Novim Pazarom i Čukaričkim.

Omri Glazer i Hvan In Bom debitovali su u decembarskom večitom derbiju u Humskoj, dok je Osman Bukari od svih Zvezdinih stranaca bio najkonkretniji protiv Partizana. Namestio je gol Šerifu Endijajeu, direktno učestvovao i kod pogotka Aleksa Viga vrednog pobede odlaganjem lopte Argentincu, a dao je i jedan od efektnijih golova. Pre godinu i po dana uhvatio je sprektakularan volej.



tagovi

FK Crvena zvezdaFK PartizanOmri GlazerBibars NathoHvan In BomJung Džun GohOsman BukariLeonard OvusuŠerif EndiajeFrank Kanute172. večiti derbiVečiti derbi

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara