Markus Rašford (Reuters)
Markus Rašford (Reuters)

Uđoh, izdominirah, pobedih: Rašford sa klupe izrešetao Lajpcig (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 28.10.20. | 23:14

Englez je peti rezervista u istoriji Lige šampiona koji je postigao het-trik

Možda u Premijer ligi prosipa bodove, ali u Ligi šampiona Mančester Junajted briljira. Posle šamara u lice vicešampionu Evrope i to na njegovom Parku Prinčeva, Crveni Đavoli su uz dominantnu partiju na obe strane terena i pet pogodaka, sa Teatra snova ispratili tim koji je prošle sezone završio među najbolja četiri u Evropi, Red Bul Lajpcig – 5:0. Brutalno izdanje režirao je Markus Rašford koji je sa klupe uspeo da ispiše istoriju.

Ako možemo da istaknemo neku svetlu tačku u igri Lajpciga onda je to bio posed, ali preimućstvo sa loptom u nogama ne znači ništa kada fale konkretne ideje i to najbolje opisuje zašto je Lajcpig večeras delovao tako nemoćno na Old Trafordu. Doduše na osnovu prvih dvadesetak minuta nije se moglo sa sigurnošću tvrditi da će izabranici Ole Gunara Solskjera trijumfovati, ali dobrim delom svojim greškama, gosti su im to olakšali.

Izabrane vesti

Lajpcig je bio neporažen na prethodnih 11 gostovanja u svim takmičenjima, ali večeras nije imao nikakve šanse, protiv razgoropađenih mladih napadača Junajteda. U redovima nemčakog predstavnika ne pamte kada su poslednji put ovako ubedljivo izgubili, a sve je počelo u 21. minutu kada je Mejson Grinvud (19 godina, 27 dana) postao drugi najmlađi engleski tinejdžer u istoriji kluba sa pogotkom u Ligi šampiona. Rekord drži Vejn Runi (18 godina, 340 dana) koji je 2004. godine dao gol Fenerbahčeu.

Gosti su imali aktivan rezultat sve do petnaestak minuta pre kraja utakmice, ali umesto izjednačenja, Nagelsmanov stroj počeo je da puca po svim šavovima, a uništio ga je momak koji tek u 63. minutu dobio priliku da zaigra. Markus Rašford je bio rešen da večeras pomera granice – golovima u 74. i 78. minutu ušao je u odabrano društvo (Rajan Gigs, Ole Gunar Solskjer i Dejvid Bekam), kao jedan od četvorice Crvenih Đavola koji su uspevali da postignu dva gola sa klupe u elitnom evropskom takmičenju.

Rašford je otišao i korak dalje. Sačekao je pogodak Marsijala sa bele tačke, a onda došao i do hettrika. Da ponovimo. Sa klupe! Samo četvorica fudbalera pre njega mogu da se pohvale takvim blickrigom – Uve Resler, Valter Pandijani, Fernando Ljorente, Kilijan Mbape.

Večeras je ekipa Ole Gunara Solskjera napravila veliki posao po pitanju prolaska u nokaut fazu, iako joj predstoje još četiri utakmice i naravno revanši sa rivalima koje su pobeđivali u prve dve runde. Sada navijači čekaju da se ovakav vatromet prenese na Premijer ligu, jer tamo i dalje škripi.

Posle dva remija i dva poraza Sevilja je konačno uspela da prekine seriju koja nije u skladu sa njenim renomeom. Doduše, ponovo je kuburila sa efikasnošću pošto je večeras protiv Rena stigla do tek drugog gola u poslednjih pet mečeva. Kada pogledamo statistiku duela grupe E na Ramon Sančez Pishuanu, prosto je neverovatno da su Andalužani na kraju slavili sa svega jednim golom u mreži rivala – 1:0.

Kraljica Lige Evrope bila je posebno inspirisana u prvom poluvremenu kada je uputila čak 14 udaraca ka golu rivala. Učinak kojim niko drugi ne može da se pohvali posle dve runde u novoj sezoni evropske elite. I zanimljivo da tih 14 pokušaja nije bilo dovoljno za vođstvo posle 45. minuta igre.

Sevilja je čitavog leta najviše pažnje posvetila traganju za levim bekom. Posle mnogo imena i spekulacija potpisao je Markos Akunja iz Sportinga. Večeras je počeo da se isplaćuje. Doduše moraće reprezentativac Argentine još neko vreme da sačeka pogodak, ali je večeras sebi za rođendan poklonio asistenciju, a Luka de Jonga častio golom koji se ispostavio pobedonosnim.

Iako se kada su se izvlačile kuglice, a žreb kreirao grupu sa Čelsijem, Krasnodarom i Renom, pretpostavljalo da će se Andalužani i Plavci kidati za prvo mesto u grupi E, posle dve runde, izgleda da će tako zaista i biti.

GRUPA H

Bašakšehir - PSŽ 0:2 (0:0)

/Ken 64, 79/

Mančester Junajted - Lajpcig 5:0 (1:0)

/Grinvud 21, Rašford 74, 78, 90, Marsijal 87pen/

Sreda

GRUPA E

Krasnodar - Čelsi 0:4 (0:1)

/Odoi 37, Verneer76pen, Zijeh 79, Pulišić 89/

Sevilja - Ren 1:0 (0:0)

/De Jong 56/



tagovi

Liga šampionaMarkus RašfordSevilja

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara