Andrija Živković (©Reuters)
Andrija Živković (©Reuters)

UEFA izdvojila Srbina: Živković napada titulu najboljeg strelca Lige konferencije

Vreme čitanja: 4min | čet. 10.03.22. | 10:15

Reprezentativac Srbije sa PAOK-om dočekuje Gent (četvrtak, 18.45) u prvom meču osmine finala

Nikada nijedan grčki fudbalski klub nije uspeo da osvoji neko takmičenje UEFA, ali pokretanje Lige konferencije probudilo je taj san kod Helena. Preostao im je PAOK, kao nada da će da napravi taj poslednji korak koji Panatinaikos 1971. godine nije uspeo u finalu Kupa šampiona. U Solunu veruju da mogu najpre da eliminišu u osmini finala Gent, a potom i da stignu do kraja turnira i meča u Tirani, a glavnu ulogu mogao bi na tom putu da ima srpski reprezentativac Andrija Živković.

Nekadašnjeg igrača Partizana i Benfike je i UEFA gurnula u prvi plan, na svojim društvenim mrežama. Istakla ga je kao potencijalnog čoveka odluke prvog duela sa Belgijancima, koji je na programu u četvrtak od 18.45 časova.

Izabrane vesti

Živković se nije preterano proslavio ove sezone u prvenstvu Grčke, gde je PAOK prilično rano ostao bez šanse da se bori za titulu. U poslednjih nekoliko kola uglavnom nije ni igrao, u prošlom protiv Lamije (2:0) je zaigrao tek u poslednjih dvadesetak minuta, kada je meč već bio rešen.

Zato, 25-godišnji ofanzivac je izgleda posebno motivisan kada je u pitanju Evropa. Najbolji je strelac PAOK-a u tom takmičenju i jedan je od junaka crno-belih iz revanš meča šesnaestine finala, kada je savladan Midtjiland posle jedanaesteraca. Pogodio je mrežu Danaca u 20. minutu za 1:0, a to mu je bio čak četvrti pogodak u Ligi konferencije. Ima i dve asistencije.

18.45: (2,75) PAOK (3,05) Gent (3,05)

Gledao je Živković sasvim sigurno mečeve Genta sa Partizanom. Stvorio je kroz njih sliku šta bi mogao da očekuje i možda kako da napadne Bizone. Cilj mu je da postigne barem još dva pogotka i da se tako izjednači na vrhu liste strelaca sa Tamijem Abrahamom iz Rome. Englez je u grupnoj fazi postigao šest pogodaka, a u šesnaestini finala Vučica nije igrala, tako da nije mogao da popravi dodatno svoj učinak, kao što je to učinio Živković. Roma zato igra danas protiv Vitesea, a to će da bude prilika za Abrahama da se dodatno odvoji na listi strelaca.

Ne računajući kvalifikacije, već samo od početka grupne faze, Abraham je najbolji strelac, a prate ga Artur Kabral, Gaetan Lambord i Ola Solbaken sa po pet pogodaka. Kabral je tokom zime prešao iz Bazela u Fjorentinu i tako je ispao iz konkurencije za titulu najboljeg strelca, a Lambord sa Renom i Solbaken sa Bode/Glimtom igraju danas svoje mečeve.

Kada bi se računale kvalifikacije, dobili bismo mnogo drugačiji spisak strelaca i onda već Živković ne bi mogao da se nada vrhu. Pre svega, niko ne bi mogao da stigne Kabrala, koji je u kvalifikacijama postigao ukupno osam golova, dakle zbirno 13. Dalje, ispred Živkovića bi bio i Partizanov Rikardo Gomeš (šest golova, po tri u grupi i kvalifikacijama), ali i večerašnji rival Darko Lemajić. Srpski centarfor je postigao samo jedan pogodak u Ligi konferencije u dresu Genta, ali je pre toga u kvalifikacijama dao čak pet golova za Rigu. Živković, s druge strane, nije dao nijedan gol u kvalifikacijama.

PAOK se kroz istoriju nije preterano proslavio u duelima sa klubovima iz Belgije. Šest puta su mu do sada bili rivali, ima jednu pobedu, tri remija i dva poraza. S tim što su u ovom veku odigrali samo dva meča, 2010. godine su u grupnoj fazi Lige Evrope igrali protiv Klub Briža. Oba susreta su završena identičnim rezultatom – 1:1. Zanimljivo, tada je na Tumbi bod Belgijancima doneo srpski napadač Stefan Šćepović u 89. minutu, to bi možda mogao da bude podstrek Lemajiću da nastavi tradiciju večeras, ukoliko se uopšte nađe na terenu. Odavno nije, od 6. februara.

Gent nema neku preterano bogatu tradiciju u Evropi i tek je poslednjih godina uspeo da se ustali na međunarodnoj sceni. Zbirno će ovo da mu bude tek 110. meč u nekom takmičenju UEFA, ali i prvi protiv nekog kluba iz Grčke.

KVOTA U MOZZARTU NA TO DA ĆE PAOK DA OSVOJI LIGU KONFERENCIJE JE 40,0

LIGA KONFERENCIJE (PRVI MEČEVI) – OSMINA FINALA

Četvrtak

18.45: (2,75) PAOK (3,05) Gent (3,05)

18.45: (3,70) Partizan (3,20) Fajenord (2,25)

18.45: (1,65) Slavija Prag (3,80) LASK (5,50)

18.45: (4,40) Vitese (3,50) Roma (1,95)

21.00: (3,20) Bode/Glimt (3,35) AZ Alkmar (2,40)

21.00: (2,30) Lester (3,40) Ren (3,35)

21.00: (1,53) Olimpik Marselj (4,40) Bazel (6,75)

21.00: (1,55) PSV Ajndhoven (4,30) Kopenhagen (7,00)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Liga konferencijeAndrija ŽivkovićPAOKGentDarko Lemajić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara