UEFA koeficijenti: Prestigao nas i Izrael, a uskoro će još dve zemlje

Vreme čitanja: 3min | pet. 01.12.23. | 10:23

Pad Srbije se nastavlja

Ušla je Srbija u evropsku sezonu kao 11. na tabeli nacionalnih keficijenata, a u sledeću će ući najverovatnije kao 19. Retko kada je u evropskom fudbalu viđen ovakav strmoglav pad za samo nekoliko meseci. Ali, loši rezultati srpskih klubova u evrokupovima su došli na naplatu.

Po učinku u ovoj sezoni, Srbija je trenutno 45. od 54 zemlje. Ispod nas su samo Crna Gora, Gruzija, Severna Irska, Litvanija, Vels, Lihtenštajn, San Marino, Gibraltar i Estonija. Bolji koeficijent u dosadašnjem delu sezone imaju Malta, Makedonija, Isrka, Letonija, Andora, Belorusija, BiH, Moldavija, Jermenija, Luksemburg, Farska Ostrva, Kazahstan... Zato jer su njihovi klubovi makar letos u kvalifikacijama osvajali neke bodove. Za razliku od naših.

Izabrane vesti

Srpski klubovi su ove sezone na 25 utakmica ostvarili 22 poraza. Jedinu pobedu je zabeležio Partizan letos u kvalifikacijama protiv Sabaha, po jedan remi u grupnoj fazi su upisali Crvena zvezda i TSC. Najveći doprinos je doneo dirrektan plasman Zvezde u Ligi šampiona – pet bodova. Kada se tu dodaju pobeda Partizana, Zvezdin remi sa Jang Bojsima i remi TSC-a protiv Olimpijakosa, pa podeli sa brojem učesnika, srpski bilans je u ovoj sezoni pojačan tek za 1,4 koeficijentna boda.

Ukupan koeficijent trenutno iznosi 27,775 bodova i sa njim je Srbija od sinoć na 17. mestu u obračunu za sezonu 2025/26. Juče nas je pobedom Makabi Tel Aviva nad Brejdablikom prestigao i Izrael. Njihov koeficijent je sada 28,125. A do kraja će nas prestići još Ukrajina (27,400) i Grčka (27,125). Ukrajinci sigurno imaju Šahtjor na proleće u Evropi, a Grci imaju siguran PAOK u osmini finala Lige konferencije, dok su Olimpijakos, AEK i Panatinaikos trenutno trećeplasirani u svojim grupama Lige Evrope. Oni još nisu osigurali ta mesta ali su u dobroj poziciji za evropsko proleće u plej-ofu za osminu finala. Panatinaikosu treba da ne izgubi kod kuće od Makabi Haife, Olimpijakosu da ostane neporažen protiv TSC-a u Pireju, a AEK ima najteži posao na gostovanju Ajaksu gde mu je dovoljan i bod. Realno je očekivati tri grčka kluba na proleće u Evropi i to sigurno znači i preskakanje Srbije na listi nacionalnih koeficijenata.

Srbija je za sad mirna na toj 19. poziciji jer Poljaci debelo kasne (24,625). Međutim, i oni imaju šansu za napredak. Legija je jednom nogom u plej-ofu za Ligu konferencija, šanse za evropsko proleće u baražu od sinoć ima i Rakov. Ipak, malo je verovatno da će Poljaci već ove sezone prestići Srbiju.

Koliko smo mogli, ovu sezonu smo upropastili i ona će nas proganjati narednih pet godina koliko traje obračun. Muka je što već i sledeće sezone srpski klubovi imaju težak zadatak. Dva kluba u kvalifikacijama za Ligu šampiona, jedan u kvalifikacijama za Ligu Evrope i dva u kvalifikacijama za Ligu konferencije. Dakle, opet se osvojeni bodovi dele sa pet.

U slučaju još jedne loše sezone, Srbiju čeka novi pad. Brišu nam se bodovi iz sezone 2019/20 kada su osvojena 24 boda i koeficijent pojačan za ukupno šest koeficijentnih bodova. Ako ne odbranimo te bodove, Srbiju čeka pad van 20 najboljih i to znači povratak na „fabrička podešavanja“, četiri kluba u Evropi od kojih prvak kreće iz prvog kola kvalifikacija. Kao nekad...

Šansa je bila, ispuštena je i teško će nam se ovakva opet ukazati.

REZULTATI SRPSKIH KLUBOVA OVE SEZONE

LIGA ŠAMPIONA

TSC - Braga 0:3, 1:4

Crvena Zvezda - Mančester Siti 1:3

Crvena zvezda - Jang Bojs 2:2, 0:2

Crvena zveza - RB Lajpcig 1:3, 1:2

LIGA EVROPE

Čukarički - Olimpijakos 1:3, 0:3

TSC - Vest Hem 1:3, 0:1

TSC - Olimpijakos 2:2

TSC - Frajburg 1:3, 0:5

LIGA KONFERENCIJE

Vojvodina - APOEL 1:2, 1:2

Partizan - Sabah 0:2, 2:0

Partizan - Nordsjeland 0:5, 0:1

Čukarički - Ferencvaroš 1:3, 1:2

Čukarički - Genk 0:2

Čukarički - Fjorentina 0:6, 0:1

UČINAK

Pobede: 1

Nerešene: 2

Porazi: 22

Gol razlika: 17:65

DOPRINOS NACIONALNOM KOEFICIJENTU OVE JESENI (27,775)

Crvena zvezda 5 (1,000)

Partizan 1 (0,200)

Vojvodina 0 (0,000)

TSC 1 (0,200)

Čukarički 0 (0,000)


tagovi

uefa koeficijent

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara