Borba za 11. i 15. mesto (©Swissfootballdata.com)
Borba za 11. i 15. mesto (©Swissfootballdata.com)

UEFA koeficijenti: Presudnih 10! Ukrajinci pred ambisom, gledamo u Zagreb, Frankfurt, Rim...

Vreme čitanja: 5min | čet. 25.11.21. | 10:38

Navijamo protiv Belgijanaca i Švajcaraca. Naravno i za beogradske večite rivale

Beogradski večiti rivali u naponu, srpski klupski fudbal na prekretnici. Mesto u najboljih 15 na Uefinoj rang-listi skoro je zagarantovano, pa će Srbija u sezoni 2023/2024 imati dva predstavnika u Ligi šampiona, ali među najvećim optimistima i dalje tinja nada da bismo nekako mogli da se domognemo i 11. pozicije koja znači i jedno direktno mesto u elitnom takmičenju.

Objektivno gledano ta je opcija na baš dugačkom štapu, jer Srbija i dalje ima 2,025 bodova manje od Ukrajine, dok joj Belgijanci opasno dišu za vratom, a ni Švajcarska nije daleko. Međutim, poslednji evropski rezultati išli su kao poručeni za srpski koeficijent.

Izabrane vesti

Prvenstveno kad su ukrajinski klubovi u pitanju, jer u utorak je Dinamo u Kijevu izgubio od Bajerna, a sinoć i Šahtjor na gostovanju kod Intera. I jedni i drugi tako su ostali bez šansi da se domognu i proleća u Ligi Evrope. To znači da Ukrajini evropsko proleće može da donese samo još Zorja, ali će i ona izgubiti tu mogućnost ako večeras izgubi na gostovanju kod Rome, a norveški Bode na domaćem terenu savlada sofijski CSKA što se i očekuje.

Ako bi se to i desilo, Ukrajina bi već 9. decembra ostala bez predstavnika u Evropi i šansi da nam previše odmakne.

Naravno, ta dva boda razlike nije nimalo lako nadoknaditi, jer se bodovi koje osvajaju večiti dele sa četiri koliko smo predstavnika imali na početku sezone. Ali pored juriša na Ukrajinu, Zvezda i Partizan moraju da brinu i o onima koji im prilaze sa leđa. Realna konkurencija su nam Belgijanci i Švajcarci, dok Hrvati i Česi zaostaju više od četiri boda, a kao što rekosmo – ni dva nije lako nadomestiti.

Dobra vest za Srbiju je da je i Briž sinoć pretrpeo debakl u sudaru sa Lajpcigom (0:5). To znači da će Briž završiti poslednji na tabeli ako u poslednjem kolu – gostuje kod Pari Sen Žermena, a Nemci čekaju Mančester Siti – ne osvoji više bodova od Lajpciga. Da je igrao nerešeno sa Lajpcigom išao bi u Ligu Evrope i pretio da tamo napravi dar-mar.

Drugi Belgijanci bolje stoje, mada bi i Antverpen mogao da danas ostane bez šansi za proleće u Ligi konferencije, ako večeras u Ligi Evrope izgubi na gostovanju kod Ajntrahta. Za dobrobit srpskog koeficijenta idealno bi bilo da i Genk izgubi na gostovanju kod Dinama u Zagrebu i tako se oprosti od Lige Evrope. Onda bi u poslednjem kolu na domaćem terenu sa bečkim Rapidom igrao za treće mesto i nastavak takmičenja u Ligi konferencije. Verovatno bi mu – jer malo je verovatno da će Rapid dobiti Vest Hem večeras – bio dovoljan i bod.

Na kraju, Belgijance će na proleće sigurno predstavljati Gent, koji će verovatno takmičenje u Ligi konferencije nastaviti kao prvi u grupi, jer ima tri boda više od Partizana i bolji učinak u međusobnim duelima, dok Flora i Anortozis jednostavno nisu taj nivo.

18.45: (2,20) Dinamo Zagreb (3,50) Genk (3,50)

Za kraj, tu je Švajcarska, uzdrmana remijem Jang Bojsa sa Atalantom u triler meču Lige šampiona. Podela plena (3:3) znači da bi Jang Bojs mogao u Ligu Evrope samo ako u poslednjem kolu na Old Trafordu savlada Mančester junajted, koji je, istina, već osigurao prvo mesto u grupi. S tim da bi za prolazak Jang Bojsa i Atalanta morala da izgubi kod kuće od Viljareala.

S druge strane, Bazel sigurno ide dalje u Ligi konferencije, ali bi za srpske klubove bilo vrlo dobro kada bi Karabag danas savladao Omoniju, a Kairat odoleo pred naletima Švajcaraca. U tom slučaju, Bazel bi bio drugi u grupi i išao u baraž sa jednim od trećeplasiranih u Ligi Evrope.

Vrlo je važno znati da u baražu – nema popravljanja koeficijenta!

Međutim, ako bi Bazel savladao Kairat, potom i Karabag u poslednjem kolu osvojio bi četiri boda za te dve pobede, plus još dva za prvo mesto u grupi i kada tih šest bodova podelimo sa četiri švajcarska predstavnika u Evropi došli bismo do toga da bi za dve nedelje nacionalni koeficijent porastao za bod i po!

I Srbija naravno ima šanse da značajno popravi koeficijent. Ima dva kluba, četiri utakmice, plus te bonus bodove koji se dodaju klubovima koji su prošli dalje. U Ligi šampiona se dodaje pet bodova, u Ligi Evrope četiri i dva (za prvo i drugo mesto), u Ligi konferencije dva i jedan.

Teoretski, ako bi Zvezda i Partizan dobili sve četiri utakmice u grupi i bili prvi na tabeli, doneli bi Srbiji 3,5 bodova, ali to je prilično nerealno. Ako bi osvojili skupa šest bodova u ta četiri meča (dve pobede i dve remija ili tri pobede i poraz) i dodatna tri bonus boda (za drugo mesto u grupi) popravili bi nas učinak za 2,25 bodova.

16.30: (5,00) Kairat (3,70) Bazel (1,80)

Zbog plasmana na tabeli pratićemo, naravno, i šta će uraditi rivali večitih u grupama.

Ako ćemo iskreno, najrealnija opcija je i dalje 13. mesto. Da ne stignemo Ukrajinu, da nas Belgijanci preteknu, ali da ostanemo ispred Švajcarske.

Ali fudbal ne bi bio fudbal da nema iznenađenja.

UTAKMICE KOJE VEČERAS PRATIMO

Liga Evrope

18.45: (2,55) Midtjiland (3,25) Braga (3,05)

18.45: (1,43) Crvena zvezda (4,70) Ludogorec (8,50)

18.45: (2,20) Dinamo Zagreb (3,50) Genk (350)

21.00: (1,40) Ajntraht Frankfurt (4,90) Antverpen (9,00)

Liga konferencije

16.30: (7,25) Flora (4,50) Partizan (1,50)

16.30: (5,00) Kairat (3,70) Bazel (1,80)

18.45: (1,55) Karabag (4,00) Omonija (7,50)

21.00: (6,25) Anortozis (4,10) Gent (1,60)

21.00: (1,17) Roma (8,50) Zorja (18,0)

21.00: (1,20) Bode (7,75) CSKA (16,0)

ŠTA KOJE MESTO DONOSI

10. mesto: Šampion sigurno startuje u grupi Lige šampiona;

11. mesto: Šampion startuje u grupi Lige šampiona ako osvajač tog takmičenja iz prethodne sezone obezbedi mesto u grupi LŠ preko prvenstva;

12. mesto: Šampion startuje u plej-ofu (osigurana minimum grupa Lige Evrope);

13. mesto: Šampion startuje u plej-ofu Lige šampiona ako osvajač tog takmičenja iz prethodne sezone obezbedi mesto u grupi LŠ preko prvenstva.

BODOVANJE ZA NACIONALNI KOEFICIJENT

Pobeda u grupi

Liga šampiona - 2

Liga Evrope - 2

Liga konferencije – 2

Remi u grupi

Liga šampiona – 1

Liga Evrope – 1

Liga konferencije – 1

Bonus za prvo mesto u grupi

Liga šampiona – 5

Liga Evrope – 4

Liga konferencije – 2

Bonus za drugo mesto u grupi

Liga šampiona - 5

Liga Evrope – 2

Liga konferencije – 1

Bonus za osminu finala

Liga Evrope – 1

Remi u nokaut fazi (od osmine finala)

Liga šampiona – 1

Liga Evrope – 1

Liga konferencije – 1

Pobeda u nokaut fazi (od osmine finala)

Liga šampiona – 2

Liga Evrope – 2

Liga konferencije – 2

Bonus za četvrtfinale

Liga šampiona – 1

Liga Evrope – 1

Bonus za polufinale

Liga šampiona – 1

Liga Evrope – 1

Liga konferencije – 1

Bonus za finale

Liga šampiona – 1 

Liga Evrope – 1

Liga konferencije – 1


tagovi

uefa koeficijentFK Crvena zvezdaFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara