S prvog meča protiv Flore (©Starsport)
S prvog meča protiv Flore (©Starsport)

Overa proleća kao protiv Jang Bojsa: Partizan ne sme da dozvoli reprizu Augzburga i AZ-a

Vreme čitanja: 4min | čet. 25.11.21. | 08:25

Crno-beli veliki favoriti protiv Flore (16.30, TV Arena Premium 1, RTS 1) u pretposlednjem meču grupne faze Lige konferencije

Crno-beli kao na dvočasu srpskog jezika. Jesen u Ligi konferencije za njih izgleda kao pisanje sastava na temu „Kako prezimiti u Evropi“. Uvod je bio sjajan, razrada ne baš, nedostaje im efektan zaključak. Poenta. Moraju da je osmisle tokom 90-minutnog gostovanja u Talinu kako bi zavredeli visoku ocenu i takmičarskoj godini dali smisao.

Kompletna javnost je saglasna da je Partizan favorit protiv Flore (16.30, TV Arena premium 1, RTS 1), svi u i oko Humske su uvereni da će posao oko plasmana u narednu fazu zavšiti na Baltiku (tamošnjeg predstavnika su savladali kod kuće 2:0), čime bi na neki način reprizirali dostignuće od pre četiri leta, kad su kolo pre kraja osigurali prezimljavanje. Doduše, u vrednijem UEFA nadmetanju kakvo je Liga Evrope. Ako se ima u vidu pozicija Parnog valjka iz druge polovine prošle godine (ispao sa međunarodne scene, zaostajao debelo za Crvenom zvezdom na srpskoj) i trenutna (lider Superlige, izgledne šanse da prođe dalje u Evropi) razlog za optimizam i te kako buja. Da se kao u eri Miroslava Đukića kolo pre kraja, pobedom nad Jang Bojsom, završi posao. Da se rival napadne i jasno mu se stavi do znanja ko je kvalitetniji. Da se ne čeka poslednjih 90 minuta i meč sa Anortozisom u Beogradu, iako će i na njemu sastav Aleksandra Stanojevića biti u prednosti.

Izabrane vesti

Posle dva kola (pobede na Kipru i nad Florom) delovalo je da je suštinski posao završen. U Estoniji se traži overa, pečat, završni čin. Između ostalog, kako bi se izbegla drama, jer je bliska prošlost pokazala da se izazivanje sudbine i flert sa kalkulacijama nisu dobro završili po Partizan.

Primer prvi: tokom 2015. je izgledao sjajno na međunarodnim utakmicama, grupnu fazu Lige Evrope otvorio trijumfima nad AZ Alkmarom (kod kuće) i Augzburgom (u Nemačkoj), „okrenuo“ Holanđane na njihovom tlu i taman kad se očekivalo da stavi tačku pred rođenim navijačima, sve je uprskao. Bilo mu je potrebno „samo“ da ne izgubi 1:3 od Bavaraca, poveo je i činilo se da ništa ne može po zlu da krene. Da i te kako može, pokazao je Raul Bobadilja.

16.30: (7,25) Flora (4,50) Partizan (1,50)

Primer drugi: šokantna završnica meča u Hagu novembra 2019. I tad je sve izgledalo bajkovito na početku, jer je protiv AZ-a, ali u Beogradu, igrao više nego pristojno, potom tukao Astanu u Nursultanu i delovalo je da je pred ciljem. Još je u prvom poluvremenu uzvratnog duela u Holandiji stekao dva gola preimućstva, a nije prošao, usled konfuzne završnice.

Narovoučenije: pobedi danas i ne misli na sutra.

Kakvo je raspoloženje među crno-belima slikovito su dočarali trener i jedan od najiskusnijih defanzivaca. Aleksandar Stanojević je upozorio kako nema šanse da u savremenom fudbalu potceni bilo koga, dok je Nemanja Miletić rečima „ako budemo razmišljali da će biti lako, možemo da poginemo“ podebljao liniju ispod reči „OPREZ“. Taj stav može se tumačiti i onom „ko se o mleko opeče taj i u jogurt duva“. U ovom času deluje ispravno, s tim što bi trebalo imati na umu da je, ipak, reč o kvalitetom slabijem i takmičenju i rivalu (Estonci u fudbalu ni po čemu nisu nivo Nemaca ili Holanđana) i da je sadašnji Partizanov tim drugačijeg sklopa od onih eliminisanih u napetim finišima. Kod Ljubinka Drulovića je bilo dosta problema u kancelarijama i ega u svlačionici, kod Sava Miloševića taktičke nediscipline na terenu i suviše oslanjanja na individualna rešenja. Kod Stanojevića je Parni valjak skladna celina. Tim. Bez velikih zvezda, ali sa jasnim algoritmima u igri. Ako nema oscilacija kao u navedenim primerma, logično je očekivati da nema ni posledica, već da se već danas čekira viza za nokaut fazu.

Još bitnije: u tom slučaju bi stekao komoditet da se do kraja 2021. maksimalno posveti obavezama u šampionatu, gde posle dugo vremena ima priliku da obraduje navijače čak i više nego prezimljavanjem u Evropi. Na papiru nema težak raspored (Voždovac i Metalac na strani, Novi Pazar i Kolubara u Humskoj), ali nema ni potrebe da se odlaže započeto. Naprotiv, najlogičniji kraj tog sastava koji je počeo da se piše na Kipru sredinom septembra mogao bi da predstavlja citat Fransisa Bejkona: „Izabrati pravo vreme znači uštedeti vreme“.

Nekad je suština u jednostavnosti.

GRUPA B

16.30: (7,25) Flora (4,50) Partizan (1,50)

21.00: (7,00) Anortozis (4,20) Gent (1,55)

***kvote su podložne promenama



tagovi

FK PartizanFlora

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara