UEFA koeficijenti: Sad već postaje zabrinjavajuće, Srbija 0/4!

Vreme čitanja: 2min | čet. 10.08.23. | 22:51

Ni Partizan nije uspeo, naša zemlja ove sezone jedna od najgorih po broju osvojenih bodova za nacionalnu stvar

Četiri utakmice odigrali su srpski klubovi ovog leta u evrokupovima i doživeli četiri poraza. TSC je glatko izgubio od Brage (0:3), Vojvodina dva puta od kiparskog Apoela (1:2 i 1:2), a Partizan večeras od Sabaha (0:2).

Prevedeno na 'jezik UEFA koeficijenata' - nula bodova za nacionalnu stvar. I jedna reč koja najpreciznije opisuje našu trenutnu situaciju: zabrinjavajuće.

Izabrane vesti

Četiri boda bio je maksimum iz ova četiri meča (pobeda u kvalifikacijama vredi upola manje nego u grupnoj fazi); ruku na srce, nismo ni očekivali tako nešto, ali nismo se baš nadali ni 'krompirićima' nakon prva četiri susreta.

Jedan klub (Vojvodina) već je završio takmičenje, ostali smo sa četiri, a ono što posebno brine jeste taj Partizanov poraz, jer bismo lako mogli da još tokom letnjeg žaropeka ostanemo i bez drugog.

Čukarički ima zagarantovanu Ligu konferencije šta god da uradi u Ligi Evrope, TSC takođe ima zagarantovano mesto u LE, tako da su crno-beli bez dileme najneprijatnije iznenađenje. Pa je samim tim i njihova moguća eliminacija najveća pretnja po srpski koeficijent.

Svaka čast Crvenoj zvezdi, evidentno je da ima daleko najbolji tim u zemlji, ali osvajati bodove u Ligi šampiona biće vraški teško. Od Partizana je otuda projektovan najveći doprinos. Jer ne treba trošiti reči na analize koliko je lakše pobeđivati u Ligi konferencije nego li u Ligi Evrope, a kamoli u eliti. Najbolji primer dala nam je protekla sezona u kojoj su crveno-beli sakupili 6,500 bodova u LE, dok je njihov večiti rival u LK išao čak do 12,000. A lako je mogao i više da ga Šerif nije iznenadio u 1/16 finala.

Bez Partizanovih bodova ove jeseni, utisak je, ne piše nam se dobro. Lako bi moglo da se dogodi da i opstanak u TOP 15 bude ugrožen, što je pre samo nekoliko meseci izgledalo maltene nemoguće.

Podsetimo, bez obzira što niko od naših predstavnika ovog leta nije uzeo ni bod, Srbija na kontu ima 0,800. Zaradila ih je Crvena zvezda samim plasmanom u grupnu fazu Lige šampiona (četiri bonus boda podeljeno sa pet predstavnika = 0,800).

Srbija je u odnosu na proteklu sezonu već skliznula za dve pozicije, sa 11. na 13. Doduše, to je negde bilo i očekivano, imajuću u vidu da su Švajcarci brisali značajno manje od nas za 2018/19, odnosno da su Turci u neverovatnom naletu i da njihovi klubovi haraju u Ligi konferencije.

Ono što nismo mogli da očekujemo jeste ovih NULA BODOVA sredinom avgusta od ekipa koje su startovale?!

Nažalost, veliko je pitanje koliko će situaciju moći da popravi TSC u revanšu sa Bragom ili Čukarički protiv koga god da bude igrao, Genka ili Olimpijakosa.

I još jedan poražavajući podatak za kraj: manje bodova od Srbije ovog leta osvojilo je samo šest od 55 zemalja sa UEFA rang liste. To su Estonija, Gibraltar, San Marino, Lihtenštajn, Vels i Švajcarska.


tagovi

uefa koeficijent

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara