Foto: Reuters
Foto: Reuters

UEFA poverila Srbija - Crna Gora svom najboljem arbitru, sudio finale Svetskog prvenstva

Vreme čitanja: 2min | sub. 14.10.23. | 14:18

Delilac pravde s finala Svetskog prvenstva u Kataru delegiran za duel na Marakani

Umela je UEFA da prepozna značaj predstojećeg duela Srbije i Crne Gore u kvalifikacijama za EURO 2024. O tome svedoči i informacija iz Niona da je sudija od najvećeg poverenja Evropske fudbalske federacije Simon Marčinjak angažovan za komšijski derbi (utorak, 20.45). Asistiraće Pavel Sokolnicki i Tomaš Listkijevič, dok će četvrti arbitar biti Pavel Račkovski.

Poljak je sudio na obe najvažnije utakmice odigrane u poslednjih godinu dana u svetskom fudbalu. Najpre je u decembru 2022. odradio finalni meč Mundijala u Kataru, u kom je Argentina nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca savladala Francusku. U tom spektakularnom okršaju Marčinjak je svirao čak tri penala, jedan u korist Gaučosa i dva za Galske petlove. Samo šest meseci kasnije dobio je priliku da sudi i finale Lige šampiona na stadionu Ataturk u Istanbulu, gde je Mančester Siti trijumfovao s minimalnih 1:0 protiv Intera.

Izabrane vesti

Ovo je treći put da je 42-godišnjak iz Plocka angažovan za mečeve srpske reprezentacije. Još davne 2013. dobio je šansu da deli pravdu u duelu Vels-Srbija, a Orlovi su tada pobedili u utakmici bez rezultatskog značaja 3:0, pošto su prethodno već izgubili šanse za odlazak na Mundijal u Brazil 2014. Mnogo važniji je bio duel protiv Portugala 2019. u kvalifikacijama za prošlo Evropsko prvenstvo. Tada je Srbija odigrala 1:1 pred više od 50.000 gledalaca na Lužu. Ipak, ni taj kvalifikacioni ciklus nismo zapamtili po dobrom, pošto Srbija kasnije nije uspela da se plasira na kontinetalni turnir.

Vredi istaći da je već jednom sudio na Marakani. Bilo je to septembra 2018. na startu grupne faze Lige šampiona protiv Napolija 0:0. Marčinjak FIFA značku nosi od 2011. godine.

Podsetimo Srbija prethodno gostuje Mađarskoj u subotu (20.45) na Puškaš areni u Budimpešti.



tagovi

fudbalska reprezentacijafudbalska reprezentacija Srbijereprezentacija Crne GoreKvalifikacije za Euro 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara