UEFA protiv PSŽ-a: Kako ste prodali u Katar trojicu igrača i da li baš vrede 80.000.000 evra?

Vreme čitanja: 2min | uto. 19.09.23. | 14:46

Povod je transfer Julijana Drakslera

Kad su Abdu Dijalo i Marko Verati potpisali za isti klub niko nije sumnjao. Dešavalo se ranije, a biće i u budućnosti sličnih primera. A kad je Pari Sen Žermen poslao o Julijana Drakslera u Katar UEFA je počela da sumnja i zato će, prema navodima više medija, otvoriti istragu kako bi ispitala poslovanje prvaka Francuske.

Čak i ako nisu u pitanju isti klubovi, u Nionu su zabrinuti zbog načina na koji je u razmaku od samo mesec dana, maltene bez prethodnih najava, došlo to toga da Dijalo i Verati obuku dres Al Arabija, a Draksler se obaveže na vernost Al Ahliju. Ako se ima u vidu povezanost dražave Katar sa PSŽ-om, što se maltene smatra jednim telom, kao i uticaj Nasera Al Kelaifija, predsednika kluba, ujedno i prvog čoveka Ivesticionog fonda Katar, to je zvaničnicima Evropske kuće fudbala bilo dovoljno da upale alarm.

Izabrane vesti

Po dva osnova. Prvi:  istražuju bliskost PSŽ, Al Arabija i Al Ahlija, koja, prema nagoveštajima, prevazilazi čisto sportsko-poslovne odnose. Drugi: UEFA sumnja da poslednji novajlija u Kataru, Julijan Draksler, vredi koliko je plaćen. Za njegov potpis je izdvojeno 20.000.000 evra, a realna cena, prema proceni Transfermartka oko 5.000.000 evra, za fudbalera koji je prošle sezone skupio 405 minuta na terenima portugalskog prvenstva na pozajmici u Benfiki, a pretprošle tek 540 u Ligi 1.

-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

-------------------

Podsetimo da je rastanak sa Veratijem doneo Parižanima 45.000.000, a odlazak Dijaloa 15.000.000 evra. Sve ukupno 80.000.000 evra samo iz Katara, zbog čega UEFA smatra da na ovaj način šampion Francuske „frizira“ poslovne knjige kako bi izbegao sankcije usled pravila Finansijskog fer-pleja. Pod uslovom da proceni da su odnosi PSŽ i klubova iz Katara suviše bliski, onda na Parku prinčeva sve ovo što su uradili neće moći da zavedu kao prodaje u tek završenom prelaznom roku. Posledično tome, odraziće se na aktivnosti u sledećim transfer pijacama, kad bi PSŽ mogao da ima ograničen pristup tržištu. Ili da ih uopšte nema, kao što je bio slučaj sa Čelsijem, Barselonom, Atletikom...

Ovo nije prvi put da se klub u vlasništvu investicionog fonda Katar nalazi na udaru UEFA, u prošlosti je blokirala neke od ugovora sa kompanijama iz te države (BeIN Sport, Katar Tourism, Aspetar) na osnovu procene da su dve strane bile direktno povezane.



tagovi

Pari Sen ŽermenKatarUEFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara