UEFA udarila na trošadžije! Nema više „nejmarovskih“ transfera, fiktivnih pozajmica, prevara sa filijama, astronomskih disbalansa u budžetu...

Vreme čitanja: 3min | pet. 25.05.18. | 09:24

Propisi će biti značajno pooštreni, ali eto novih izazova za Pari Sen Žermen i ekipu da dokažu da su i ove barijere premostive

Nema više „nejmarovskih“ transfera!

Tako glasi vest koja je ovog jutra munjevitom brzinom obišla fudbalsku planetu. Generalni komitet Uefe održao je sastanak u Kijevu gde je osvežen zakon o Finansijskom fer-pleju koji bi trebalo da obuzda najveće trošadžije na transfer pijaci. 

Izabrane vesti

Ako je verovati tvrdnjama dobro obaveštenih izvora, više neće biti tako lako realizovati megatransfere poput onog koji je izazvao tektonske potrese u fudbalu - Nejmarovog iz Barselone u Pari Sen Žermen.

Kao primeri lošeg uticaja basnoslovnih kupovina na fudbal uzeti su primeri Barseloninih transfera Filipea Kutinja i Usmana Dembelea, te Kilijana Mbapea u PSŽ ovog leta...

Kao jedan od glavnih zaključaka pomenutog sastanka UEFA je istakla da više neće dozvoliti budžetske nepravilnosti i disbalans na računu veći od 100.000.000 evra! Ukoliko se dogodi da neki klub ima minimum 100.000.000 evra negativnu razliku između prihoda i rashoda - uslediće drakonske kazne, ali i izbacivanje iz svih evropskih takmičenja. U centru pažnje upravo zbog istog problema ovih dana nalazi se Milan zbog malverzacija kineskog konzorcijuma na čelu kluba i pozajmica od američkog investicionog fonda koje ne mogu da budu isplaćene. Milan je na pragu izbacivanja iz Evrope, drakonske kazne, a UEFA je odbila i molbu kluba za postizanje dogovora o nagodbi. 

Kako bi ovaj mehanizam funkcionisao? Uzećemo Nejmarov primer. Ako Pari Sen Žermen, primera radi, plati 222.000.000 evra, a ima konačni disbalans veći od 100.000.000 evra (nije prodao igrače u vrednosti od bar 122.000.001 evro) klub mora da ponudi garancije da će razlika biti namirena odmah, inače UEFA neće dozvoliti da transfer bude završen.

Jedan od noviteta biće i zabrana „zamaskiranih“ transfera, odnosno pozajmica s obavezom otkupa na kraju sezone, kako bi se prevarile knjige. Kao najjasniji primer takvog poslovanja navedena je Monakova „pozajmica“ Kilijana Mbapea Pari Sen Žermenu uz dogovor da se po završetku sezone isplati 180.000.000 evra za transfer.

Ovakve transakcije će se odsad gledati kao transferi i dogovorene sume biće računate odmah!

Više neće biti moguće ni da se dogodi da jedan klub, na primer Mančester Siti, kupi igrača i istog automatski prosledi u svoju filijalu Njujork Siti. Takvi transferi će se ubuduće uračunavati u knjige kluba koji je doveo igrača. Tu bi najviše mogao da bude na udaru Čelsi, poznat po tome da svoje igrače prosleđuje na sve krajeve Evrope.

Klubovi neće više biti u mogućnosti da unapred računaju dobitke od Lige šampiona ili Lige Evrope u svoje budžete.

Jedna od najvažnijih novosti jeste da će svi klubovi imati obavezu da budu transparentni i da će morati da otkriju sve cifre u transferima. Između ostalog, kolike procente dobijaju agenti, provizije i sve ostale klauzule.

UEFA je kao šest glavnih zaključaka izvukla sledeće stavke:

1. TRANSPARENTNOST

Obaveza svih klubova biće da iznose svoje budžete, balans na računu, ali i sve troškove i dobitke.

2. LIMITIRAN DEFICIT I STROGA KONTROLA

Klub s disbalansom većim od 100.000.000 evra između onog što plate i onog što dobiju od prodaje automatski će biti kažnjeni.

3. STOP FIKTIVNIM POZAJMICAMA

Više neće biti moguće da se dogovaraju fiktivne pozajmice, jer će biti tretirane kao transferi.

4. STOP PREVARAMA SA PRODAJOM IGRAČA FILIJALAMA

Svaka transakcija između matičnog kluba i filijale ulaziće u finansijske izveštaje i više neće biti prikrivanja brojki.

5. STOP RAČUNANJU BUDŽETA UNAPRED

Sve nagrade i bonusi od klupskih takmičenja neće biti uračunati u budžet pre nego što turnir počne da se igra.

6. KONTROLA DUGOVANJA

Rigoroznije kontrole!

Eto novih izazova za Pari Sen Žermen i ekipu da dokažu da su i ove barijere premostive. 

Foto: Action Images


tagovi

finansijski fer-plej

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara