Putinčanin iz vremena dok je nosio dres Voždovca (© Star sport)
Putinčanin iz vremena dok je nosio dres Voždovca (© Star sport)

Utakmica posle koje se mnogo oprašta, a dugo ne zaboravlja: Nijedna serija ne traje večno

Vreme čitanja: 4min | pet. 26.08.22. | 12:07

Marko Putinčanin ubeđen da će Napretku krenuti protiv niškog Radničkog

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Kruševca)

Ni korona u svim jekovima nije uspela da iz Napretkovog stroja izbaci polovinu kadra kao stomačni virus koji ovih dana muči Kruševljane. Kada tome dodamo povrede i suspenzije, Čarapani će bez četrneastorice na megdan naljućem rivalu, tamo gde su najmanje želeli da dođu u okrnjenom sastavu.

Izabrane vesti

Za navijače Napretka i Radničkog jedan od najvećih srpskih fudbalskih derbija je više od utakmice, a to se decenijama prenosi i na sastave klubove, posebno igrače ponikle u istim. Istini za volju, neki od rovitih fudbalera tima iz Kruševca će se verovatno naći na klupi, ali kad svemu nabrojanom pridodamo još uvek aktuelnu lošu seriju rezultata Napretka i buđenje Radničkog u prošlom kolu, nije teško pogoditi favorita. Sport, ipak, stvara čuda i kakav motiv će to biti za gostujuću sastav, da prvu trojku u novoj sezoni Mozzart Bet Super lige ubeleželi na mestu gde je najslađe i u atmosferi u kojoj se isto ne očekuje.

Poslednje pojačanje za četu Dušana Đorđevića, uz Josipa Projića, najiskusniji u ovom sastavu Napretka, Marko Putinčanin, zna tajnu za izlazak iz krize:

Energija! To je ključna stvar, detalj oko koga se sve ostalo vrti. Kada se negativna energija uvuče pod kožu, zna da bude nezgodno svakoj ekipi na svetu. Moramo da se trgnemo, izdignemo iz situacije, vratimo onu pravu snagu. Fudbal je nepredvidiv, jedna utakmica može da okrene celu sezonu. Nadam se da ćemo od Niša krenuti da radimo dobar posao“, počinje priču za Mozzart Sport novi vezista Napretka.

A kako je došlo do toga da iskusni fudbaler, posle epizoda u Uzbekistanu i Estoniji, završi baš u Kruševcu...

Vratio sam se u Srbiji iz porodičnih razloga, a Napretkovu ponudu stavio ispred ostalih zbog imena, veličine kluba, ambijenta koji je pod Bagdalom meni poseban. Uvek sam se osećao fenomenalno kad sam izlazio na ovaj teren. Naravno, i nova saradnja sa trenerom Đorđevićem. Imao sam priliku da radimo zajedno kada sam bio u Vojvodini, on je tada bio pomoćni trener u Novom Sadu. Izuzetno ga cenim, njegov karakter, ophođenje prema igračima, za koje smatram da je od presudnog značaja. Pokazao je da može da napravi izuzetne rezultate. Kada se sve stvari nameste, tako će biti i ovde“.

Za Đorđevićevo ponavljanje uspeha potrebna je i dobra reakcija tima, a koliki je zapravo kvalitet i domet današnjeg Napretka?

Došao sam sa velikim motivom i željom, najpre zbog navijača pred kojim sam i kao član protivničkih ekipa uživao, ali sam uveren i da tim ima ozbiljan potencijal. Nijedna serija ne traje večno, ni dobra ni loša, iskreno se nadam da ćemo već sutra početi da pobeđujemo, jer Napredak i kao klub i kao tim zaslužuje da bude na mnogo boljoj poziciji nego što je sada“.

Defanzivni vezni, centralni vezni, ofanzivni vezni - sve je u vezi sa Markom Putinčaninom. U ovom trenutku nas zanima koju ulogu mu je podario Dušan Đorđević?

Razgovorali smo o tome, ali, što se mene tiče, nemam problem da odgovorim na zahteve bilo koje pozicije. Omiljeno mesto mi je centralni vezni, više defanzivni“.

Sa ogromnim superligaškim iskustvom odleteo si sa Krova u Uzbekistan, nedugo zatim u Estoniju.

Tad je u Voždovcu bio dobar period za mene, međutim, pojavila se ponuda iz Uzbekistana i hteo sam da se oprobam i tamo. Ne mogu da kažem da sam bio prezadovoljan kako su stvari tekle, ne samo u sportskom smislu nego i u životnom. Posle nekoliko meseci otišao sam u Talin, u Levadiju, gde sam proveo nešto više od godinu dana“.

Postigao si na severu Evrope četiri gola, zabeležio osam asistencija i osvojio dva pehara, titula je stigla u glavni grad, a za njom i pehar Superkupa Estonije.

Igrali smo ofanzivno, postizali dosta golova, a cela ekipa je uvek učestvovala u napadu. Onda se tako pogodilo, da napravim odličan učinak“.

Posle kratkog osvrta na tek minuli deo karijere, vraćamo se mislima na Čair, novo nezgodno gostovanje Napretka, pokušaj da se prekine crna serija i bar malo umire uzavrele strasti odavno nestrpljivih navijača...

„U životu uvek razmišljam da od obećanja nema ništa, valja uzeti stvar u svoje ruke i konačno se namestiti na pravi način, za to nam je jako važna i podrška onih koji nas prate“, završava vidno raspoložen i optimističan Putinčanin.

Nova stranica derbija između Tvrđave i Kule piše se večeras, meč posle kojeg se mnogo toga oprašta, a nešto dugo ne zaboravlja. Pozornost lagano dostiže maksimum kako se bliži 69. srpski El klasiko. Onda sve staje. Računa se samo gol. Gol više. Jer Radnički i Napredak nekoliko decenija za Meraklije i Čarapane igraju fudbal koji je - više od igre.

MOZZART BET SUPERLIGA, ČETVRTO KOLO

Petak

Novi Pazar - Partizan 1:0 (1:0)

/Mijić 24 pen/

Crvena zvezda - Radnik 6:0 (1:0)

/Ivanić 12, Kangva 64, Katai 71, Pavkov 76, Kanga 83, Bukari 84/

Subota

Radnički Kragujevac - Vojvodina 0:2 (0:0)

/Simić 62, Malbašić 85/

Napredak - Javor 2:4 (0:1)

/Bastajić 80, 87p - Dukure 29, Gojković 46, Gigić 61, Kembel 67/

Spartak - Voždovac 3:0 (1:0)

//Todoroski 33, Srećković 67, Obradović 78/

Nedelja

18.55: (2,40) Radnički Niš (3,25) TSC (3,05)

21.00: (2,45) Kolubara (3,10) Mladost Lučani (3,10)

21.00: (3,50) Mladost GAT (3,30) Čukarički (2,15)




tagovi

Marko PutinčaninNapredak Kruševac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara