Slavlje fudbara Čeksija (Reuters)
Slavlje fudbara Čeksija (Reuters)

Utakmica sezone u Evropi! Šampionsko izdanje Čelsija i patnja kakvu Siti nije doživeo (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | ned. 12.11.23. | 19:37

Drugi fudbalski univerzum na Stamofrd Bridžu! Plavci se tri puta vraćali iz minusa u derbiju 12. runde sapleli branioca titule - 4:4

Utakmica sezone u Premijer ligi, ma u evropskom fudbalu! Atomski fudbal na Stamford Bridžu...Ne ovozemaljski, već sa druge planete. Osam pogodaka, šampionski karakter Čelsija kakav dugo nije viđen... Da se prosto čovek zapita kako je londonski tim tek deseti na tabeli, kako je iz prvih 12 mečeva sezone osvojio samo 16 bodova!? Tri puta su se izabranici Maurisija Poketina vraćali iz minusa, imali odogovr na golove Erlinga Halanda, na peh i autogol Tijaga Silve koji im se dogodio u 86. minutu utakmice. Koliko timova znate koji bi uspeli da skupe petlju, da smognu snagu za još jedan gol, a da nije Real Madrid? Londonski velikan nije pobedio, ali bod koji mu je Sitijevo dete Kol Palmer doneo iz penala u petom minutu nadoknade, mogao bi da bude prekretnica, do sada prilično turobne i neubedljive sezone - 4:4.

Ne pamti se kada je odbrana Sitija poslednji put doživela ovakvo maltretiranje. Arsenal mu jeste uzeo skalp, ali bilo je to nakon pukog taktičkog nadmudrivanja. Ovo večeras bilo je Čelsijevo ratovanje srcem, bez puno kalkulacija i razmišljanja... Želja često potcenjivanih mladića da pokažu da mogu da se nose i sa najmoćnijim timom na planeti. Zato nijednom nisu ustuknuli kada je Gvardiolin tim iznova i iznova pogađao za vođstvo. Iscrtali su Poketinovi momci sebi put kojim bi trebalo, sa ogromnim samopouzdanjem, da gaze u nastavku sezone.

Izabrane vesti

Kako objasniti da je Čelsi ove sezone na svom terenu gubio od Notingem Foresta, Brentforda i Aston Vile protiv koji nije smogao snage ni za jedan gol, a onda je branioca titule i najmoćniji tim planete nateran na nezapamćenu patnju!? Poslednji put Siti je primio tri gola u onom mančesterskom derbiju iz prošle sezone, kada je pregazio Junajted (6:3). Dakle, tada su golovi protivnika došli više kao posledica opuštanja i činjenice da je meč bio rešen. A kada se mreža Sitija poslednji put zatresla četiri puta na jednom meču, verovatno se malo ko seća. Pretpostavljamo da će pedantni statističari vrlo brzo lansirati i taj podatak.

Prvi taktovi meča na Stamford Bridžu najavili su spektakl. Utakmica nezapamćenog intenziteta počela je da se zakuvava od 25. minuta. Tada je Erling Haland i iznudi i realizovao jedanaesterac. A iako je uvodnom golu Sitija prethodila VAR provera, nema nikakve dileme da je Mark Kukurelja vukao i srušio Norvežanina na zemlju. Već tada je zamirisalo da bi derbi mogao da se pretvori u rutinsko odrađivanje posla za šampiona, da Čelsijeva klinčadija nije dorasla Gvardiolinom drim-timu. Ali, ne lezi vraže. Igrao se danas fudbal i mladićima i veteranima u tamo plavoj opremi i onima što su ne tako davno nosi nebesko-plavi dres velikana sa Etihada.

Sećate li se kada je neki tim okrenuo Siti za osam minuta? Uspeli su to Tijago Silva i Rahim Sterlig, Brazilac malo pre isteka pola sata igre glavom posle kornera Galahera, Englez na asistenciju zemljaka Risa Džejmsa i sve to pošto se papreno skupi supertalenat Joško Gvardiol obrukao amaterskom intervencijom. Najava ludila koje je tek usledilo, kako u finišu prvog poluvremena, tako i u nastavku meča. A Čelsijeva odbrana nije izdržala do petnaestominutne pauze, Jednostavno, u pevom minutu nadoknade, domaćin nije smeo da počasti Bernarda Silvu praznom livadom i dargocenim sekundama da se namesti i nacilja glavu Manuela Akanđija. Lopta savršena, neuhvatljiva za 39-godišnjeg Silvu.

Pa verovatno ni najveći optimisti među navijačima londonskog kluba nisu na poluvremenu stavljali novac na opkladu da će njihov tim preživeti drugi deo meča. Ako je i bilo hrabrih, verovatno su im sve nade potonule već u drugom minutu od izlaska iz svlačionice. Haland je nekako ugurao loptu u gol, a prosečnom londonskom navijaču pao mrak na oči dok mu se po glavi vrzmalo pitanje - ko se vraća dva puta protiv Sitija! Poketinovi puleni su se vratili, ne dva, već tri puta i zbog toga moraju da budu ponosni na bod koji je za njih kao pobeda, a za šampiona poput poraza. Jeste Siti pobegao na bod suficita u odnosu na Arsenal i Liverpul, ali čitava Premijer liga je shvatila da se Građani neće prošetati do titule kao nekih ranijih sezona.

Nikolas Džekson, strelac het-trika u prethodnom kolu protiv Totenhema, podario je novi život Čelsiju sredinom drugog poluvremena. Mirno je reagovao na Edersonov odbitak posle snažnog udarca Galahera, a Stamford Bridž je treći put pao u trans. Rolekoster se nastavio Silva je autogolom pretio da preraste u ozbiljog tragičara i tada je verovatno ceo jugozapadni London pomislio da je vožni došao kraj. Ali kinematografskom terminologijo, dogodio se momenat prevarenog očekivanja, a Poketinova odluka da u 90. minutu uvede na teren Armanda Broju ispostavila se kao pun pogodak!

Albanski napadač je majstorski prevario Rubena Dijasa i omogućio momku kojeg Gvardiola nije dovoljno cenio, da se osveti. Autoritativan penal Kola Palmera stavio je tačku na ludu fudbalsku predstavu.

Još tokom oktobra meseca pričalo se o paklenom Čelsijevom rasporedu, o nizu derbija sa predstavnicima velike šestorke, kao i mečevima protiv Njukasla, Brajtona. Evo Plavci odigraše već tri, umalo nisu pobedili Arsenal (2:2), Totenhem su tukli 4:1 i odneli veliki bod u meču u kojem je poraz delovao kao neminovnost. Na Poketinu je, da na talasu trenutne euforije, ubedi svoje igrače da mogu da se bore, ako ne za Ligu šampiona, makar za Evropu.

PREMIJER LIGA – 12. KOLO

Subota

Vulverhempton - Totenhem 2:1 (0:1)

/Sarabija 90+1, Lemina 90+7 - Džonson 3/

Arsenal – Barnli 3:1 (1:0)

/Trosar 45+1, Sadiba 57, Zinčenko 74 – Braunhil 54/

Kristal Palas – Everton 2:3 (1:1)

/Eze 5, Eduard 73– Mikolenko 1, Dukure 49, Gej 86/

Mančester Junajted – Luton 1:0 (0:0)

/Lindelef 59/

Bornmut - Njukasl 2:0 (0:0)

/Solanke 60, 73/

Nedelja

Aston Vila - Fulam 3:1 (2:0)

/Robinson 27ag, Mekgin 42, Votkins 63 - Himenez 70/

Brajton - Šefild 1:1 (1:0)

/Adingra 6 - Vebster 73ag/

Liverpul - Brentford 3:0 (1:0)

/Salah 39, 62, Žota 74/

Vest Hem - Notingem Forest 3:2 (1:1)

/Paketa 3, Boven 65, Souček 88 - Avonji 44, Elanga 63/

Čelsi - Mančester Siti 4:4 (2:2)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

ČelsiMančester SitiErling Haland

Obaveštavaj me

Man. Siti
Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara