Foto: Reuters
Foto: Reuters

Utešna nagrada ide Italijanima: Nesrećni Belgijanci tri puta pogađali okvir, Barela i Berardi ih surovo kaznili (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 10.10.21. | 16:52

Azuri naneli još jedan poraz Crvenim đavolima – 2:1 (0:0)

Nameračili su se Italijani ove godine na Belgijance. Po drugi put u svega tri meseca selekcija Roberta Mančinija uzima skalp Crvenim đavolima. Nakon što su im pre tri meseca naneli težak poraz u četvrtfinalu Evropskog prvenstva, Azuri su izabranicima Roberta Martineza u utakmici za treće mesto drugog izdanja Lige nacija naneli još jedan, nešto blaži uradac, ostavivši zlatnu generaciju belgijskog fudbala bez još jednog (kakvog-takvog) odličja - 2:1 (1:0).

Tesna i izjednačena utakmica, što uostalom odlično oslikava i rezultat, ali je vrlo lako moglo da ode i na drugu stranu. Međutim, sreća se osmehnula prvaku Evrope, Belgijanci su tri puta pogađali okvir protivničkog gola, a Italijani iskoristili nešto bolju igru na prelazu između dva poluvremena i surovo kaznili goste.

Izabrane vesti

Emotivno ispražnjeni posle poraza u polufinalu, i jedni i drugi su na teren stadiona Juventusa istrčali bez previše entuzijazma, tek da obave neizbežno, na ovaj ili onaj način. Da im meč za treće mesto nije od prevelikog značaja pokazali su i selektori dveju reprezentacija. Roberto Martinez hrabrom odlukom da, iako zbog blažih povreda ne može da računa na Romelua Lukakua i Edena Azara, iz startne postave izostavi i Kevina de Brujnea, a Roberto Mančini na drugoj strani da meč počne bez Leonarda Bonučija, Lorenca Insinjea, Marka Veratija, Žoržinja…

Stoga je sasvim razumljivo što u prvih 45 minuta nismo videli ni približno kvalitetan i atraktivan fudbal kao onaj koji su obe reprezentacije pružile sredinom nedelje u polufinalu. Ipak, uspevale su povremeno da podignu na noge publiku u Torinu. Učinio je to prvi Aleksis Salemakers sredinom prvog poluvremena pošto je na povratan pas Mičija Batšuaija sa ivice šesnaesterca zatresao prečku gola Đanluiđija Donarume.

Međutim, umesto da se od tog trenutka borba rasplamsa, utakmica se nastavila dotadašnjim tokom, pa je delovalo da će se na pauzu otići bez golova. Tako je uostalom i bilo, mada je Federiko Kijeza u poslednjem minutu prvog dela imao idealnu priliku da promeni rezultat na semaforu i dodatno ubije moral ionako indisponiranim Belgijancima. Povukli su Azuri kontru sa svoje polovine, Domeniko Berardi sa centra igrališta perfektnim dodavanjem pronašao Kijezu, napadač Juventusa iskontrolisao loptu i gađao dalji ugao, ali mu je Tibo Kurtoa vrhom kopačke odbranio zicer.

Ono što pred odlazak na odmor nije uspeo da učini Kijeza, uradio je po povratku sa istog Barela - sačekao je jednu odbijenu loptu posle kornera na ivici šesnaesterca (ono što tako dobro radi i u Interu) i volej udarcem doneo prednost Italijanima u prvom minutu nastavka.

Potom još jedna prečka za Belgiju. Pogodio je Batšuaji u 60. minutu nakon snalažljivog udarca sa desne strane, ali je Crvenim đavolima sreća još jednom okrenula leđa. I ponovo su surovo kažnjeni. Samo tri minuta kasnije Kijeza se iskupio za pomenuti promašaj, sklonio loptu ispred nosa Timotiju Kastanju, a glavni arbitar, naš Srđan Jovanović, pokazao na belu tačku sa koje je uz dosta sreće (Kurtoa mu pročitao udarac) pogodio Berardi.

Mogli su Belgijanci nedugo zatim vrlo lako da se vrate u život. Donaruma je posle jednog kornera ispustio loptu u petercu, ali je već u narednom napadu okajao grehe odbranivši udarac Tobiju Aldervejreldu, da bi desetak minuta kasnije Karasko još jednom pogodio okvir protivničkog gola, s tim da se ovog puta zatresla leva stativa.

Na kraju je stigao i zasluženi gol. Ipak, prekasno, tek u 86. minutu. Ako ništa, značiće strelcu, mladom Čarlsu de Ketelereu, koji je na dovitljiv način, kroz noge Donarumi, završi ekspresnu kontru u kojoj su učestvovali još samo Kurtoa (dodavanje rukom preko pola terena) i Kevin de Brujne.

LIGA NACIJA

Nedelja

Za treće mesto:

Italija - Belgija 2:1 (1:0)

/Barela 46, Berardi 65pen - De Ketelere 86/

Finale:

20.45: (3,10) Španija (3,20) Francuska (2,65)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Liga nacijafudbalska reprezentacija ItalijeFudbalska reprezentacija Belgije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara