Luka Čermelj (©MN Press)
Luka Čermelj (©MN Press)

Uzbekistan: Srbi zaustavljaju Bunjodkor

Vreme čitanja: 3min | čet. 08.04.21. | 08:23

Luka Čermelj i Marko Kolaković uzdanice Sogdijane u Taškentu

Teško da može da se nađe država na kugli zemljaskoj gde srpska noga nije kročila, a lopta se kotrlja. Poslednjih godina Uzbekistan je postao meka za naše pečalbare. Status zvezde u ovoj azijskoj državi ima iskusni srpski napadač Dragan Ćeran. Ovaj Kikinđanin već tri godine igra za najbolji klub u Uzbekistanu Pahtakor, osvajača duple krune prošle sezone.

Novi šampionat počeo je pre mesec dana, a tim nekadašnjeg fudbalera Smedereva, Vesterloa, Hapoela Haife, Makabi Netanje, skopskog Vardara ima maksimalan učinak posle pet kola. Pogocima Ćerana s bele tačke Pahtakor je u sredu pobedio u gostima Navbahor sa 2:1 i najavio pohod na novu krunu. U novom šampionatu iskusni srpski golgeter postigao je tri gola. Za ovaj klub igra Eren Derdjok, nekadašnji fudbaler Bajera iz Leverkuzena, Hofenhajma, Kasimpaše, Galatasaraja i Geztepea. Do prošle godine trener šampiona Uzbekistana bio je slavni Gruzin Šota Arveladze, a od ove sezone na kormilu tima iz Taškenta je Holanđanin Piter Hustra.

Izabrane vesti

Danas su na programu dve utakmice petog kola Superlige Uzbekistana, a drugi veliki klub u zemlji, takođe iz Taškenta, Bunjodkor dočekuje Sogdijanu (15.30). Dres Bunjodkora nekada je nosio čuveni Brazilac Rivaldo. Prošle sezone je ovaj klub bio tek četvrti u ligi, a novi šampionat je počeo sa dve pobede i po jednim remijem i porazom.

15.30: (1,75) Bunjodkor (3,35) Sogdijana (4,70)

Današnji rival kluba iz Taškenta, Sogdijana iz Jizaka, nalazi se na drugom mestu na tabeli sa 10 bodova. Za ovaj klub igraju trojica srpskih internacionalaca. Od ove zime tim iz Uzbekistana pojačao je levi bek Luka Čermelj koji je stigao iz Inđije, dok je prošle godine u Sogdijanu došao Marko Kolaković, nekadašnji fudbaler Javora iz Ivanjice. Njih dvojica su bili standardni u prva četiri kola. U klubu je i golman Milan Mitrović koji nije dobijao šansu na startu prvenstva. Od pet golova Sogdijane ove sezone četiri su delo Šokruza Norkhonova.

Ova dva kluba su krajem prošle godine igrali poslednji put, a Bunjodkor je slavio na svom terenu sa 1:0. Na poslednje četiri utakmice tim iz Taškenta ima po dva trijumfa i remija protiv Sogdijane. Na pet od šest poslednjih utakmica ova dva tima dolazila je kombinacija GG3+.

U drugom meču dana sastaje se Metalurg Bekabad – Andiđan (15.30), timovi iz donjeg dela tabele. Ova dva tima igraju tvrde utakmice. Na pet poslednjih mečeva bilo je dva ili manje pogodaka.

15.30: (1,57) Metalurg Bekabad (3,45) Andiđan (6,50)

Šampion i vicešampion Uzbekistana plasiraće se u azijsku Ligu šampiona, dok iz lige ispadaju dve najslabije ekipe, dok će tim koji bude osvojio 12. mesto da igra plej-aut za opstanak.

UZBEKISTAN 1 – 5. KOLO

Sreda

Navbahor Namangan – Pahhtakor 1:2 (0:1)

/Isakjanov 71 – Ćeran 40pen, 90pen/

Četvrtak

15.30: (1,75) Bunjodkor (3,35) Sogdijana (4,70)

15.30: (1,57) Metalurg Bekabad (3,45) Andiđan (6,50)

Petak

13.15: Termez Surkon – Lokomotiva Taškent

14.00: Mašal Muborok – Kokaand 1912

Subota

15.30: Kizikum – Nasar Garši

Ponedeljak

13.00: Turon – AGMK

***kvote su podložne promenama



tagovi

BunjokdorSagdijanaUzbekistanUzbekistan 1Marko KolakovićLuka Čermelj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara