Uzeo si trofej, Filipe! Ajntrahtova pravda je stigla Rendžerse sa bele tačke (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 19.05.22. | 00:02

Aron Remzi tragičar Policajaca

Pre godinu dana je osvajača Lige Evrope rešila maratonska penal serija između Viljareala i Mančester Junajteda. Sreća je tada pogledala Špance.

Večeras je u španskoj Sevilji penal tačka bila talična za Ajntraht iz Frankfurta i opet crna za Ostrvljane. Posle 1:1 u 90, a nakon toga i dodatnih 30 minuta u produžecima, penali su rešili finalni okršaj Lige Evrope između Ajntrahta i Rendžersa. Nemci su pogodili svih pet penala, Škoti jedan manje. Tragičar je bio Aron Remzi koji je u četvrtoj seriji slabo šutirao i omogućio Trapu da mu odbrani. A baš zbog penala ga je trener Đovani Van Bronkhorst i uveo u igru u 117. minutu. Tek drugi promašeni penal u karijeri veziste iz Velsa... Ali najbolniji. Za njega i milionsku armiju navijača škotskog velikana. Oko 100.000 ih je doputovalo u Sevilju...

Izabrane vesti

Ajntraht je uspeo posle 42 godine i Kupa UEFA da osvoji evropski trofej, a Rendžersi nisu ni posle 50 godina i trofeja Kupa pobednika kupova. Mora se ipak reći da penal lutrija ipak donela pravdu i da je na kraju trijumfovao bolji tim. Cele sezone je Ajntraht igrao sjajno, delio lekcije ozbiljnim timovima poput Betisa, Barselone i Vest Hema, dok je Rendžers uprkos nekim odličnim partijama imao i mnogo sreće kao u duelima protiv Crvene zvezde. Nemci su pored trofeja i slave uspeli i prvi put u klupskoj istoriji da obezbede plasman u Ligu šampiona. Naredne sezone ćemo ih gledati u elitnom rangu evropskog fudbala. Zasluženo!

Sportska pravda je i što je srpski reprezentativac Filip Kostić osvojio prvi trofej u karijeri. Blistao je u ovom takmičenju, bio sjajan i večeras, namestio jedini gol Nemaca, pogodio penal i na kraju u verovatno poslednjem meču u dresu Ajntrahta je nagrađen najvećim uspehom u karijeri. Obeležio je srpski reprezentativac Ligu Evrope ove sezone. I oprostio se na najlepši način pošto ga najverovatnije čeka transfer u Inter gde će zameniti Ivana Perišića.

Sevilja je prethodnih godina bila sinonim za Ligu Evrope zbog istoimenog kluba koji je ovo takmičenje osvojio rekordnih pet puta, a večeras je bila poprište spektakularnog ambijenta. Samo trećina od 150.000 navijača Rendžersa i Ajntrahta koji su doputovali u Andaluziju su uspeli da se dokopaju zlata vrednih ulaznica i nađu se na tribinama Snačez Pishuana. Ostali su morali da prate, navijaju i strepe u gradskim pabovima i kafićima. Na kraju je Sevilja bila talična za Ajntrahtovu armiju i oko 50.000 Nemaca će večeras imati ludo slavlje na jugu Španije.

Očekivano, Ajntraht je krenuo ofanzivnije, Rendžersi su bili oprezniji i borbeniji. Već u petom minutu je Džon Lundstram žestokim startom razbio glavu Sebastijanu Rodeu, ali sudija Slavko Vinčić iz Slovenije nije pokazao ni žuti karton. I ohrabrio Škote da igraju svoju igru… Kriterijum koji je svakako više odgovarao njima.

Ajntraht je u prvih dvadesetak minuta pritiskao, imao pokušaje Kamade, Soua i jako opasan Knaufa, ali je veteran Mekgergor bio siguran na golu rivala. Filip Kostić je bio jedan od najagilnijih u nemačkom timu. Imao je dobar pokušaj sa distance, potom i opasnu kontru koju je završio šutem pored gola i pokazao je da će biti najveća opasnost za gol Rendžersa. Tek posle nekih pola sata igre je zapretio i škotski tim. Prvo Aribo, a potom i Lundstram glavom čiji šut je Trap izvadio ispod prečke. Prekidi i kontre. To je bila najveća nada Ostrvljana…

Ajntraht je više pokazao u prvom poluvremenu, bolje počeo i drugo, ali su Rendžersi bili ti koji su poveli. Prirodni vezista, a večeras prinudni napadač Džo Aribo je iskoristio lančane greške u odbrani Nemaca. Prvo je loše intervenisao Sou, potom i Knauf. Aribo je izašao sam na Trapa i precizno pogodio za erupciju na plavom delu stadiona u Sevilji.

Ajntrathova reakcija je bila odlična. Nisu ostali u šoku već su nastavili da igraju kao i do tada i da veruju u svoj fudbal. Filip Kostić je bio sve opasniji i sjajnom loptom sa levog krila u 69. minutu na petercu pronašao Rafaela Santos Borea koji je postavio nogu i izjednačio za oduševljenje belog dela tribina i još 50.000 Ajntrahtovih navijača koji su meč gledali na stadionu u Frankfurtu.


Kako se bližio 90. minut, tako je raslo i samopouzdanje Ajntrahta. Nemci su više držali loptu i napadali, a Kostić nastavio da pravi probleme po desnom boku Rendžersa pa je Van Bronkhorst uveo Dejvisa da pomogne Barišiću na toj strani. Imao je srpski reprezentativac u finišu dva ozbiljna pokušaja sa distance, ali nije iamo sreće.

Iako se u Sevilji igralo na 30 stepeni bila je očigledna ambicija škotskog predstavnika da nekako izdrži do produžetaka i meč uvede u dodatna dva perioda igre. Toplo vreme i teški uslovi za igru su usporili i Nemce kod kojih je bio vidan gubitak brzine i snage u produžecima. Kako je vreme prolazilo tako su igrači oba tima ostajali bez daha i kapitulirali čekajući produžetke. Bilo je tu nezgodnih pokušaja sa distance, a Rendžersi su imali i strašnu šansu u 118. minutu kada je Trap odbranio zicer Rufa sa peterca, a potom i slobodnjak Tavernijea. Šansu utakmice...

Sjajno su penale za škotski tim šutirali Tavernije, Dejvis, Arfild i Ruf, ali je Remzi bio slaba karika. U nemačkom timu su nepogrešivi bili Lenc, Hrustić, Kamada, Kostić i na kraju Santos Bore.


tagovi

Glazgov RendžersRafael Santos BoreFilip Kostić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara