Marselo Martins Moreno u prodoru (foto: AFP)
Marselo Martins Moreno u prodoru (foto: AFP)

Vaka-Vaka Marselu u čast: Suze obeležile prvu pobedu Bolivije (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | čet. 16.11.23. | 23:46

Fenjer južnoameričkih kvalifikacija za Mundijal predat Peruu - 2:0

Emotivno je bilo večeras u La Pazu. Na oproštaju 36-godišnjeg napadača Marsela Morena Martinsa od nacionalnog tima i debiju selektora Antonija Karlosa Zaga, Bolivija je savladala Peru 2:0 i prvom pobedom nakon četiri poraza fenjer južnoameričkih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo predala gostima, koji su ostali na jednom bodu, osvojenom na startu takmičenja u Paragvaju (0:0).

Loša serija rezultata donela je smenu Gustava Kostasa sa klupe bolivijske selekcije i angažovanje nekadašnjeg štopera Rome, 54-godišnjeg Brazilca koji je prošle sezone doneo titulu Bolivaru u prvenstvu Bolivije. I odmah se video napredak. Domaćini su bili dosta konkretniji, a do pobede su došli golovima u oba poluvremena.

Izabrane vesti

Epilog duela najavio je Henri Vaka, napadač izraelskog Makabi Bnei Rejne, pogotkom u 20. minutu, a pobedu je overio njegov prezimenjak Ramiro, tri minuta pre kraja. Oba gola usledila su posle jakih šuteva, ali i ne baš dobre reakcije peruanskog golmana Pedra Galjese.

Meč u La Pazu počeo je suzama iskusnog Marsela Martinsa, koji nije mogao da se suzdrži tokom intoniranja himne. Bila je ovo njegova poslednja utakmica u dresu Bolivije, za koju je odigrao rekordnih 107 utakmica, a rekorder je i po broju golova - 31. Za večerašnjih 76. minuta nije bio precizan, ali je vodeći gol Henri Vaka proslavio sa saigračem kao da ga je on postigao.

U poslednjim trenucima meča Peruanci su mogli makar do utešnog gola, ali je sudija Giljermo Gerero nakon poziva iz VAR sobe promenio odluku i poništio penal u korist gostiju. Bio je to definitivan signal da veliko slavlje u La Pazu može da počne. Ono, ipak, neće dugo trajati jer Bolivija u utorak igra u Urugvaju, dok će Peruanci u narednom kolu ugostiti Venecuelu.

Prva tri boda vraćaju nadu Bolivijcima da bi mogli do jednog od šest mesta koja vode direktno na Mundijal 2026. ili makar do sedmog, koje donosi plej-of. Poslednji put na Svetskom prvenstvu su učestvovali 1994. u Sjedinjenim Američkim Državama, što dodatno daje na optimizmu jer su SAD, uz Meksiko i Kanadu, domaćini naredne smotre najboljih svetskih selekcija.

Svakako, posle ove pobede reprezentativci Bolivije u Urugvaj putuju uz taktove Šakirine pesme "Vaka Vaka" koja je bila hit Svetskog prvenstva u Južnoj Africi 2010. godine.

JUŽNOAMERIČKE KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL – 5. KOLO

Četvrtak

Bolivija – Peru 2:0 (1:0)

/H. Vaka 20, R. Vaka 87/

Venecuela – Ekvador u toku

Petak

01.00: (1,60) Argentina (3,90) Urugvaj (7,00)

01.00: (3,40) Kolumbija (3,30) Brazil (2,35)

01.30: (1,85) Čile (3,50) Paragvaj (5,00)

***kvote su podložne promenema



tagovi

Južna Amerikakvalifikacije za svetsko prvenstvoreprezentacija Bolivijereprezentacija Perua

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara