(© Reuters)
(© Reuters)

Valjda to ima samo u Argentini: Dva sata ničega, 20 minuta ludila! Penal, sedam crvenih, pobeda Rivera pred najvećim brojem navijača u istoriji

Vreme čitanja: 4min | pon. 08.05.23. | 00:50

Lider prvenstva tek u završnici naplatio nešto bolju igru od Boke – 1:0

Skoro dva sata ničega, a onda eksplozija. Proključao je Monumental, River je dobio Boku u po mnogo čemu istorijskom Superklasiku i 259. poglavlje najveće utakmice argentinskog fudbala zatvorio velikim korakom ka tituli. Daleko je kraj sezone, ali lider na tabeli je opravdao status i pobedom obradovao 83.196 navijača na renoviranom stadionu, u najvećoj poseti u istoriji obračuna rivala iz Buenos Ajersa.

Sastav Martina Demikelsa je u konfuznoj utakmici, bez mnogo šansi, a sa dosta nervoze, slavio tako što je morao da čeka nadoknadu da bi krunisao angažovaniju partiju i pogotkom rezervnog napadača Migela Borhe oborio mrskog neprijatelja. Ključnim se ispostavio start Agustina Sandesa nad Pablom Solarijem u jednom od završnih napada domaćina, još jedan momak koga je Demikelis podigao s klupe jeste sklonio loptu ispred defanzivca gostiju, može da se diskutuje da li je Sandesov gest bio za jedanaesterac, ali kad je Solari osetio protivnika na telu pao je i to je bilo dovoljno da Dario Erera pokaže na belu tačku.

Izabrane vesti

Kad je Borha poentirao otišao je da proslavi za svoj groš jedan od najznačajnijih golova u karijeri, možda i zbunio kamermane, koji su se bavili feštom na tribinama, dok je na terenu doslovce nastao haos. Iznervirani penalom i izvesnim gubitkom derbija, igrači Boke su ušli u direktan obračun sa protivnicima, članovima obezbeđenja (čak i privatnog), nije se znalo ko je koga „dohvatio“ u toj gužvi, a epilog je skoro 20-minutni prekid i čak sedam crvenih kartona!

Od tih sedam isključenja, Riveru je u preostalom vremenu nedostajao samo Palavesino (jedini iskljčen od domaćinovih igrača u polju), Boki Valentini, Marentijel i Injasio Fernandes (ostali sa klupe) a u situaciji deset na osam domaćin je sačuvao prednost i posle dva bolna poraza (oba po 0:1) napokon savladao aktuelnog prvaka države. Da mu sve bude potaman, verovatno će mu, ako ovako nastaviti, skinuti i krunu.

Bez obzira na navijačke strasti, pošteno je konstatovati da je River zaslužio trijumf. Pokazao je za nijansu više ili, možda preciznije, bio je manje loš. Iako mu je lopta više bila u nogama, mučio se da stvori obećavajuću priliku. Teško je dolazio u situaciju da ugrozi Serhija Romera, a čak i kad bi to učinio imao bi ispred sebe poslednju branu u vidu nekadašnjeg golmana Mančester junajteda i Sampdorije. Najpre je u prvom poluvremenu odbranio udarac Naća Fernandesa, u drugom sprečio De la Krusa da poentira, imao u saveznik u vidu stative koju je uzdrmao mladi Solari u trenucima kad je Demikelis rešio da osveži špic.

Na kraju je poklekao, iz prekida, što je detalj koji često pravi razliku u derbijima. Ovoga puta dovoljno da Demikelisov prvenac, koji će mu značiti po više osnova. Posle ubedljivog starta sezone i velikog broja utakmica bez primljenog gola uoči Superklasika počeli da se javljaju kritičari zbog nerešenog ishoda sa Atletiko Tukumanom i balamaže u Riju, kad mu je Fluminense dao čak pet komada.

Prvi put u karijeri Supeklasiko je vodio i Horhe Almiron. Čak Boka nije izgledala toliko loše kao pod palicom Marijana Erona, u neprijateljskoj atmosferi dugo odolevala, uglavnom je bila posvećena odbrani, uzdala se u Romera koji joj je bio junak pobede nad Kolo Kolom u Kopa Libertadores i delovalo je da taj plan ima prođu. Sve do nadoknade. Čak je mogao šampion Argentine da uhvati River na spavanju, iz jednog od retkih udaraca u okvir pokušao je Sebastijan Vilja, nedovoljno da bi savladao Franka Armanija. Bila je to najbolja šansa za goste. Premalo da bi se ugrozio River, koji u ovom trenutku ima čak 19 bodova više od Boke.

ARGENTINA 1 - 15. KOLO

Petak

Godoj Kruz - Union 0:0

Barakas - Instituto 3:0 (1:0)

/Alvarez 24, Sepulveda 63, Tapija 74pen/

Subota

Lanus - Urakan 1:0 (1:0)

/Belmonte 45/

Belgrano - Atletiko Tukuman 1:0 (1:0)

/Vegeti 33/

Kolon - Banfild 2:0 (2:0)

/Meza 2, Vega 45/

Nedelja

Argentinos Juniors - Independijente 2:2 (0:1)

/Avalos 79pen, Eredija 83 - Ortiz 45, Kauteručio 65pen/

Rosario Sentral – Plantense 4:0 (2:0)

/Malkora 12, Kapas 20, Velis 66, O’Konor 90+3/

River Plejt – Boka juniors 1:0 (0:0)

/Borha 90+3 pen/

Ponedeljak

02.00: (2,25) Tigre (3,15) Njuels (3,45)

02.00: (1,95) Estudijantes (3,30) Velez (4,20)

20.30: (2,55) Arsenal Sarandi (3,10) Himnasija LP (2,95)

22.00: (2,20) San Lorenco (3,15) Defensa i Hustisija (3,60)

Utorak

00.30: (2,25) Rasing (3,30) Taljeres (3,30)

02.30: (2,25) Sentral Kordoba (3,15) Sarmijento (3,45)

***kvote su podložne promenama




tagovi

River PlejtBoka juniorsArgentina 1Martin Demikelis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara