Foto: ©AFP
Foto: ©AFP

Valverde pre Bijelse – da se Bilbao dovede u "ovaj vek“

Vreme čitanja: 4min | ned. 26.06.22. | 08:48

Epilog predsedničkih izbora na San Mamesu i šta Baske čeka posle njih

U Španiji izbore organizuju samo tri kluba: Real Madrid, Barselona i Atletik Bilbao, i samo u njima članovi još uvek mogu da odluče ko će biti na čelu. U petak je red došao na Baske.

Nakon relativno dugačke kampanje, za predsednika je velikom većinom od 47% izabran Jon Urijarte. Uzalud je Marselo Bijelsa, trener drugog kandidata Injakija Arećabalete, pregledao 90 utakmica u svim kategorijama kluba. Novi-stari mister na San Mamesu će biti Ernesto Valverde.

Izabrane vesti

Inače, izbori su po prvi put organizovani upravo na stadionu, i to je izgleda bio pun pogodak jer je učešće glasača bilo neuporedivo veće u odnosu na prethodne, održane 2018.

Urijarte – čiji je ujak inače bio predsednik Real Sosijedada, nešto što mu definitivno nije išlo u prilog, predstavio se kao kandidat koji će Atletik dovesti u "ovaj vek". Tridesettreći predsednik Atletik Bilbaa trenutno je jedan od najuspešnijih baskijskih preduzetnika. Počeo je sa startap firmom "Ticketbis" za preprodaju karata, koju je kupila platforma eBay za 160.000.000 evra, izgradivši potom grupu preduzeća koja sada ulaže u hotele, nekretnine i berzu.

Ima "samo" 44 godine, ali je uspeo da se svima predstavi kao kandidat mladih (i među mlađim članovima kluba je naravno dobio i najviše glasova). Poneko ga je čak nazvao i "dečkom". Celokupnu kampanju je organizovao preko video snimaka i društvenih mreža. Upravni odbor koji namerava da postavi nema nikakvih ranijih veza sa klubom, a radi se o renomiranim profesionalcima u različitim oblastima, premda su javnosti nepoznati. Big data, nove tehnologije i poslovni uspeh biće obeležja nove uprave u Bilbau.

Sve u svemu, Urijarte je slika promena koje su klubu očigledno potrebne. Njegova kampanja se ispostavila kao otporna na sve probleme. Kao na primer, kada je najavio da će glavna ličnost biti sportski direktor, Meksikanac Sesar Avinja, a onda je jedan od njegovih rivala, mnogo iskusniji u političkoj borbi, izbacio tvitove dotičnog nesuđenog direktora od pre 20 godina, sa sada nedopustivim šalama na račun žena i homoseksualaca.

Izbore je dobio bez sportskog direktora i deleći Valverdea sa spomenutim političarem. Na San Mames je stigao sa koferom i rekao da tu nosi garderobu da bi se presvukao kada pobedi. I nije pogrešio. Očigledno je da u modelu upravljanja klubom postoji mnogo toga što su članovi željni da promene i da je kandidat promena izbore dobio praktično i pre nego što su počeli.

Pritom, Urijarte se biračima očigledno dopao i zbog svog nezavisnog profila, nasuprot baskijskom establišmentu, kako je sam nazvao svoje rivale. Jedini je od trojice kandidata koji nije povezan sa politikom jer, Injaki Arećabaleta je direktor moćne medijske grupe Vocento, dok je Rikardo Barkala upravnik Luke Bilbao, sa brojnim prethodnim funkcijama u gradskoj i regionalnoj vladi – odatle i potiče njegovo iskustvo sa Tviterom.

Što se tiče objektivnih mana njegove kampanje, uprkos poverenju koje mu je dato kao uspešnom biznismenu, na sportskom planu, smatraju mediji, njegov mandat klima, a vremena je malo. Krajem juna ističe veliki broj ugovora, a već 16. jula se pod dirigentskom palicom Ernesta Valverdea sastaje prvi tim, koji trenutno ima čak 35 igrača.

Mora se priznati da su mnogi ostali razočarani što se Marselo Bijelsa nije vratio u Španiju, delom zbog njegovih nesumnjivih kvaliteta i opsesivne posvećenosti fudbalu, delom zbog bisera koje "Loko" ostavlja na svim istupanjima u javnosti, i na koje nas je podsetio i u svom video obraćanju od čitavih sat i po u okviru kampanje.

Ipak "Ćinguri", ili "mrav", kako Baskijci od milja zovu Valverdea, je sigurna vrednost i jedan od onih trenera koji ne stvaraju polemiku, i koga vole domaći i protivnici, a i mediji. Nadamo se samo da će mu Bijelsa, kao što je obećao, ustupiti analizu tih 90 utakmica koje je mesecima pregledao.

Za Valverdea, koji nije imao tim otkada je Đosep Marija Bartomeu odlučio da nije dovoljno dobar za Barselonu – pre nego što se ispostavilo da niko nije dovoljno dobar za Barselonu, ali ne svojom krivicom - vraća se u Bilbao po treći put. Vodio je Atletik u više utakmica nego iko drugi (307), ukupno šest sezona, od kojih ga je pet puta plasirao u Evropu, a jednom čak i u Ligu šampiona.

Ernesto Valverde (Foto: ©AFP)Ernesto Valverde (Foto: ©AFP)

U međuvremenu je imao vremena da objavi knjigu fotografija i da svira gitaru po lokalima u Bilbau, a sada se sa 58 godina vraća pred reflektore, koje, uzgred budi rečeno, nikada nije preterano voleo.

Svi ga odlično poznaju, a tu spadaju i sadašnji prvotimci Atletika: Injaki Vilijams (koji je debitovao i započeo svoj neprekinuti niz od 233 utakmice pod Ćingurijevom dirigentskom palicom), zatim De Markos, Munijain, Raul Garsija, Jeraj, Viljalibre i drugi.

Ostao je u sećanju kao poslednji trener koji je uspeo da plasira klub u Ligu šampiona, a i koji je osvojio prvi trofej nakon 31 godine – Superkup protiv nepobedive Luis Enrikeove Barselone. Iskusan, inteligentan, omiljen, predstavlja stabilnost potrebnu za dugoročni plan koji želi da sprovede Urijarte.

Sada, revolucionarnog predsednika i stabilnog mistera čeka letnji prelazni rok i tendencija po kojoj se igrači više ne kupuju niti prodaju, nego se slobodno kreću za veće plate. Klauzulu igrača Pamplone, Jona Monkajole, od 20.000.000 evra, koju je obećao platiti jedan od gubitničkih kandidata, po svoj prilici Urijarte neće doticati.

Ono što ide u prilog Atletika je činjenica da njegovu strukturu i model rada nije, niti misli dovoditi u pitanje nijedan kandidat. Igrači uvek moraju da budu Baski, a mlađe kategorije kluba su te koje treba da hrane prvi tim. Možda je u ovom trenutku to i najbolja filozofija.

PIŠE: Ognjenka Marić



tagovi

Atletik BilbaoErnesto Valverde

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara