Van Galov savet poslušan, predstavljeno novo lice Ajaksove rekonstrukcije

Vreme čitanja: 2min | sre. 29.11.23. | 18:02

Na naslednika Svena Mislintata navijači Kopljanika još će čekati, ali je novi direktor fudbala imenovan

Nakon najlošijeg starta sezone u istoriji kluba i tavorenja na pretposlednjoj poziciji Eredivizije nakon devet odigranih kola, podigao se Ajaks osvajanjem deset bodova iz prethodna četiri kola i došao na osmo mesto. Postali su svesni čelnici Amsterdamersa da će nešto morati da promene iz korena i zamene mnogo više od samog trenera, gde je krajem oktobra umesto umesto Morisa Stajna postavljen Džon Van Et Šip.

Marajn Bujker imenovan je novim "Direktorom fudbala" u Ajaksu. Ovaj 39-godišnjak afirmisao se radom u AZ Alkmaru, čiji je sportski direktor bio čak 11 godina, pre nego što je otišao u škotski Kvins Park, gde je radio prethodnih nešto više od godinu i po dana.

Izabrane vesti

Bujker je potpisao ugovor s klubom s Johan Krojf arene do sredine 2028. godine, a na novu funkciju stupiće prvog decembra. Prema rečima generalnog direktora Jana Van Halsta, prvobitna pozicija tehničkog direktora biće podeljena na dve pocizije

"Pored Marajna, klub će angažovati nekoga ko će biti uglavnom odgovoran za pitanja transfera, upravljanja tehničkim osobljem i mladim timom Ajaksa".

Novi funkcioner stigao je među Kopljanike na predlog Luja Van Gala, od nedavno savetnika u nadzornom odboru Ajaksa. Njih dvoje su radili zajedno u AZ Alkmaru od 2007. do 2009. godine, kada je klub osvojio jednu od svoje dve titule šampiona Holandije u istoriji. Van Gal je nakon toga otišao u Bajern, dok je Bujker još godinama radio na AFAS areni. Legendarni trener je u vreme poslednjeg selektorskog mandata savetovao Fudbalski savez Holandije da angažuje Bujkera za mesto tehničkog direktora, ali se to nije dogodilo.

Perspektivni fudbalski funkcioner smatra se jednim od osnivača sadašnje uspešne omladinske akademije AZ Alkmara. Svake godine kroz AZ prođe pregršt talenata, a sve to je u rezultatskom pogledu krunisano osvajanjem omladinske Lige šampione prethodne sezone. U januaru 2022. godine potpisao je desetogodišnji ugovor s Kvins Parkom. Najstariji škotski klub napredovao je u njegovoj prvoj sezoni iz trećeg u drugi rang takmičenja, a prethonde sezone za dlaku mu je izmakla promocija u najviši rang.

Olimpik Marsej (1,65) (4,10) Ajaks (5,80)

Na ovaj način Ajaks postavio sledeći deo slagalice, nakon pomenutog imenovanja Van Et Šipa za trenera, Van Gala za savetnika u nadzornom odboru i Denija Blinda na sličnoj poziciji.

Uskoro bi trebalo da bude poznato ko će naslediti u septembru otpuštenog Svena Mislintata na poziciji Sportskog direktora. Naravno, tu funkciju je do 2022. godine obavljao "prognani" Mark Overmars, koji je zbog seksualne afere otišao iz Amsterdama u Antverpen. Od tad je krenuo stmoglavi pad četvorostrukog šampiona Evrope, a preporod belgijskog kluba, koji je prošle sezone osvojio Župiler ligu.

Podsetimo, Ajaks u četvrtak uveče gostuje na Velodromu Gatuzovom Marseju u utakmici petog kola grupne faze Lige Evrope, u možda odlučujućoj borbi za nokaut-fazu.



tagovi

AjaksLuj van Gal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara