Vanja Milinković Savić (©AFP)
Vanja Milinković Savić (©AFP)

Vanjin put iz nepoznatog u nesporno i golman kakvog je Torino čekao od Luke Markeđanija

Vreme čitanja: 2min | pon. 08.01.24. | 17:01

Srpski reprezentativac oduševio protiv Napolija i javnost na „čizmi“ polako počela da shvata da je bila i prestroga prema Milinković Saviću

Salvatore Sirigu je bio konstanta i u periodu od 2017. do 2021. podigao standarde toliko da su svi posle njega dočekivani sa velikom dozom skepse. Možda niko toliko kao Vanja Milinković Savić, koji je do svoje šanse među stativama došao posle pozajmica SPAL-u, Askoliju i Standardu iz Liježa. Ni kada je konačno stao na gol liniju kritike ga nisu zaobilazile. Ali čini se da je ove sezone konačno uspeo da preokrene javnost na svoju stranu.

Paradama u pobedi nad Napolijem od 3:0, prvoj na tim rivalom od 2015. godine i prvoj sa tri gola razlike još od davne 1984. godine, zavredeo je pohvale lokalne štampe. Sada se piše da je 26-godišnji golman prešao put od golmana od kojeg ne znaš šta da očekuješ do golmana čije kvalitete ne možeš da osporiš.

Izabrane vesti

I nije to samo Napoli, to su i odbrane u utakmicama sa Lečeom (1:0), Kaljarijem (0:0), Atalantom (3:0), Empolijem (1:0) i Frozinoneom (0:0). Samo što su sve one nekako pale u senku zbog grešaka u porazu od Juventusa, a navijačima je gradski derbi ipak najvažniji.

Međutim, i oni najstroži su morali da se zamisle. Jer Torino je na uvodnih 19 utakmica čak devet puta uspevao da sačuva mrežu i po tome su bolji samo Inter (12) i Juventus (10). A Torino u prvom delu prvenstvene sezone devet utakmica bez primljenog gola nije odigrao još od sezone 1992/1993 kada je na golu stajao legendarni Luka Markeđani. Na 18 od ovih sada 19 utakmica mrežu Bikova branio je baš Milinković Savić. Na toj jednoj na kojoj nije, protiv Bolonje, Torino je izgubio sa 0:2.

Milinković Savić dakle na 50 odsto. Strašan učinak, posebno jer brani gol desetoplasiranog tima na tabeli Serije A. Nije to naravno samo njegova zasluga, ali jasno je da bez Vanje ne bi bilo isto. Samopouzdanje koje mu je donelo mesto prvog golmana Srbije očigledno je preneo i na klupski nivo.

Dovoljno je samo uporediti ovu sezonu sa dve prethodne u kojima je Milinković Savić bio Torinova startna „jedinica“. U sezoni 2021/2022 je tek preuzeo ulogu startera, odigrao 27 utakmica, primio 33 gola i četiri puta odbranio gol. Prošle takmičarske godine svih 38 utakmica u prvenstvu uz 41 primljen gol i 11 utakmica u kojima se preko Vanje nije moglo.

Ove sezone prvi put više utakmica nego primljenih golova - 16 komada na 18 mečeva. I pomenutih devet bez primljenog gola. U status Vanje Milinković Savića se više ne dira.


tagovi

Vanja Milinković SavićTorino

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara