Foto: crvenazvezdafk.com
Foto: crvenazvezdafk.com

Vapaj Dejana Stankovića i poruka između redova: Novi špic mora da dođe juče

Vreme čitanja: 4min | uto. 21.07.20. | 09:21

I duel protiv Metalca pokazao da na Marakani ne smeju više da čekaju Andersona

Nominalno najbolji napadač tima Ričmond Boaći nije uspeo da se izvuče iz lavirnita brojnih povreda i evidentne zasićenosti, Milan Pavkov je od novembarske noći, kada je neometan sa pet metara pogodio Gazanigu u nogu radio u korist svoje štete, Tomane je imao vidljivi problem sa samopouzdanjem kao posledicom teške noći iz Pireja. Svi mogući alarmi su na Marakani zvonili, jer je i laicima bilo jasno, onima koji površno gledaju mečeve Crvene zvezde, da je srpskom šampionu potrebna velika rekonstrukcija u špicu. Nisu u Ljutice Bogdana taj problem stavljali pod tepih, ali su čekali da završe prethodnu sezonu i onda započnu pregovore sa velikom željom Dejana Stankovića, Brazilcem Andersonom.

Uz jedan bitan uslov: član Famalikaa, strelac sedam ovosezonskih golova u Primeiri, stavljen je na čekanje dok se ne proda bar neko od igrača iz Zvezdinog napada, momaka kojima je tržišna vrednost u slobodnom padu. Posledica je to dešavanja od leta prošle godine kada je doveden Tomane, a i pored silnih najava o izlaznom transferu Boaći i Milan Pavkov su ostali u klubu. Stvorila se gužva, koja je rezultirala očajnom statistikom. Trojica napadača Crvene zvezde su zbirno postigla 13 prvenstvenih golova. Skoro, pa žalosna brojka.

Izabrane vesti

U Zvezdi su se odlučili i dalje da čekaju, i nadaju se da će klupko biti razmršeno do početka avgusta i da će Boaći ili Pavkov promeniti sredinu. Međutim, sparing sa Metalcem, druga provera okom pripremnog perioda, pokazao je da u Zvezdi više ne smeju da čekaju ni dan. I da će morati da preuzmu finansijski i svaki drugi rizik, kako bi mladom šefu stručnog štaba omogućili mirnije dane uoči početka evropskih kvalifikacija. Trener crveno-belih Dejan Stanković je, tokom dosadašnjeg dela mandata u Ljutice Bogdana, bio suviše diplomatski nastrojen. Pakovao je izjave u ružičasti papir, stavljao im mašnice, ali je prvi put posle Metalca poslao jasnu poruku. Istina, između redova.

„Zadovoljan sam, ali špicevi moraju da budu konkretniji. Mora da bude jača realizacija i da unutar 16 metara budemo opasniji. Ostalo nije bilo loše. Govorimo o presingu, igri iza lopte, konstrukciji napada“, poručio je Zvezdin šef stručnog štaba.

Da situacija na Marakani bide još složenija pobrinuo se i zdravstveni bilten. Veliko je pitanje da li će Ričmond Boaći biti spreman za početak nove sezone, povrđen je i Milan Pavkov. Portugalac Tomane je ponovo delovao kao u većem delu mandata. Odsutno i otuđeno od ostatka tima, gotovo da se nije našao u ozbiljnijoj šansi. I logično je što je Dejan Stanković zabrinut, tim pre što po vestima koje stižu sa Divčibara bivši as Intera i Lacija, Boaćija i Pavkova ne vidi kao ozbiljne opcije. I voleo bi da što pre klub napravi izlazni transfer i oslobodi mesto za novog napadača. Ili napadače.

Svestan da je ušao u cipele Vladana Milojevića i da tek treba da se potvrdi rezultatima, posebno posle poraza u polufinalu Kupa od Partizana, Dejan Stanković je do sada bio skroman kada su u pitanju želje. Na njegovo insistiranje doveden je Srđan Spiridonović iz poljskog Pogona za 250.000 evra. Zvezdin trener je izabrao i Brazilca Andersona, jer je fudbaler Famalikaa, bar prema osnovnim karakteristikama, ono što mu je potrebno za evropske kvalifikacije. Ima agresivna utrčavanja u prostor, sposobnost da dobro završava kontre i moćnu levu nogu. Momak rođen 1997. godine – kao dobar materijal za dalju prodaju- koštao bi Crvenu zvezdu između 600 i 800 hiljada evra. Cena je skromna, uzimajući u obzir prethodna ulaganja.

Iako pokazuje znakove ozbiljnog neiskustva, Dejan Stanković je zaslužio da mu se izađe u susret kada je reč o novajlijama u samom vrhu napada. Samo tako će moći da se sudi o njegovim trenerskim kvalitetima, jer je jasno da više niko na Marakani ne može da se pouzda u Boaćija, Tomanea i Pavkova. Crnogorac Krstović, i pored dobrih izdanja na pripremama, neiskusan je i verovatno će imati određenu minutažu u Superligi. Sa druge strane Vukanović je iznuđeno rešenje u samom vrhu napada i Stanković to zna. ..

A znaju na Marakani da im je za kontinuitet na domaćoj i inostranoj sceni potreban napadač koji će garantovati 20 golova u sezoni. Posebno što su ubeđeni da će Katai imati „dabl-dabl“ učinak (dvocifren broj golova i asistencija). Dakle, kao Boaći u prvom mandatu ili Aleksandar Pešić...

Problemi u špicu, koji dobijaju razmere katastrofe, bacili su u drugi plan i neke druge detalje sa Zvezdinog meča u Gornjem Milanovcu. Novi krilni fudbaler Srđan Spiridonović pokazao je da je vrlo zanimljiv profil. Vezista Sanogo još nije spreman, ali mogao bi da bude ono što na Marakani očekuju. Isto, tako bilo je vidljivo da je Zvezda patila protiv bunkera i da nije imala dovoljnu dozu kreacije.

Ili je to posledica nedostatka kvalitetnih rešenja u špicu. 


tagovi

Anderson SilvaDejan StankovićRičmond BoaćiMilan Pavkov

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara