Ben Jeder u akciji (©Reuters)
Ben Jeder u akciji (©Reuters)

Veče gošćenja u Ligi Evrope: Prečka izbacila Monako u penal-seriji; Sevilja srećno izbegla dramu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 23.02.23. | 21:31

Sporting protutnjao Danskom

U osminu finala Lige Evrope direktno su se plasirali Arsenal, Betis, Fenerbahče, Ferencvaroš, Fajenord, Frajburg, Sosijedad i Union Sen Žiloaz, a posle prve ture revanš mečeva baraža svoje mesto na žrebu u petak od 13 časova obezbedili su Sporting Lisabon, Juventus, Sevilja i Bajer Leverkuzen. Zanimljivo, sve gostujuće ekipe večeras.

Za Sevilju se to znalo već posle prvog duela protiv PSV Ajndhovena (3:0), ali su gosti iz Andaluzije - sa Markom Dmitrovićem na golu, a bez odsutnog Nemanje Gudelja zbog žutih kartona - uz dosta sreće izbegli dramatičnu završnicu. PSV je slavio nedovoljnih 2:0, s tim da je drugi gol Fabio Silva postigao tek u petom minutu nadoknade, kada je već bilo prekasno za produžetke. A, malo je nedostajalo da završnica meča bude mnogo dramatičnija.

Izabrane vesti

Domaćini su poveli golom Luka De Jonga u 77. minutu, a samo tri minuta kasnije isti igrač ponovo je matirao Dmitrovića. Srećom po srpskog golmana i španski klub, gol je poništen zbog ofsajda koji mu je prethodio.

Koliko su fudbaleri Sevilje bili nezainteresovani da se nadigravaju i idu na pobedu u ovom meču pokazuje podatak da je Markos Akunja već u 33. minutu dobio žuti karton zbog odugovlačenja. Cilj je, ipak, ispunjen i najtrofejniji tim Lige Evrope nastavlja poteru za rekordnim sedmim peharom ovog takmičenja.

Mnogo uzbudljivije nego na Filips stadionu bilo je u Monaku, gde su istoimeni klub i Bajer Leverkuzen ponovo odigrali efikasnu utakmicu. Nakon 3:2 za Francuze u prvom meču, ovaj put posle 90 i kusur minuta bio je isti rezultat ali u korist nemačkog predstavnika, tako da su igrani produžeci. Monako je u dodatnih pola sata imao dominaciju, ali je pitanje pobednika rešeno tek penalima. Svi izvođači osim Eliota Mataza bili su precizni. Šut mladog belgijskog veziste zaustavila je prečka.

Ne blistaju Farmaceuti u Bundesligi ove sezone (10. mesto), ali su u Evropi uspeli da budu treći u grupi Lige šampiona sa Portom, Brižom i Atletiko Madridom, a onda i da preskoče favorizovani Monako. Od starta je ekipa Ćabija Alonsa krenula silovito, što joj je donelo vođstvo u 13. minutu, posle lakog posla za 19-godišnjeg Florijana Virca. nakon prodora Fimponga. Mladi napadač bio je strelac i u prvom okršaju sa Kneževima, pa ga možemo sve češće očekivati u postavi Bajer Leverkuzena.

Iskusni Visam Ben Jeder je izjednačio iz penala u 19. minutu, ali je samo 120 sekundi kasnije Bajer ponovo imao prednost. Palasios je izjednačio posle kornera, a kada je 22-godišnji Amin Adli prelepo glavom pogodio dalju starnu u 58. minutu, delovalo je da su gosti nokautirali rivala. I kako je vreme odmicalo, sve više se činilo da će Bajer slaviti, međutim, u 84. minutu Bril Embolo je nedugo po ulasku sa klupe uspeo da donese produžetke. Sjajno ga je centaršutom sa desne strane pronašao Krepin Dijata. Ispostavilo se, bila je to samo lažna nada za Kneževe.

Sporting je u Dansku na megdan Midtjilandu otputovao sa mršavih 1:1 iz Lisabona, ali se Amorimova četa pevajući vraća u Portugaliju nakon pobede 4:0. U najavi meča govorio je trener Lavova da se sezona ne odvija kao što je priželjkivao, ali da u glavi ima dugoročan projekat i da od igrača želi što duže da ostanu u Evropi kako bi sticali iskustvo.

Želja mu je ispunjena, a tome je doprinelo i isključenje levog beka Midtjilanda Paulinja zbog dva žuta kartona, u 36. i 38. minutu. Sporting je prethodno uspeo da povede u 21. preko Koatesa, a u nastavku meča dvaput se u strelce upisao sjajni Pedro Gonsalveš, da bi autogol Gartenmana pet minuta pre kraja stavio tačku na potom danskog predstavnika.

LIGA EVROPE – BARAŽ ZA OSMINU FINALA (REVANŠI)

Četvrtak

Midtjiland - Sporting Lisabon 0:4 (0:1), prvi meč 1:1

/Koates 21, Gonsalveš 50, 77, Gartenman ag 85/

Monako - Bajer Leverkuzen 2:3 (1:2), penalima 3:5; prvi meč 3:2

/Ben Jeder pen 19, Embolo 84 - Virc 13, Palasios 21, Adli 58/

Nant - Juventus 0:3 (0:2), prvi meč 1:1

/Di Marija 5, pen 20, 78/

PSV Ajndhoven - Sevilja 2:0 (0:0), prvi meč 0:3

/De Jong 77, Silva 90+5/

21.00: (2,30) Mančester Junajted (3,45) Barselona (3,30), prvi meč: 2:2

21.00: (1,70) Ren (3,90) Šahtjor (5,50), prvi meč: 1:2

21.00: (1,70) Roma (3,80) Salcburg (5,70), prvi meč: 0:1

21.00: (2,30) Union Berlin (3,20) Ajaks (3,25), prvi meč: 0:0

***kvote su podložne promenama


tagovi

MonakoBajer LeverkuzenSeviljaPSV AjndhovenMarko DmitrovićSporting LisabonLiga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara