Nejmar (©AFP)
Nejmar (©AFP)

Večeras je rasplet u Južnoj Americi! Čile čeka puna Marakana, Ekvador pred promocijom, prva meč lopta Urugvaja

Vreme čitanja: 4min | čet. 24.03.22. | 22:27

Kvalifikacije za Mundijal u Kataru: Noćas (00.30) četiri meča pretposlednjeg kola kvalifikacija na Zelenom kontinentu

Bliži se i kraj južnoameričkih kvalifikacija za Mundijal u Kataru 2022. Brazil i Argentina su odavno obezbedili plasman na najveće sportsko takmičenje ove godine. Velika borba je za preostala dva mesta koje direktno vode na Svetsko prvenstvo, kao i za petu pozicija i interkontinetalni baraž sa azijskom selekcijom.

Ostala su još dva kola, a Ekvador je blizu plasmana u Katar, a u konkurenciji za Mundijal su i Urugvaj, Peru i Čile, dok Bolivija ima samo teoretske šanse koje se mere promilima. Paragvaj i Venecuela nemaju nikakve izglede.

Izabrane vesti

Brazil je bio dominantan u ovim kvalifikacijama. Bez poraza je, kao i Argentina, sa samo pet primljenih pogodaka. Na kultnoj Marakani noćas (00.30) stiže Čile kome gori pod nogama. Iako je meč lišen rezultatskog značaja, stadion u Rio de Žaneiru biće ispunjen do poslednjeg mesta. Više od 62.000 karata je unapred prodato. Biće to oproštaj Selesaa od Brazila za 2022. godinu. Motiv za izabranike selektor Titea biće da nastave najduži niz bez poraza u južnoameričkim kvalifikacijama. Trenutno, Brazil nije izgubio 32 utakmice.

00.30: (1,43) Brazil (4,60) Čile (9,00)

Tite ne može da računa na napadača Rafinju koji je oboleo od korone. Golman Mančester Sitija Ederson je bolestan, dok je Gabrijel Magalješ dobio slobodno pošto čeka rođenje ćerke. Mnogo igrača ima sitne povrede, kao što su Alison, Tijago Silva, Markinjos, Fred, Bruno, Vinisijus, Antoni, Nejmar i Rišarlison, ali se očekuje da će većina od rovitih da budu u timu.

Selektor Brazila verovatno će da počne sa trojcom u špicu. Sigruni su Nejmar i Vinisijus, dok će prvi start u najboljem timu da ima napadač Ajaksa Antoni koji je za vikend bio junak pobede Kopljanika u Klasikeru protiv Fajenorda (3:2). Nekadašnji igrač Sao Paula je postigao dva gola na sedam mečeva u plavo-žutom dresu, ali ovo će mu biti prvi start. Iza napadača kreator tima biće vezista Liona Lukas Paketa. Na sredini su sigurni Fred i Kazemiro. Po desnoj staniće biće Danilo, dok su štoperi iskusni nekadašnji saigrači iz Pari Sen Žermna, Tijago Silva i Markinjos. Na golu će biti Alison Beker, čuvar mreže Liverpula. Novina je da će po levoj strani šansu da dobije Giljerme Arana, igrač Atletiko Mineira.

Urugvajski trener na klupi Čilea Martin Lasarte ima iskusan sastav na raspolaganju sa Bravom, Islom, Medelom, Vidalom, Vargasom i Sančezom. Hendikep je izostanak Bena Breretona Dijaza, napadača Blekberna. Nedostajaće i Eugeni Mena, Tomas Alarkon, Fransisko Sijeralta i Luis Himenez. Erik Pulga je oboleo od korona virusa, dok je Brajan Kortes povređen. Najviše se očekuje od napadača Intera i Atletiko Mineira Aleksisa Sančeza i Eduarda Vargasa.

Na Marakani, Selesao je od 1950. godine odigrao 107 utakmica (ne računajući finale Olimijskih igara 2016), a zabeležio je 76 pobeda, 23 remija i samo osam poraza, uz gol-razliku 258:74. U prvom delu kvalifikacija, Brazil je pobedio Čile u Santijagu sa 1:0 golom Evertona Ribeira. Ove dve selekcieje su odigrale 74 puta, a momci u plavo-žutim dresovima su dobili 52 puta, a poraženi osam mečeva, uz 14 remija.

Kolumbija ima male šanse da se plasira u Katar. Poslednja nada je pobeda u Barankilji noćas (00.30) protiv Bolivije. Ekvador bi u slučaju remija u Sjudad del Esteu protiv Paragvaja, kolo pre kraja, obezbedio plasman na Mundijal.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Domaća selekcija je najveće razočaranje. Već sedam mečeva je bez pobede, sa samo dva osvojena boda. Ekvadorci su u seriji od tri remija, a bez poraza su sedam mečeva. U prvom meču u Kitu, Ekvador je pobedio Paragvaj sa 2:0 pogocima Toresa i Estrade u finišu meča, u 88. i petom minutu sudijske nadoknade.

00.30: (3,30) Paragvaj (2,95) Ekvador (2,45)

Najznačajniji meč pretposlednjeg kola je duel u Montevideu, gde Urugvaj dočekuje Peru. Posle smene vremešnog stručnjaka Oskara Tabareza, Urusi su se trgli pod komandom Dijega Alonsa. Vezana su dva trijumfa, pa su sada na četvrtom mestu koje vodi u Katar. Luis Suarez je postigao golove u prethodna dva meča, iako mu ove sezone ne cvetaju ruže u Atletiku. Na leto bi mogao da napusti šampiona Španije. Peruanci imaju bod manje, trenutno su na petom mestu kolje vodi u interkontinentalne kvalifiakcije za Katar, ali ga ugrožavaju Čile i Kolumbija.

00.30: (1,10) Kolumbija (12,0) Bolivija (30,0)

Urugvaj će biti jači za Matijasa Vesinu i Lukasa Toreiru koji su propustili prethodni meč reprezentacije zbog korona virusa. Veterani Luis Suarez i Edinson Kavani bi trebalo da počnu meč na stadionu Sentenario, dok bi džoker mogao da bude Darvin Nunjez, koji je u mnogo bolje formi od napadača Atletika i Mančester junajteda. Napadač Benfike je prvi strlelac u Portugaliji i najzaslužniji je za plasman lisabonskih Orlova u četvrtfinale Lige šampiona.

00.30: (1,55) Urugvaj (3,90) Peru (8,00)

Kod Perua, u tim se vraćaju Aldo Korzo i Kristijan Kueva. U napadu se očekuju Santijago Ormeno i Đanluka Lapadula. U Limi je bilo 1:1 u duelu ovih reprezentacija. Na poslednja četiri duela ovih selekcija je bio tip 0-2. Ukoliko i noćas u Montevideu bude dva ili manje pogotka, kvota u Mozzartu je 1,53.

Urugvaj bi pobedom gotovo izvesno obezbedio plasman u Mundijal, dok bi u slučaju remija, morao da se vadi protiv Čilea u Santijagu u sredu u poslednjem kolu kvalifiakcija za Mundijal na tlu Južne Amerike.

JUŽNOAMERIČKE KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL U KATARU – 17. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Petak

00.30: (1,43) Brazil (4,60) Čile (9,00)

00.30: (1,10) Kolumbija (12,0) Bolivija (30,0)

00.30: (3,30) Paragvaj (2,95) Ekvador (2,45)

00.30: (1,55) Urugvaj (3,90) Peru (8,00)

Subota

00.30: (1,15) Argentina (8,50) Venecuela (25,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kvalifikacije za SP 2022.Katar2022košarkaška reprezentacija Brazilareprezentacija Urugvajareprezentacija ČileaJužna Amerikareprezentacija Kolumbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara