Emilijano Rigoni (©Reuters)
Emilijano Rigoni (©Reuters)

Večita opsesija Trikolora: Sao Paulo nikada nije osvojio Kup Brazila

Vreme čitanja: 4min | sre. 15.09.21. | 23:07

Fortaleza odolela u prvom meču, koji je završen 2:2, i nada se prolasku u polufinale

Revanš meč četvrtfinala Kupa Brazila između dva trobojna tima, Fortaleze i Sao Paula, na programu je noćas od 02.30 po srednjoevropskom vremenu, a poprište bitke biće velelepno zdanje stadiona Kastelao u saveznoj državi Seari. Prvi susret završen je nerešenim ishodom 2:2, što je ostavilo sve otvoreno za odlučujući okršaj. Ko pobedi plasiraće se među četiri najbolja tima, dok bilo koji remi vodi u produžetke, potom ako zatreba i penal rulet, pošto pravilo gola u gostima na ovom takmičenju, više ne važi.

Proteklog vikenda oba sastava doživela su neuspeh u brazilskom prvenstvu. Fortaleza je na svom terenu izgubila sa 2:0 od trenutnog lidera šampionata Atletiko Mineira, i sve se više udaljava od borbe za titulu. Sao Paulo je, s druge strane, poražen 2:1 od Fluminensea, i nalazi se samo bod iznad zone ispadanja.

Izabrane vesti

Trikolori iz Seare nisu pobedili na šest prethodnih susreta u svim takmičenjima, a jedna od njih je i prva utakmica četvrtfinala Kupa, dok su preostalih pet zabeleženi u Seriji A. Poslednja dva meča, i porazi od Baije i Atletiko Mineira, najduži su niz bez bodova sa kojim se tim sa Kastelaa suočio od dolaska argentinskog trenera Huana Pabla Vojvode.

02.30: (2,75) Fortaleza (2,75) Sao Paulo (2,85)

U prvom meču, održanom pre tri nedelje na Morumbiju timovi su remizirali 2:2. Sao Paulo je odlično otvorio meč, gde je po završetku prvog dela igre imao prednost od 2:0, uz dva gola Rigonija, ali je Fortaleza uspela da remizira u poslednjoj deonici meča, zahvaljujući pogocima Jaga Pikačua i Romarinja. Koja god ekipa da prođe, u polufinalu će se suočiti sa pobednikom duela Atletiko Mineiro i Fluminense, koji je na programu nešto ranije ove noći. Petlovi su u prvom meču u Rio de Žaneiru slavili sa 2:1, i za prolazak među četiri najbolje ekipe dovoljan im je i remi.

Sao Paulo će ove noći na Kastelau braniti pozitivnu retrospektivu kao gost protiv Fortaleze. U deset utakmica koje su se igrale u Seari, Trikolori iz Pauliste slavili su u četiri navrata, dok su tri puta doživeli poraz, isto koliko je puta zabeležen i nerešen ishod. Osim toga, jedna od tih pobeda zabeležena je prošle godine kada su se timovi suočili u okviru Kupa Brazila, kada je Sao Paulo u osmini finala eliminisao tim iz Fortaleze. Još jedan pozitivan aspekt je to što klub sa Morumbija nije izgubio od Fortaleze u gostima još od Brazileiraa iz sezone 2006. Tom prilikom je Fortaleza savladala Sao Paulo sa 1:0 golom napadača Finacija. Od tada su odigrane tri utakmice, sa dve pobede za Sao Paulo i jednim remijem.

Za noćašnji okršaj trener domaćih Huan Pablo Vojvoda neće moći da računa na dvojicu igrača koji su bili u startnoj postavi u poslednjem meču protiv Atletiko Mineira. Bek Marselo Benevenuto i vezista Lukas Lima već su igrali u konkurenciji za druge timove koji su ispali. Osim njih, pod sumnjom je i defanzivni vezista Felipe, koji je bio van terena na poslednja dva susreta zbog uganuća desnog skočnog zgloba.

Ni Ernan Krespo neće imati svoja dva pojačanja za ovaj duel. Argentinski napadač Džonatan Kaljeri i urugvajski defanzivni vezista Gabrijel Neves ozvaničeni su pre dve nedelje. Dolazak dvojca bio je dovoljan razlog da navijači povrate nadu u dobre rezultate u nastavku sezone, ili barem u Kupu Brazila. Klubovi koji se takmiče u nacionalnom Kupu mogli su da registruju nove igrače za takmičenje samo do 24. avgusta, što je bio poslednji dan pre prvih četvrtfinalnih duela. Pošto su nova pojačanja na Morumbi došla posle tog datuma, Kaljeri i Neves nemaju pravo nastupa. Urugvajac je debitovao prošle nedelje, u porazu od 2:1 protiv Fluminensea, na Marakani, za 20. kolo brazilskog šampionata zamenivši u drugom delu igre Igora Gomesa.

Sa druge strane, Džonatan Kaljeri je radio na tome da se fizički oporavi i bude na raspolaganju Ernanu Krespu za ostatak sezone. Poslednja zvanična utakmica na kojoj je Argentinac učestvovao bila je pre skoro pet meseci. Zbog nastalih tehničkih komplikacija Sao Paulo radi sve na tome da ubrza proces kako bi napadač što pre bio na terenu. I bez dva pojačanja Krespo je imao velikih poteškoća u sastavljanju ofanzivne linije. Za sada, trener Sao Paula na raspolaganju ima Lusijana, Edera, Rohasa i Galeana kao opcije za sastavljanje navale. Treba napomenuti da su još bez Markinjosa, koji se oporavlja od povrede mišića na levoj butini, a mora da se nosi sa igrom Vitora Buena i Pabla čiji su nastupi ispod svakog očekivanja.

Učešće u Kupu Brazila takođe je bilo od velikog značaja za klupsku kasu, pogotovo Fortalezi koja ne raspolaže sa tako širokim budžetima ko ovdašnji velikani. Kako su u konkurenciji od prve faze, Trikolori iz Seare su do sada već akumulirali oko 1.500.000 evra, a ako prođu u polufinale inkasiraće još 1.175.000, što je ozbiljna svota novca.

I Sao Paulo i Fortaleza u potrazi su za istorijskim dostignućima u nacionalnom Kupu. Što se tiče Trikolora iz Pauliste, kao jednog od velikana brazilskog fudbala, klub i pored velikog broja ligaških i međunarodnih trofeja u svojim vitrinama ne poseduje pehar namenjen osvajaču Kupa Brazila. Sa druge strane, Trikolori iz Seare nikada nisu stigli ni do polufinala ovog takmičenja, a ove godine izjednačili su se sa podvigom iz 2001. godine, kada su dospeli do četvrtfinala.

BRAZIL, KUP - ČETVRTFINALE, REVANŠI

Sreda

Santos - Atletiko PR 0:1 (0:0) /prvi meč 0:1/

/Ze Ivaldo 79/

23.55: (1,65) Atletiko Mineiro (3,50) Fluminense (5,30) /prvi meč 2:1/

Četvrtak

02.30: (1,40) Flamengo (4,30) Gremio (7,50) /prvi meč 4:0/

02.30: (2,75) Fortaleza (2,75) Sao Paulo (2,85) /prvi meč 2:2/

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kup BrazilaFortalezaSao Paulo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara